ZAŠTO JE SAKCIONISAN DUŠKO PEROVIĆ Saradnik ruskog milijardera i Dodikov kontakt s Putinom

17.11.2023.

Ruski oligarh Rašid Serdarov odlukom Savjeta ministara BiH, na čijem čelu je tada bio SNSD-ov Nikola Špirić, 2011. godine dobio je državljanstvo BiH kao „značajan invesitor“. Preporuku da ruski oligarh dobije bh. državljanstvo dala je Vlada RS, koja ga je tada označila kao “lice od naročite koristi za BiH”. Serdarov blisko sarađuje sa Dodiku važnom osobom, Duškom Perovićem koji je zajedno sa Petrom Đokićem i Savom Cvjetinovićem stavljen na „crnu listu“ SAD-a.

Duško Perović, šef Predstavništva Republike Srpske u Rusiji, stavljen je na „crnu listu“ Sjedinjenih Američkih Država. Perović je najvažnija osoba Milorada Dodika za poslove i konekcije u Rusiji i njegov najveći lobista u Moskvi. Perović vodi  predstavništvo u Moskvi od njegovog osnivanja 2010. godine, a brojne veze sa visokim ruskim zvaničnicima ostvario je putem svoje supruge, bivše ruske novinarke. Njegov primarni zadatak bio je i ostao da dogovara Dodikove susrete sa ruskim zvaničnicima, prije svega sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Predstavništvo RS u Moskvi raspolaže sa najviše novca od svih predstavništava ovog bh. entiteta u svijetu, a za ovu godinu Peroviću je odobren budžet od 960.000 KM. On je od entitetske vlade tražio dodatnih 80.000 za „pokriće troškova posjeta visokih zvaničnika RS i predstavnika medija toj zemlji“.

Plata vladinog službenika je tek dio ličnih prihoda Duška Perovića. Ali, to nije njegov jedini prihod, sudeći po obrazloženju sankcija koje mu je uvelo Ministarstva finansija SAD-a.

„Uprkos tome što je bio zaposlenik Vlade RS, bio je zaposlen u dvije firme jednog ruskog milijardera, paralelno dok je taj milijarder bio u procesu sklapanja profitabilnog posla sa Vladom RS-a”, navedeno je u obrazloženju uvođenja sankcija iz Ministarstva finansija SAD-a. Dodali su da je Perović „posjedovao i dionice u najmanje jednoj od milijarderovih off shore kompanija“.

Tajkun iz Panama Papers

Ruski milijarder, koga Ministarstvo finansija SAD-a dovodi u vezu sa Perovićem, zapravo je Rašid Serdarov, oligarh koji je vlasnik naftne kompanije “South-Urals industrial Company”, čija vrijednost prelazi dvije milijarde dolara.

Ime mu se našlo i u „Panama Papers“, dokumentima koji otkrivaju kako tajkuni peru novac kroz “poreske oaze”. Serdarova je u Republiku Srpsku 2010. godine doveo upravo Duško Perović, koji ga je povezao sa Dodikom, a ovaj ga javnosti predstavio kao ozbiljnog investitora. Serdarov je tada Vladi RS uputio „pismo namjere“, navodeći da planira graditi dvije termoelektrane u Ugljeviku, zatraživši i dvije koncesije – jednu na eksploataciju oko 45 miliona tona uglja, te na izgradnju termoelektrane.

Koliko je bila „ozbiljna“ Serdarova firma “Comsar Energy Limited” na Kipru, koja je dobila koncesije od Vlade RS, govore medijski izvještaji da na adresi (na kojoj je navodno sjedište kompanije) nije bilo ništa, osim žbunja. Firma nije imala svoj internet sajt, kao ni finansijske izvještaje koji bi potvrdili njenu sposobnost da u RS plasira u to vrijeme obećanih stotine miliona evra.

Bez obzira na to, Serdarov je pokrenuo poslove u RS, a u okviru njegove kompanije “Comsar Energy Group”, stacionirane na Kipru, u Bosni i Hercegovini su poslovale četiri firme. Sada je ostala još jedna, „Comsar energy RS“. Njegovo preduzeće “Comsar Energy Hidro”, koje je nosilac koncesije za izgradnju hidrocentrale “Mrsovo” na rijeci Lim u Rudom, preuzela je Elektroprivreda Republike Srpske (ERS).

Foto: Impuls

Iako se govorilo o velikom projektu, u koji je ruski oligarh trebalo da uloži 200 miliona maraka, nije se otišlo dalje od pripremnih radova i kamena temeljca, koji su 2014. godine postavili Dodik i Serdarov. ERS je početkom ove godine, daleko od očiju javnosti, preuzela koncesiju za HE „Mrsovo“. Vlada RS i ERS ugovor kriju do danas. Ruski oligarh je ERS uspio da proda i propali hotel „Comsar“ u Rudom za 2,3 miliona maraka, dok je hotel u Ugljeviku, takođe propali, kupio Mile Dragičević, vlasnik kladionica „MD shop“ .

Koncesija za elektranu i rudnik

Sardarov je najavljivao da će u Ugljeviku biti izgrađen Blok 3 Termoelektrane, u koji će biti uloženo više od pola milijarde evra. Vlasti Republike Srpske su njegovoj kompaniji „Comsar energy“ dale koncesiju za izgradnju i rad elektrane, kao i eksploataciju obližnjeg rudnika uglja 2013. godine. Od tog projekta nije bilo ništa, a Serdarov sada preko Duška Perovića pokušava da svoju kompaniju „Comsar energy RS“ proda Republici Srpskoj. Plan je da se to uradi putem javnog preduzeća „Gas-Res“, u kojem je Perović predsjednik Nadzornog odbora i koje bi za propalu firmu Serdarovu trebalo da isplati ravnih 197 miliona konvetibilnih maraka.

Momčilo Antonić nije želio da potpiše ovaj, po „Gas-Res“ i RS štetan ugovor, pa je nedavno smijenjen sa te funkcije.

„U JP Gas-Res dolazi peti direktor u zadnjh pet godina. Možda Nikica uspije ispuniti želje Duška Perovića. Dakle, nisam smijenjen zbog (načelnika Bratunca Lazara) Prodanovića, kako aludiraju Vukan i ekipa, već zbog predsjednika NO Duška Perovića koji misli da je Gas-Res njegova firma, a ne državna“, napisao  je Antonić na društvenoj mreži „X“, nakon što je krajem oktobra smijenjen sa direktorske funkcije.

Na njegovo mjesto postavljen je Nikica Vranješ, ali, prema saznanjima Žurnala, ni on (za sada) nije potpisao ugovor o tome da „Gas-Res“ kupi „Comsar energy RS“.

Rašid Serdarov je 2011. godine odlukom Savjeta ministara BiH, na čijem čelu je tada bio SNSD-ov Nikola Špirić, dobio državljanstvo BiH kao „značajan invesitor“. Preporuku da ruski oligarh dobije bh. državljanstvo dala je Vlada RS, koja ga je tada označila kao “lice od naročite koristi za BiH”.

Ruski tajkun nije ostajao dužan svojim poslovnim partnerima, posebno Dušku Peroviću, koji je, prema tvrdnjama američkog Ministarstva finansija, posjedovao dionice „u najmanje jednoj“ od Serdarovih off shore kompanija.

U BiH je uvezao jedan od najskupljih automobila, blindirani mercedes, kojeg je  je koristio – Milorad Dodik.

(žurnal.info)

Idi naVrh

Don't Miss