SINDIKAT “ENERGOINVESTA” Nećemo dozvoliti nezakonit izbor direktora bez iskustva

19.05.2024.

Sindikat nije dobio uvjerenje od Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije da će direktor biti imenovan putem konkursa, te sumnja da bi moglo biti odstupanja od zakonom propisanih procedura

Odbor Sindikata “Energoinvesta” oglasio se saopćenjem kojim želi upoznati javnost o aktuelnim procesima u ovoj kompaniji vezano za izbor direktora kompanije, za koje izražava bojazan da odstupaju od zakonom i Statutom propisanih procedura.

Neispunjeno obećanje

Oni navode da Federalno ministarstvo energetije, rudarstva i industrije nije dalo uvjerenje da će procedura imenovanja biti obavljena putem konkursa, te je Sindikat “Energoinvesta”  sazvao sjednicu usvojio određene zaključke i aktivnosti.

Podsjećamo javnost da je još u decembru 2023. novoimenovani Nadzorni odbor “Energoinvesta” poništio već provedenu, u skladu sa zakonom i internim aktima, konkursnu proceduru za izbor direktora “Energoinvesta” uz neuvjerljivo obrazloženje da je istu raspisao prethodni saziv NO “Energoinvesta” i obećanje da će raspisati novi konkurst kojeg bi oni propratili „od početka do kraja“. Uvažavajući fer i korektne odnose Sindikata i resornog ministarstva radnici su uvažili opasku i zahtjev novoizabranog NO. Međutim, dato obećanje nije ispoštovano ni nakon četiri mjeseca. Umjesto raspisivanja konkursa, pojavljuje  zvanična informacija iz ministarstva koja sugeriše da je „pronađen“ kandidat za direktora, što samo po sebi navodi na zaključak da se umjesto konkursne procedure želi ići na imenovanje v.d. direktora koji nije uposlenik “Energoinvesta”, a što nije u skladu sa zakonom – navedeno je u saopćenju.

Sindikat također podsjeća da je 16.maja ove godine organizovano je protestno okupljanje radnika u terminu kada je zakazana sjednica NO. Na sjednici NO prezentiran je stav radnika i Sindikata da su “prevareni i dezavuisani, te da ne prihvataju odstupanje od zakonom i Statutom propisane konkursne procedure za imenovanje direktora”.

Zatim je, navodi Sindikat zaražen je sastanak sa resornim ministrom Vedranom Lakićem.

Na sastanku predstavnika Sindikata i ministra 17.maja ministru je napomenuto dato obećanje koje je prekršeno i jasno iznesen stav radnika i Sindikata da se produži aktuelnoj direktorici mandat v.d direktora na još 3 mjeseca, a da se u međuvremenu raspiše obećani konkurs za izbor direktora “Energoinvesta”. Ministar nije dao garanciju da će se ispoštovati zahtjev sindikata da se u skladu sa zakonom i internim aktima “Energoinvesta” provede izbor za direktora, tačnije ono što je obećano prije 4 mjeseca – istaknuto je.

Borit ćemo se svim raspoloživim sredstvima

Sindikat dodaje da je “Energoinvest” u dva navrata zbog imenovanja stranački podobnih kadrova puta bio pred stačajem.

Zahvaljujući odlučnosti, hrabrosti, materijalnom odricanju i zajedničkom djelovanju menadžmenta kompanije, radnika i Sindikata “Energoinvest” je izmirio sve obaveze prema radnicima koje su u jednom momentu iznosile 8 plata, te doveo “Energoinvest” u poziciju pozitivnog i stabilnog poslovanja. Radnici “Energoinvesta” neće dozvoliti da nakon dugogodišnjeg odricanja u cilju oporavka i opstanka kompanije na čelo kompanije bude postavljen direktor mimo zakona, koji uz to nema potrebna iskustva i znanja da se nosi sa svim izazovima, koje poslovanje “Energoinvesta” sa sobom nosi. Borit ćemo se svim raspoloživim sredstvima da se naši zahtjevi ispoštuju i nećemo dozvoliti da se naš trud i odricanje tek tako izbrišu – navodi se u saopćenju.

Punu podršku za očuvanje kompanije i sudbine radnika Sindikatu “Energoinvesta” dali su Sindikati metalaca Kantona Sarajevo te Federacije BiH.

Sindikat “Energoinvesta” na kraju izražava nadu da će nadležni ipak saslušati glas razuma i činjenica, te donijeti odluke koje idu u pravcu očuvanja i prosperiteta kompanije, a ne u još jednu neizvjesnost i nesigurnost kompanije kao i sudbine radnika.

 

Idi naVrh

Don't Miss