Photo: Denis Kapetanovic/PIXSELL

ČOVIĆEVA IGRA PO RUBU DOBILA NOVU DIMENZIJU Tko šefu HDZ-a BiH omogućava da pliva u kriminalnim radnjama?

25.01.2024.

U ruskom ruletu i legitimnom političkom plesu model je to u kojem je šampion europskih vrijednosti upakirao u etnički celofan i dvije škole pod istim krovom, dvije elektroprivrede, dvije pošte, a sada bi i plin

Piše: Nacional. hr

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH rekorder je po broju sudskih procesa koji su vođeni protiv političara u Bosni i Hercegovini. Čović je i rekorder po broju oslobađajućih presuda, a svaki pokušaj dokazivanja njegova kriminala završavao je debaklom. Suđeno mu je za zloupotrebu položaja, uzimanje i davanje mita, piše Nacional. hr u svojevrsnom dosjeu o vječitom lideru najveće i najutjecajnije stranke u Hrvata u BiH.

Dokazi u crnoj fascikli

Ključni dokazi njegovog kriminala završili su u crnoj fascikli i nestali. Čović je imao svoj živi zid koji je radio za njegovo oslobađanje, a koje je kasnije debelo nagrađivao – foteljama, pozicijama i funkcijama, navodi se u televizijskom prilogu emisije “Mreža” Federalne.ba, od 23. januara, čije se autorice pitaju tko Čoviću omogućava da ozbiljno pleše i pliva u ozbiljnim kriminalnim radnjama, kao i hoće li od crne fascikle doći do američke crne liste, ili će i dalje anđeo s greškom ozbiljno testirati granice zarobljenog pravosuđa.

Čovićeva igra po rubu i testiranje granica nedodirljivosti i političke moći dobila je novu javnu dimenziju. U dugogodišnjem umrežavanju s protagonistima ruskih interesa, prvenstveno energetsko-financijskih, Čović je pod izgovorom strateškog nacionalnog interesa nametnuo i vlastiti interesni plinski krak pod etničkom kontrolom Hrvata – navode novinarke Meliha Škrijelj i Mirela Mahmutović te objašnjavaju kako taj potez remeti američki projekt smanjivanja ovisnosti o ruskom plinu. 

Scenarij je to po kojem Dodik na istoku, a Čović na jugu drže ventile i linije nafte i naftnih derivata, a Bosnu i Hercegovinu kao energetskog taoca osobnih interesa strateških partnera.

Ruski rulet i politički ples

Iako ga je američka administracija kritizirala već dva puta u šest mjeseci, zbog stavljanja vlastitih interesa ispred stanovnika Federacije, firma Plinovod južna interkonekcija iz Posušja umjesto BH-Gasa iz Sarajeva nosila bi projekt, što je, upozoravaju iz SAD-a, dupli ekonomski neodrživ zahtjev Dragana Čovića i očigledna korupcija koja bi mogla ugroziti put Bosne i Hercegovine u Europsku uniju.

Kao što imamo BH-Gas, imat ćemo Južnu plinsku interkonekciju. I na to se ne može nitko ljutiti. Koja će biti također stopostotno vlasništvo Vlade Federacije. Ja apsolutno nikakvih privatnih interesa nemam – poručuje sam Čović.

U ruskom ruletu i legitimnom političkom plesu model je to u kojem je šampion europskih vrijednosti upakirao u etnički celofan i dvije škole pod istim krovom, dvije elektroprivrede, dvije pošte, a sada bi i plin.

Bude li uspostavljena opet ta hercegbosanska agencija ili institucija – Hercegovina-gas, to će definitivno biti pokazatelj da je zacementirana trojna podjela Bosne i Hercegovine -, zaključio je novinar Žurnala Amarildo Gutić.

Testiranje granica

Nije se baš nešto požurilo da on upadne u ogromne probleme – kad netko izjavljuje takve stvari, očekuje se malo ozbiljnija i brža reakcija. Neću reći da nije ozbiljno ovo s čime se on sada suočava, ali Čović pleše po tom rubu – Čović testira granice – kazao je Jelinić.

Novinar Domagoj Margetić kazao je kako je u tijeku predistraga Europske unije u dogovoru s SAD-om vezano za ‘prljave energetske plinske aranžmane koje Dragan Čović radi zapravo za HDZ Hrvatske’.

Nestanci dokaza, samoubojstva svjedoka…

Čovićeve sudske epizode i epilozi dokaz su da on preko šeme odanih kadrova, od vrha do dna drži pravosudne ventile zatvorenima – zaključuju autorice priloga te podsjećaju na sudske postupke koji su se vodili protiv Čovića, kao što je primjerice onaj s Lijanovićima te suđenje zbog sumnjive privatizacije Eroneta.

Glavni urednik Nacionala opet tvrdi:

Nestanci dokaza pod zagonetnim okolnostima govore o strukturi njegove vlasti, odnosno o fenomenu zarobljenih institucija, koje su pogažene i u Hrvatskoj ovih dana na nekoj razini pod palicom Andreja Plenkovića, tako i u Bosni i Hercegovini.

Amarildo Gutić iz Žurnala upozorava kako su dokazi protiv predsjednika HDZ-a BiH nestajali unutar institucija, a ističe i kako su se neki od svjedoka koji su bili pod pritiskom digli ruku na sebe.

 

Idi naVrh

Don't Miss