SAP U RUKAMA SEBIJE IZETBEGOVIĆ Stara uprava može kontrolisati dešavanja na KCUS-u preko Planet Softa

13.12.2023.

Dok, po novom ugovoru, bude obavljala ginekološke preglede, bivša direktorica Sebija Izetbegović dešavanja u KCUS-u kontrolisaće preko SAP sistema. Odluku o izboru banjalučkog „Planet Softa“ potpisala je 27. novembra 2023, istog dana kada je smijenjena sa čela ove zdravstvene ustanove. Istog dana zvanično je bila i na bolovanju. Dokumenti omogućavaju eventualno retroaktivno korigovanje sistema i praćenje tekućih aktivnosti

Piše: Žana Karić Gauk

Sebija Izetbegović, bivša generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i supruga lidera SDA Bakira Izetbegovića, nije tek tako predala funkciju nasljedniku u v.d. mandatu Alenu Pilavu. Dok, po novom ugovoru, bude obavljala ginekološke preglede, dešavanja u zdravstvenoj ustanovi kontrolisaće preko SAP sistema. Odluku o izboru banjalučkog „Planet Softa“, u vlasništvu Vedrana Jarića, potpisala je 27. novembra 2023, istog dana kada je smijenjena sa čela ove zdravstvene ustanove.

Autentičan potpis

Iako joj je ljekar Đemil Omeragić naredio strogo mirovanje, led i obloge koje će, tokom bolovanja otvorenog 15. novembra, privijati na skočni zglob, to je nije spriječilo da na dan smjene požuri da potpiše spornu odluku.

„Pacijentica se javlja zbog bola i otoka desnog skočnog zgloba koji se javi nakon izlaska iz automobila, kada se podskliznula na mokroj podlozi. Inače unazad skoro dva mjeseca imala povredu istog sa zaliječenjem. Klinički hod hramajući bipedalni sa skiračenim korakom i osloncem na desno stopalo, vidan otok i palpatorna bolna osjetljivost dorsuma desnog stopala. Bez promjene kolorita kože, n.c. status uredan. Rtg ne pokaže sigurnih znakova koštane lezije”, naveo je Omeragić.

Po ovom osnovu na poslu u KCUS-u nije se ni pojavljivala. Ipak, njen potpis je autentičan. Cifra – 386.000 KM sa PDV-om.

Komisija za javnu nabavku „pružanje usluga za potrebe SAP licence za potrebe KCUS-a“ sve je pripremila četiri dana ranije, 23. novembra.

Ponuđene cijene su nepromjenjive, piše u dokumentu, a KCUS će ugovorene obaveze plaćati odgođeno, po ispostavljenom računu u roku od 60 dana.

Aneks 2 i 3 za pripremu ponude, koji su u posjedu Žurnala, otkrivaju mnogo:

Zapravo, Izetbegovićeva je naumila da „Planet Softu“ KCUS retoraktivno plaća usluge održavanja, počev od 1. aprila 2022. godine. Ugovor će biti okončan sa 31. martom naredne godine.

Dobro upućen izvor Žurnala navodi da su u dokumentima pobrojani moduli koji se prate u „živom sistemu“ pa objašnjava:

„Stara uprava i dalje želi imati pristup svim informacijama o poslovanju, eventualno retroaktivno korigovati sistem i pratiti tekuće aktivnosti. KCUS nema nijednog SAP konsultanta pa je u potpunosti ovisan o eksternim dobavljačima“, istakao je.

Hvali se bogatstvom

Zanimljivo, tendersku dokumentaciju preuzeli su i sarajevski i banjalučki „Prointer“, s kojim je njemački SAP prekinuo partnerski odnos zbog povezanosti sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Istu dokumentaciju, po kojoj je mogao da pripremi ponudu, preuzeo je i „BH Telecom“, partner SAP-a. Nova uprava na čelu sa Amelom Kovačevićem, koji je bio prijedlog NiP-a Elmedina Konakovića, nije odreagovala.

Jarić je bio jedini ponuđač, za Izetbegovićevu hitan i prihvatljiv.

Inače, vlasnik „Planet Softa“, koji se na društvenim mrežama hvali ogromnim bogatstvom, izuzetno blisku poslovnu saradnju godinama je gradio sa Milanom Radovićem, nekadašnjim direktorom vlasti u RS bliske „Nove banke“ i dojučerašnjim potpredsjednikom SDS-a. Radović je opet, posredstvom zajedničke firme „Trust invest“, izdašnim građevinskim projektima u strogom centru Sarajeva bio povezan sa Malčom Rovčaninom, bliskom SDA strukturama…

Za reviziju finansijskih izvještaja KCUS-a Izetbegovićeva je do kraja birala „Grant Thronton“, firmu koja je u porodičnom vlasništvu bivšeg premijera RS Aleksandra Džombića. Tako je bilo i 10. avgusta ove godine, kada je potpisan ugovor vrijedan 11.700 KM.

Iako su se za ovaj posao godinama ranije uredno prijavljivale i druge revizorske kuće, o čemu je Žurnal pisao, Izetbegovićeva ih je odbacivala. Džombić je reviziju finansijskih izvještaja radio i za Opću bolnicu „Prim. dr Abdulah Nakaš“ u Sarajevu, ali je ova praksa obustavljena netom prije imenovanja Ismeta Gavrankapetanovića na čelo ove zdravstvene ustanove.

Pratićemo da li će novoimenovani vršilac dužnosti direktora KCUS-a Alen Pilav potpisati ugovor za SAP licence sa „Planet Softom“ i hoće li i kako Izetbegovićeva biti sankcionisana zbog potpisivanja odluke za vrijeme bolovanja.

(zurnal.info)

Idi naVrh

Don't Miss