FRIZIRANE JAVNE NABAVKE Za nabavku uniformi Miltex, konkurencije nema

03.02.2024.

Za samo dvije godine banjalučka firma „Miltex“ dobila je 30 poslova nabavki vatrogasnih ili radnih uniformi od opština, gradova i javnih institucija u Republici Srpskoj. Značajan dio poslova kompanija je dobila direktnim sporazumima, dok je u gotovo svim ostalim slučajevima bila jedini ponuđač u otvorenim postupcima ili konkurentskim zahtjevima za javnu nabavku.

Piše: Miljan KOVAČ

Ovakav monopolski položaj „Miltexu“ omogućen je dobro uštimanim tenderskim uslovima, kojima su po istom receptu razni ugovorni organi unaprijed eliminisali svaku moguću konkurenciju ovom očito favorizovanom ponuđaču.

Primjer ovakve prakse je i nabavka vatrogasnih uniformi za grad Prijedor.

Na tender, kojim je ukupna vrijednost nabavke procijenjana na 55 555,55 kovertibilnih maraka (bez PDV-a), niko osim banjalučke kompanije se i nije odazvao, pa je ponuda neznatno niža od procijenjene vrijednosti bez zadrške prihvaćena.

Frizirani tenderski uslovi, ali i izmjena tenderskih uslova dok traje proces, u ovom slučaju nisu jedini primjer pogodovanja ovom ponuđaču.

Uslovi pod uslovom

U prilog sumnji da je tender za nabavku vatrogasnih uniformi u Prijedoru prilagođavan „Miltexu“ svakako stoji način na koji su tenderski uslovi mijenjani, nakon što je 15. septembra prošle godine objavljeno obavještenje o ovoj javnoj nabavci.
Već 22. septembra iz tenderske dokumentacije je izbrisan uslov da ponuđač mora posjedovati važeće sertifikate, koji dokazuju minimum traženih normi za ponuđena odijela.
Umjesto toga kao uslov je navedeno obavezno posjedovanje sertifikata, koji dokazuje ispunjenost standarda kvaliteta ISO 9001.

dokumentprijedor

Iako je izmjena izvršena u vremenu „curenja“ roka za dostavu ponuda, koji je isticao 17. oktobra, do produženja roka nije došlo. Osim toga, obavještenje o izmjeni tenderske dokumentacije nije objavljeno. Izmjene su naknadno umetnute u folder s tenderskom dokumentacijom na portalu javnih nabavki. Izmjene na sajtu grada Prijedora nikada nisu objavljene.
Na ovaj način, prema mišljenju stručnjaka iz oblasti javnih nabavki, eventualna konkurencija u ovom postupku je dodatno limitirana i tako eliminisana iz natjecanja.

Što se tiče samog roka za prijem ponuda, ukoliko dođe do izmjene, koja suštinski mijenja nabavku, rok se može produžiti, ali ne mora, ukoliko ostaje više od 7 dana do isteka roka. Međutim, možda ti rokovi nisu dovoljni nekom ponuđaču da prikupi tendersku dokumentaciju, jer recimo padaju u dane vikenda ili nekog praznika, što je opet način da se eliminiše konkurencija, bez obzira što je možda po zakonu“, objašnjava Damjan Ožegović iz Transparency Internationala BiH.

Nisu upitni samo rokovi

Ipak, u slučaju ove javne nabavke kao limitirajući faktor za konkurenciju nisu upitni samo rokovi za predaju ponuda.

Nije bez značaja ni to što je kao jedan od ključnih uslova u tenderskoj dokumentaciji navedeno i to da se od ponuđača traži dokaz da je u posljednje dvije godine uspješno izvršio najmanje jedan ugovor „u vezi s predmetnom nabavkom“ čija vrijednost nije manja od 45 000 maraka.

To što je zakon omogućio postavljanje ovakvog uslova, ne otklanja činjenicu da je „Miltexu“ išlo u prilog i to što su dvije godine navedene kao period za koji se traže dokazi o realizaciji ugovora u navedenom iznosu.

Zakonom je omogućeno i da se od ponuđača traži da je posao određene vrijednosti izvršio u protekle tri godine, a bilo je moguće postaviti i uslov da je u navedenom periodu realizovao jedan ili više poslova navedene vrijednosti.

Uvidom u evidenciju na portalu javnih nabavki, lako se može zaključiti da bi u tom slučaju postojala mogućnost da „Miltex“ ne bude jedini ponuđač zainteresovan za nabavku vatrogasnih unformi gradu Prijedoru.

