Osnovana “Inicijativa za poštivanje ženskih ljudskih prava na tržištu rada”

16.05.2024.

U Konjicu je održan osnivački sastanak “Inicijative za poštivanje ženskih ljudskih prava na tržištu rada”, aktivnosti koja je dio projekta “Međusektorsko partnerstvo za ljudska prava na tržištu rada”. Riječ je o projektu koji implementira Fondacija INFOHOUSE iz Sarajeva u saradnji s Fondacijom “Lara” iz Bijeljine, uz finansijsku podršku Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Sastanku su prisustvovali/e predstavnici/ice istaknutih bh. organizacija civilnog društva, sindikata i privrednih komora iz Bosne i Hercegovine, a govorilo se o ljudskim pravima na tržištu rada, s posebnim osvrtom na prava žena.

Nažalost, posebno u manjim sredinama, žena biva osuđena kada se požali na neku vrstu uznemiravanja na radnom mjestu. Zbog nepovjerenja u sistem se žene vrlo često ne odluče da rade na zaštiti svojih prava – rekao je Goran Stanković, predstavnik Saveza sindikata Republike Srpske na sastanaku.

Goran Stanković
Goran Stanković

Cilj inicijative je, između ostalog, uspostavljanje saradnje s bh. privrednim subjektima kako bi se postiglo smanjenje diskriminatorne prakse preduzeća pri zapošljavanju.

Privrednici i zaposlenici nisu dovoljno informisani o ovoj temi.  Ova tema bi trebala da se proširi na period srednjoškolskog i fakultetskog obrazovanja, pa i na područje porodice. Mislim da je ključno da se djeca u nekom ranijem uzrastu nauče šta je primjereno, a šta nije –  kazala je Nevenka Jevrić, predstavnica Privredne komore Brčko distrikta.

Nevenka Jevrić

Naredni koraci, kada je o Inicijativi riječ, podrazumijevaju izgradnju kapaciteta kao i proces zagovaranja kako bi se ova tema stavila visoko na medijski i javni dnevni red, te kako bi se zainteresovali građani i građanke za ova pitanja. Sve to kako kako vlasti ne bi mogle zanemariti ili odgoditi potrebno političko djelovanje.

Podsjećamo, u projekat je, do sada, uključeno osam poslovnih subjekata koji će dobiti priliku da razviju integrativne transformativne politike (protokole, mehanizme, odluke i druge procedure za rješavanje štetnih uticaja na radna ljudska prava).

(Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss