ĆIRILIČNI PARK U BANJALUCI Slova prodaje Stanivukovićev savjetnik, a ako neko traži sređuje i pečat i priznanicu

29.03.2024.

Na zvaničnoj stranici Grada piše da je izgradnja Ćiriličnog parka, kao i mogućnost da fizička i pravna lica kupe jedno od 30 slova, „naišlo na veliku podršku sugrađana, koji se svakodnevno javljaju sa željom da učestvuju u kupovini“. Stanivuković je naveo da je ideja izgradnje Ćiriličnog parka u najvećem gradu Republike Srpske dobila odlične reakcije.

a 30 slova ćirilice u Ćiriličnom parku, u banjalučkom Kupusištu, građani i privrednici daće minimalno 300.000 KM i to ako se odluče na gotovinsko plaćanje, nakon direktnog dogovora sa Vedranom Francuzom, savjetnikom gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića za regionalnu i međunarodnu saradnju. Ukoliko se odluče da sve bude žiralno, u tom slučaju uključen je i Savez mladih, pa je cijena veća za oko 1.000 KM. Pečat i „neku priznanicu“ riješiće Francuz, ukoliko neko od kupaca bude tražio.

Ipak, to se, kaže inače sociolog Francuz, nikada dosad nije desilo. Ali, „vodili su računa i o toj situaciji“.

Pozvali smo broj mobitela, koji je za potrebe narudžbe, na zvaničnom sajtu navela Gradska uprava. Već na navođenje razloga zvanja, Francuz (identitet sam otkriva tokom poziva) počinje:

„Ostalo je još deset slova, 20 smo prodali. Mogu na Viber da vam pošaljem kako će izgledati park. Slova su ručni rad i koštaju 10.000 KM. Radi ih firma ‘Procesno’ (‘Procesna oprema i inženjering’ op. a.) iz Trna. Na njih se može postaviti pločica sa imenima kupaca ili neka šifrirana poruka, kako želite. Sada ćemo ići prema privatnicima i pravnim licima pa se nadamo da ćemo za mjesec, dva sve prodati. Imamo dvije opcije plaćanja. Možete gotovinski i žiralno. S obzirom na to da sve ide preko Saveza mladih, u slučaju žiralnog plaćanja, doplaćujete još oko 1.000 KM. Dakle, 11.000 KM. Niko nam dosad nije tražio račun, ali računali smo i na tu opciju. Ako ide žiralno, možete sklopiti ugovor sa Savezom mladih pa vam oni daju neku priznanicu s pečatom. Ako ide gotovinski, onda vam i ja, inače sam savjetnik gradonačelnika, mogu s njima vidjeti nešto s pečatom“, gotovo u dahu je rekao i napomenuo da će skupljenim novcem finansirati izgradnju cijelog parka, što uključuje i parkovski mobilijar.

Na Viberu ime – Francuz.

Na zvaničnoj stranici Grada piše da je izgradnja Ćiriličnog parka, kao i mogućnost da fizička i pravna lica kupe jedno od 30 slova, „naišlo na veliku podršku sugrađana, koji se svakodnevno javljaju sa željom da učestvuju u kupovini“. Stanivuković je naveo da je ideja izgradnje Ćiriličnog parka u najvećem gradu Republike Srpske dobila odlične reakcije.

„Najbolja potvrda za to jeste to što već postoje upiti za donaciju, kako kompanija, tako i porodica, za više od polovine slova azbuke. Mnogi Banjalučani žele da budu zadužbinari i svom gradu ostave nešto za buduće generacije, a svoju porodicu upišu među one koje su učinile Banju Luku ljepšom i doprinijeli očuvanju našeg pisma“, kazao je gradonačelnik.

U nastavku objave stoji:

„Svi zainteresovani, koji žele da kupe slovo i na taj način ostave zadužbinu svom gradu, mogu da se jave putem i-mejla: cirilicni.park@gmail.com ili putem kontakt telefona: 066/664-422 radnim danom u periodu od 9.00 do 14.00 časova. Podsjećamo, Ćirilični park biće izgrađen na mjestu tzv. Кupusišta.“

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, ispostavilo se i ovaj put, još jednom je instituciju iskoristio za privatne dogovore.

Zanimljivo, ni firma „Procesna oprema i inženjering“ iz Trna, nadomak Banjaluke, nije nepoznat tenderski ponuđač. Često svoje usluge i robu prodaje upravo Gradu, za čije ugovore je trenutno zadužen upravo Stanivuković. Nisu nepoznati ni SNSD prethodniku Igoru Radojičiću.

Za mandata aktuelnog PDP gradonačelnika, dakle, od kraja 2020. godine odabrani su za 14 poslova ukupno vrijednih 1.181.152 KM sa PDV-om.

– Nabavka komunalne opreme za ljetnu pozornicu Kastel – 40.903 KM;

– Mobilijar za park u Ulici Olimpijskih pobjednika – 29.215 KM;

– Koncertna kupola – krov za Dom omladine – 26.910 KM;

– Korpe za otpatke – 5.312 KM;

– Kontejneri zapremine pet kubnih metara – 46.098 KM;

– Štandovi za uličnu prodaju – 41.652 KM;

– Nadstrešnice za autobuska stajališta – 18.615 KM;

– Reparacija štandova i drugo – 7.005 KM;

– Parkovske klupe – 23.283 KM;

– Vanjski tuš za plažu u Zelenom viru – 2.516 KM;

– Investiciono održavanje komunalnih objekata – 34.866 KM;

– Vidikovac na Banj brdu (konzorcijum: „ABC Solutions“, „Procesna gradnja“, „Procesna oprema i inženjering“ i „Enikon – mont“) – 538.655 KM;

– Oprema u okviru projekta urbane tržnice (konzorcijum: „ABC Solutions“, „Procesna oprema i inženjering“, „Timing“ i „Enikon gradnja“) – 317.453 KM;

– Rekonstrukcija pregrada u azilu na Manjači i Rakovačkim barama – 48.671 KM sa PDV-om.

(zurnal.info)

Idi naVrh

Don't Miss