TREBINJE Odbornik Aleksandar Bodiroga – građevinski inženjer u svijetu marketinga

14.01.2024.

Firma koja se dovodi u vezu sa odbornikom SNSD-a u trebinjskoj Skupštini Aleksandrom Bodirogom „Xplode media“ dobila je posao od Elektroprivrede Republike Srpske za reklamiranje preduzeća na sportskim, kulturnim, humanitarnim i drugim manifestacijama i događajima. Ukupna vrijednost okvirnog sporazuma na šest mjeseci iznosi oko 790.000 maraka bez PDV-a, odnosno oko 920.000 maraka sa PDV-om

Piše: Nikolija BJELICA ŠKRIVAN

„Xplode media“ je bila i jedini ponuđač na ovom tenderu i u narednih pola godine imaće zadatak da poradi na imidžu ovog javnog preduzeća.

Firma na bratu, adresa na rođaku

Vlasnik firme, koja je osnovana u septembru 2021. godine, je Nemanja Bodiroga, brat odbornika Aleksandra Bodiroge. Kontak telefon ove firme pak vodi do telefonskog broja ovog odbornika.

Na adresi na kojoj je firma registrovana nalazi se kuća u kojoj, kako saznajemo, živi Srđan Kovač. Inače, on je rođak odbornika Aleksandra Bodiroge, ali i predsjednik mladih SNSD-a u Trebinju.

Prve godina poslovanja firma nije ostvarila značajnije rezultate, u 2022. godini nisu imali zaposlenih i ostvarili su prihod od oko 19.500 maraka. Zato bi 2023. godina mogla biti njihov iskorak u poslovnom svijetu.

Na zvaničnom sajtu „Xplode media“ navedeno je da su njihovi partneri u poslu bila mahom javna preduzeća i ustanove, ali i kineska kompanija „China Energy Engineering Group“ u okviru koje, prema pisanju RSE, posluje “China Gezhouba Group Co. Ltd”, koja gradi Hidroelektranu Dabar.

„Xplode media“ je, kako su naveli, učestvovala u organizaciji događaja postavljanja kamena temeljca za izgradnju Hidroelektrane Dabar. Sarađivali su sa Gradom Trebinjem, Hidroelektranama na Trebišnjici (HET), u kojima je odbornik Bodiroga i zaposlen, Hidroelektranama na Drini, Andrićgradom te Turističkom organizacijom Grada Trebinja.

Prošle godine dobila je i 6.000 maraka, takođe od ERS-a, u raspodjeli novca za usluge isticanja vizuelnih obilježja i sponzorisanja.

Na par lokacija u Trebinju postavljeni su led displeji ove firme, a ovih dana, između ostalog, na njima se mogu vidjeti novogodišnje čestitke lokalne Herceg televizije i javnih ustanova.

Led dispel Explode media
Pored Trebinja, kako su naveli, firma je svoj displej postavila i u Višegradu.

Iako se bavi marketingom, koji je u digitalnoj eri neodvojiv od društvenih mreža, firma kojoj je ERS poklonila povjerenje i značajan novac na zvaničnoj Fejsbuk stranici ima tek 50-ak pratilaca. Posljednja objava na stranici je bila u junu ove godine. Nisu mnogo ažurniji ni na Instagramu, gdje imaju oko 280 pratilaca.

Žuta zastavica za tender

Tender za nabavku usluga reklamiranja ERS-a raspisan je početkom septembra ove godine. Ova nabavka naknadno je uvrštena u plan nabavki za ovu godinu.

Na portalu „Pratimo tendere“ postupak je označen kao nabavka srednjeg stepena rizika, jer su uslovi ukazivali na to da postoji mogućnost diskriminacije ponuđača, jer je uvrštena u plan nabavki tek naknadno i nije provedena u vremenski planiranom roku. Takođe, dodatna sumnja dolazi otuda što se na tender javio samo jedan ponuđač.

Urednik ovog portala Slobodan Golubović ukazuje na to da se obično za ovako visoke vrijednosti nabavke ponuđačima postavljaju znatno viši uslovi za kvalifikaciju u pogledu vrijednosti prethodnih ugovora. U ovom slučaju ponuđač je morao da ima samo jedan ugovor najmanje vrijednosti 30.000 maraka.

„Ovdje je očigledno da firma kojoj je namijenjen i na kraju dodijeljen ugovor nije imala potvrdu o izvršenim poslovima nego za 30.000 maraka, pa je iz tog razloga i prilagođena ova vrijednost. Pitanje je samo šta je u uslovima kvalifikacije eliminisalo konkurenciju“, pojašnjava Golubović.

