TRI GODINE NAKON OTVARANJA Državni zatvor u Vojkovićima – firmi “IBUSINESS” tri miliona za dvije godine

14.02.2024.

Tri godine nakon otvaranja državnog zatvora u Vojkovićima klizište je prijetilo da ugrozi stabilnost izgrađenih objekata zbog čega je direktor Siniša Perković još prije osam mjeseci tražio od Savjeta ministara pola miliona za sanaciju klizišta. Posao je dobila firma “RADIS” iz Istočnog Novog Sarajeva kao jedini ponuđač. Za dodatne radove na izgradnji tornja za osmatranje novac firmi “IBUSINESS” Istočna Ilidža koja je od Zavoda do sada dobila preko tri miliona maraka.

Piše: Sanja VASKOVIĆ 

Krajem prošle godine Zavod za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera Bosne i Hercegovine koji se nalazi u Vojkovićima raspisao je tender za sanaciju klizišta vrijednosti  367.520 KM bez odnosno 429.998 KM sa PDV-om.

Kriterijum za dodjelu ugovora bila je najniža cijena, a na tender je pristigla samo jedna ponuda i to od firme “RADIS” doo Istočno Novo Sarajevo koja je bila samo osam maraka niža od procijenjene vrijednosti, tako da je RADIS bez konkurencije dobio posao.

 

Kao što je SPIN Info ranije pisao firma “RADIS” je pobjednik brojnih tendera na području Istočnog Sarajeva. Neki od objekata čiji su izvođač radova su Studentski dom i sankalište u opštini Istočno Novo Sarajevo koji, uprkos probijenom roku nisu još uvijek završeni.

Prije toga “RADIS” je gradio vještačko jezero, saobraćajnice u INS, sanaciju deponije i drugo.

Direktor Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera Bosne i Hercegovine Siniša Perković za Glas Srpske izjavio je da već iduću zimu klizište neće predstavljati problem.

“Urađena je projektna dokumentacija za sanaciju klizišta. Konkurs koji smo raspisali za izbor firme koja će sanirati klizište je zatvoren. Izabrali smo firmu i s obzirom na to da je ovo period u kojem se ne može pristupiti sanaciji vjerujem da ćemo već sa ljepšim vremenskim prilikama pristupiti tom poslu”, rekao je Perković Glasu Srpske ne navodeći firmu koja će raditi sanaciju klizišta.

Dodatni radovi za osmatračnicu firmi “IBUSINESS” Istočna Ilidža

Iz Zavoda su u isto vrijeme tražili i 250.000 KM za radove na izgradnji tornja za osmatranje.

Posao vrijednosti 895,584 KM sa PDV-om u novembru 2022. dobila je firma koja je bila opet jedini ponuđač na tenderu, “IBUSINESS” Istočna Ilidža za izgradnju osmatračnice i portirnice Zavoda.

Međutim, sredstva nisu bila dovoljna za završetak izgradnje pa je ista firma u januaru ove godine dobila 96.991 KM bez, odnosno 113.479 KM za dodatne, nepredviđene radove na izgradnji osmatračnice i kontrolno propusnog centra Zavoda.

 

 

Ugovor je dodijeljen pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja.

 

U obrazloženju je navedeno:

 

“Prilikom izvršenja ugovora o javnoj nabavci radova utvrđeno je da postoji potreba za dodatnim radovima koji nisu uključeni u prvobitno razmatrani projekat ili u prvobitno zaključeni ugovor ali koji su, usljed nepredviđenih okolnosti, postali neophodni za izvršenje ili izvođenje u njima opisanih radova. Utvrđeno je da se ti radovi ne mogu, tehnički ili ekonomski, odvojiti od osnovnog ugovora bez većih nepogodnosti za ugovorni organ”.

Državni zatvor u Vojkovićima od osnivanja sve poslove vezano za računarske usluge povjerio je ovoj firmi, tako je “IBUSINESS” u vlasništvu Dimitrija Dragovića od početka rada za dvije godine, prema podacima sa portal Akta.ba, od ove javne ustanove dobila 2.684.778 KM bez, odnosno 3.141.190 KM sa PDV-om.

Idi naVrh

Don't Miss