MOŽE I TAKO Dvostruki osuđenik i nezakonito zaposlena “uhljebljuju” stranačke kadrove i rodbinu

01.06.2024.

 U prijavi i dokumentima za skupštinu precizno su navedena imena uposlenika koji su zaposleni po stranačkoj i rodbinskoj liniji, a među njima su i osobe rodbinski povezane sa Pešićem te premijerom Ze-do kantona Nezirom Pivićem

Piše: Branka MRKIĆ

Kantonalnom tužilaštvu u Zenici prijavljeni su uposlenici JU Služba za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona Anto Pešić i Stefana Todorović.

Anto Pešić bio je direktor Službe do sredine prošle godine, kada je smijenjen zbog neusvajanja izvještaja o radu ove ustanove. Stefana Todorović je šefica opštih i kadrovskih poslova u Službi. Krivična prijava odnosi se na zloupotrebu položaja i ovlaštenja i nesavjestan rad u službi, piše Žurnal.

Dvaput osuđivan

Anto Pešić je dvaput pravosnažno osuđen za zloupotrebu položaja – u oktobru 2017. te u junu 2020. U 2017. osuđen je na zatvorsku kaznu od šest mjeseci, uslovno godinu dana, a 2020. na kaznu zatvora od godinu dana, uslovno dvije. Ove presude brisane su iz evidencije u skladu sa Krivičnim zakonom Federacije BiH. Za to vrijeme Pešić je u više navrata bio direktor Službe, posljednji put u mandatu v.d. od 1. 12. 2023. do 29. 2. 2024., nakon čega je raspoređen u biro rada Tešanj.

Negdje između te dvije presude Općinski sud u Zenici osudio je Ratka Orlandića, također bivšeg direktora Službe do 2015., na dvije i po godine zatvora. Osuđen je zbog zloupotrebe položaja, zapošljavanja više osoba u Službu. U period od 2012. do 2015. Orlandić je kao direktor Službe, “a sa ciljem da većem broju lica pribavi korist u vidu zaposlenja u Službi” (citat iz presude), za vrijeme trajanja Mjera štednje radi finansijske stabilizacije Službe, iako svjestan da ne treba primate nove zaposlenike zbog tih mjera, i suprotno pravilniku, ipak zapošljavao.

Anto Pešić (Foto:;  Žurnal.info)

Presuda Orlandiću važna je za krivičnu prijavu sa početka teksta protiv Ante Pešića i Stefane Todorović, jer je upravo Stefana Todorović jedna od osoba zbog čijeg je nezakonitog zapošljavanja Orlandić proglašen krivim.

Sporni ugovor

U julu 2012. Orlandić je sa Stefanom Todorović zaključio ugovor o obavljanju pripravničkog staža po Programu sufinansiranja aktivnih mjera za podsticaj zapošljavanja mladih nezaposlenih osoba bez radnog iskustva – pripravnika, iako svjestan da nije ispunjavala uslove propisane u Programu. Sud je utvrdio da je ovaj ugovor nezakonit, jer je imala ranije radno iskustvo, te se na poziv za ovaj angažman prijavila sa više od godinu dana zakašnjenja. Rok za prijave istekao je 2011. A Orlandić je u svojstvu poslodavca prijavu podnio tek u julu 2012, nakon čega je isti dan zaključio ugovor.

Zahvaljujući ovom ugovoru, krajem decembra 2012. Stefana Todorović je dobila ugovor o radu na neodređeno vrijeme za radno mjesto stručni saradnik za pravne poslove od 1.1.2013.:
-..za koji ugovor nije postojao prijedlog neposrednog rukovodioca u skladu sa odredbama člana 44. stav 9. Statuta i člana 9. Pravilnika o radu Službe – navedeno je u presudi.

Tako Pešić, dvaput pravosnažno osuđen, i Stefana Todorović, za čije je ugovore Sud utvrdio da su nezakoniti nastavljaju raditi u Službi.

Povezan i sa premijerom Pivićem

U prijavi i dokumentima za skupštinu precizno su navedena imena uposlenika koji su zaposleni po stranačkoj i rodbinskoj liniji, a među njima su i osobe rodbinski povezane sa Pešićem te premijerom Ze-do kantona Nezirom Pivićem.

Za vrijeme više direktorskih mandata, Pešić nastavlja sa ovim načinom zapošljavanja, upozorava se u prijavama, i to:

-… stranačkih kolega, rodbine i prijatelja počev od domara, referenta na protokolu, sekretarice, opštim I kadrovskim poslovima, finansijama, reviziji i po općinskim biroima.

Pored gore navedenih osoba, Anto Pešić i Stefana Todorović su primili još desetak i više radnika. Određeni pojedinci sa spiska su primani na određeno (po uredbi Vlade), zatim na neodređeno, te u kratkom period unapređivani uglavnom na radna mjesta višeg stručnog saradnika, bez pravnih i moralnih kriterija. Među njima su bili aktivisti HDZ-a, sada HDS-a, sa područja Maglaja, Žepča, Novog Šeher i okolnih mjesta koji putuju u Zenicu na posao, a za koje Služba izdvaja ogromna sredstva za prevoz – navodi se u materijalima upućenim Skupštini.

Prijave poreza

Skupština se kao osnivač upozorava i da novi direktor Josip Lovrić priprema Pravilnik o radu Službe i novu sistematizaciju radnih mjesta, kako bi bilo riješeno zapošljavanje na neodređeno vrijeme Damira Begića, Ane Martinović-Anđelić i Ibrahima Smajića:

Skupština ZDK (Foto: Žurnal.info)
Također su planirali sistematizovati radno mjesto pomoćnika direktora, gdje bi u dogovoru sa Nezirom Pivićem (SDA) imenovali njegovog rođaka Sehadeta Hadžića, a na njegovo radno mjesto rukovodioca Odsjeka za zapošljavanje rasporedili Almu Pivić – suprugu Nezira Pivića. Novom sistematizacijom imaju namjeru od jednog odjeljenja formirati dva manja, te na taj način stvoriti rukovodeća radna mjesta i primiti u radni odnos gore navedene osobe.
Uz ove prijave dostavljeni su i podaci o prijavama poreza, iz kojih je vidljivo da pojedini uposlenici nisu ispunjavali uslove za prijem, ali i prijave protiv trenutnog direktora Josipa Lovrića, o kojima ćemo pisati u narednim tekstovima.
(Žurnal. info)
Idi naVrh

Don't Miss