On dodaje da naknadno uvrštavanje ove nabavke u planske dokumente znači da se pojavila neka prijeka potreba za ovim ili da je ostao višak novca namijenjenog za javne nabavke, pa ne znaju ili ne žele da ga potroše na drugi način.

“Ne treba zaboraviti da je ovo preduzeće u inicijalnom Planu javnih nabavki za 2023. godinu za nabavku usluga reklamiranja planiralo da potroši 7,5 miliona maraka i da je to u prvom dijelu godine i realizovalo, a onda je 6. septembra izmjenom/dopunom plana nabavki za ove namjene dodato još 790.000 maraka, što odgovara vrijednosti predmetne nabavke“, naglašava Golubović.

U izjavi za naš portal on problematizuje i potrebu preduzeća iz sistema elektroprivreda u BiH za ovakvom vrstom reklamiranja, jer na domaćem tržištu oni nemaju konkurenciju.

„Kada je u pitanju inostrana prodaja, električna energija je berzanska roba i ni u tom slučaju nema potrebe za bilo kakvom reklamom. Evidentno je da se ovdje radi o najmanje dvije stvari, prva je politička promocija, jer svi rukovodioci preduzeća iz elektroenergetskog sektora manje-više imaju i političke funkcije, a druga je izvlačenje javnog novca za političke i privatne svrhe. Kolege iz magazina Žurnal su izračunale da je u toku 2023. godine na ovakve nabavke samo Elektroprivreda RS potrošila više od 10 miliona maraka“, zaključuje naš sagovornik.

Slobodan Golubović, portal Pratimo tendere

Slobodan Golubović (Foto: pratimotendere.ba)

Skrivena diploma

Odbornik SNSD-a Aleksandar Bodiroga, blizak generalnom sekretaru ove stranke Luki Petroviću, u trebinjsku Skupštinu je ušao zahvaljujući 1.109 glasova građana Trebinja.

Po diskusijama i inicijativama u skupštinskim klupama nije se proslavio. Da postoji možete čuti tek uglavnom iz pokojeg odborničkog pitanja. Na zvaničnom sajtu SNSD-a navedeno je da je potpredsjednik mladih socijaldemokrata za izbornu jedinicu 9.

Na zvaničnom sajtu Omladinskog savjeta Republike Srpske istaknuto je da je po zanimanju građevinski inženjer, no nije navedeno gdje je i kada stekao to zvanje.

Koji je fakultet završio, gdje i kada, ne želi da kaže ni novinarima, ni kolegama i koleginicama odbornicima, niti građanima koji su ga izabrali.

Odbornica Liste za pravdu i red Dajana Milišić već je dva puta na skupštini zatražila od odbornika Bodiroge da joj dostavi informacije o svom obrazovanju.

„Ja sam dva puta javno postavljala to pitanje odborniku Bodirogi. Međutim, nikada nisam dobila odgovor, što je uobičajno kada postavljamo škakljiva pitanja. Prema mojim informacijama, Bodiroga je početkom ove godine, nakon što mu HET, u kome je zaposlen, nije priznao diplomu građevinskog inženjera, koju je stekao za nekolike sedmice, donio novu diplomu i to, ni manje, ni više – već doktora nauka saobraćajnog smjera“, tvrdi odbornica Milišić.

Novinari Fokusa tražili su od HET-a odgovor na tvrdnje odbornice Milišić, ali im iz ovog preduzeća nisu odgovarali na upit.

Bodiroga o tome nije želio da razgovara ni sa novinarkama Direkta. U nekoliko navrata pokušali smo da dobijemo odgovor na ta pitanja, no bezuspješno.

Bodiroga je najprije rekao da će nam dostaviti sve podatke o svom obrazovanju, čak nam je i zapisao mejl, no do objave ovoga teksta to nije učinio.

Nije odgovarao na naše telefonske pozive niti poruke koje smo mu slali.

Aleksandar Bodiroga je u septembru ove godine ušao i u novi posao. Sa izvijesnim Ersinom Kustemirom u Trebinju osnovao je firmu „TT export-import“. Kustemir je, kako Direkt saznaje, turski državljanin koji je u nekoliko navrata boravio u Bosni i Hercegovini.

Udio kapitala oba osnivača u novoosnovanoj firmi je po 5.000 maraka.

Prema podacima portala Akta.ba, direktor u ovoj firmi je Aleksandar Bodiroga.

Firma je registrovana na adresi Vojvode Stepe Stepanovića bb. Novinarke Direkta nisu mogle doći do prostorija  ove firme, budući da adresa nije označena brojem.

Xplode meda Trebinje

(Direkt portal)

Idi naVrh

Don't Miss