NAGRADA ZA AFERE: Džakuli uskoro fotelja u „Elektroprijenosu BiH“

25.05.2024.

Valter u više navrata tokom prethodnih mjeseci u velikim istraživačkim pričama dokazao Džakulinu korupciju, posljednju prije mjesec, u kojoj smo prezentirali vlasništvo nad ogromnim brojem nekretnina u BiH i Hrvatskoj te postavili pitanje porijekla imovine i sticanja Džakulinog enormnog bogatstva

Piše: Almedin ŠIŠIĆ

Nakon što je više od 12 godina proveo u fotelji direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH (državnih carina) u mandatima koji su obilježile afere, Miri Džakuli pripremljena je nova udobna fotelja, jednako potentna kada je riječ o raspolaganju desetinama miliona javnih sredstava.

Kako saznaje ValterDžakula je prošle sedmice viđen u Banjaluci gdje je doputovao iz rodne Čapljine na intervju po raspisanom konkursu (28. februara) za generalnog direktora „Eletroprijenosa BiH“, jedinog javnog državnog preduzeća u Bosni i Hercegovini.

Da se zadovolji forma

Osim njega, na intervjuu se pojavio još jedan hrvatski kandidat – da bi se zadovoljila forma, jer samo čudo može spriječiti da šef HDZ-a Dragan Čović postavi po političkoj liniji jednog od svojih najodanijih ljudi na ovu poziciju (a nakon što je njegovim odlaskom iz UIO BiH izgubio pristup crnim fondovima).

Foto: Konkurs za generalnog direktora “Elektroprijenosa BiH”

Na poziciji generalnog direktora Džakula treba koji da zamijeni još jednog Čovićevog stranačkog vojnika – Matana Žarića, kojem je opet mandat davno istekao, a o čemu je na sastanku u Laktašima HDZ sa SNSD-om i predstavnicima trojke još ranije postigao dogovor.

Ključne poluge kod Čovića i Dodika

Tako će i dalje sve ključne finansijske poluge na nivou države i entiteta ostati u rukama Dragana Čovića i Milorada Dodika (državne  carine, Elektroprijenos BiH, Ministarstvo finansija i trezora BiH, Ministarstvo finansija BiH, Ministarstvo finansija RS), a što su im godinama ranije lošim politikama omogućili SDA i Bakir Izetbegović kao dugogodišnji politički partneri iz Federacije.

Podsjećamo da je odlazeći generalni direktor Žarić, zajedno s partnerima, optužen za izvlačenje finansijskih sredstava iz  Elektroprijenosa za Čovića i HDZ u periodu između 2015. i 2018. godine (zvanično – za pribavljanje imovinske koristi pravnom licu „Elektroobnova“), međutim, Sud BiH ih je u februaru ove godine oslobodio optužbe, istina prvostepeno.

Kada znamo s kakvim backgroundom Džakula treba da preuzme fotelju direktora Elektroprijenosa BiH, uopće ne sumnjamo da se ovdje otvaraju nove perpektive za Čovića i HDZ.

Valter je u više navrata tokom prethodnih mjeseci producirao velike istraživačke priče koje dokazuju Džakulinu korupciju, posljednju prije 30-ak dana, u kojoj smo dokazali njegovo vlasništvo nad ogromnim brojem nekretnina u BiH i Hrvatskoj te postavili pitanje porijekla imovine i sticanja Džakulinog enormnog bogatstva.

Nakon naše priče, a koju su prenijeli i neki regionalni mediji i televizije, Džakula se bio nakratko sklonio u Hrvatsku te se vratio u Čapljinu odakle je, kako tvrde svjedoci događaja, u pripitom stanju prijetio da će neki ljudi iz Banjaluke dovesti neke druge ljude iz Srbije da „srede stvari“.

Idi naVrh

Don't Miss