Recimo, tri godine unazad, neki drugi poznati dobavljači su nabavljali vatrogasne (službene ili radne) unforme za više gradova i ustanova u Bosni i Hercegovini. U protekle dvije godine „Miltex“ nije imao takvu vrstu konkurencije.

Poređenja radi, gotovo u isto vrijeme i gotovo identičnu javnu nabavku vatrogasnih uniformi realizovao je i grad Istočno Sarajevo. Tenderski uslovi u ovom slučaju bili su nešto drugačiji – od ponuđača je traženo da ima minimum realizovan jedan ili više ugovora u protekle tri godine, čija ukupna vrijednost nije manja od 50 hiljada maraka bez PDV-a.

Samo jedna ponuda

Međutim, u ovom slučaju je precizno navedeno da se ugovori navedene vrijednosti moraju odnositi isključivo na „radne vatrogasne uniforme“.

ISarUslov

Kako pod ovakvim uslovima prostora konkurenciji nije bilo i za ovu javnu nabavku prispjela je samo jedna ponuda – ona koju je dostavio „Miltex“ iz Banjaluke. Vrijednost ove jedine i samim tim „najpovoljnije“ ponude iznosila je 59 782,75 maraka, odnosno „čitavih“ 46,31 marku manje od ukupne procijenjene vrijednosti javne nabavke.

vatrogasci RASSrbija

Foto: RAS Srbija

Da ugovorni organi, obilato koristeći zakonske nedorečenosti, koriste široku lepezu izmjene tenderskih uslova i tako favorizuju određenog ponuđača, može se vidjeti na niz primjera, o čemu smo i ranije pisali. Međutim, u slučaju nabavke vatrogasnih i drugih uniformi u javnom sektoru u Republici Srpskoj, kako god da se uslovi „kreiraju“ oni su uvijek takvi da „Miltex“ ostavljaju bez konkurencije.

Ovaj ponuđač bio je bez konkurencije i kada je s „KPZ Foča“ 17. oktobra 2022. godine zaključio ugovor o nabavci uniformi za službu obezbjeđenja, vrijedan 94 hiljade maraka bez PDV-a.

KPZFoca ATV

Foto: ATV

Ovaj put među uslovima za učešće u proceduri javne nabavke nisu navedeni realizovani ugovori čiji je predmet isti ili bar sličan predmetu nabavke. Umjesto toga od ponuđača je traženo da su u protekle tri godine ostvarili minimalan ukupni promet od 94 000 maraka i to bez PDV-a.

Naravno, da nije bilo „Miltexa“ ne bi lako mogli naći ponuđača koji se istovremeno bavi nabavkom uniformi i ostvaruje toliki promet.

Konkurencija će i kad je u pitanju ovaj uslov morati još da sačeka.

Ipak, postoje i slučajevi kada konkurencija uspije probiti početne tenderske barijere.

Konkurencija koje nema

Primjer je nabavka „kompletne radne uniforme“ za grad Banjaluku. Ugovor o ovoj nabavci vrijedan 86 682 maraka, potpisan je 1. aprila 2022. godine. Na ovaj tender prispjela je još jedna ponuda, koju je dostavio ponuđač „ANG“ d. o. o. iz Banjaluke. Iako je za oko 10 hiljada maraka bila povoljnija od izabrane, ova ponuda je odbačena zbog sitnijih tehničkih nedostataka. Ponuđaču nije ostavljen rok da nedostatke ukloni, što je zakonom predviđena mogućnost.

Blukaodluka
Bio je to ipak peti posao javne nabavke uniformi (ili dijelova uniformi), koji je grad Banjaluka u protekle tri godine sklopio s istim ponuđačem. U prethodna četiri slučaja ova kompanija nije imala konkurencije.

„Miltex“ je dobio posao i na osnovu konkurentskog zahtjeva za nabavku vatrogasnih uniformi za opštinu Lopare u maju prošle godine. A vrijednost ugovora iznosila je 19 836,10 maraka bez PDV-a. U ovom slučaju od ponuđača nisu traženi dokazi o ranije realizovanim ugovorima.

UKCkpz

 

Konkurencije ipak nije bilo. Nije je bilo ni kada je isti ponuđač od banjalučkog kliničkog centra u decembru 2022. godine dobio posao vrijedan 59 434 marke bez PDV-a. Predmet nabavke bile su uniforme za službu obezbjeđenja ove zdravstvene ustanove.

„Miltex“ će ovih dana, sudeći prema raspisanim tenderima, dobiti još unosnih poslova. Potencijalna konkurencija se neće čak ni žaliti, jer kako su nam u jednoj firmi (poznato redakciji) rekli, žalbe koštaju i nikome ne koriste.

infografmil

Idi naVrh

Don't Miss