sebija fotografija

POTVRĐENO Upravni odbor KCUS-a u ponedjeljak razmatra smjenu Sebije Izetbegović

25.10.2023.

Na sjednici u ponedjeljak bit će razmatrana odluka o pokretanju postupka za rješenje generalne direktorice prije isteka mandata. V.d.generalnog direktora bit će torokalni hirurg dr. Alen Pilav

Piše: S.K.

Privremeni Upravni odbor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, potvrđeno je za Interview. ba održat će sjednicu u ponedjeljak.
Na dnevnom redu će biti razmatrana zakonita opravdanosti daljeg vršenja funkcije generalne direktorice, u skladu sa Statutom KCUS-a (član 44 stav 1 alineja druga i treća).

Poništavanje javnog oglasa

UO će razmatrati i Prijedlog odluke o pokretanju postupka za razrješenje generalne direktorice KCUS-a dr.Sebije Izetbegović prije isteka mandata – 9. januara iduće godine.
Također, na dnevnom redu je i Odluka o raspisivanju Javnog oglasa za izbor i imenovanje generalnog direktora KCUS-a, kao i imenovanje Komisije za provođenje postupka izbora generalnog direktora KCUS-a.
Istovremeno, bit bit će razmatrana i odluka Odluku o poništavanju javnog oglasa za izbor i imenovanje generalnog direktora KCUS-a objavljenog 6. oktobra.
Podsjećamo, dan nakon što je Vlada FBiH smijenila Upravni odbor kojim je predsjedavao Jasmin Kapetanović  u kabinetu Sebije Izetbegović je krnji UO dogovorio objavljivanje konkursa. Prema našim informacijama čak se i sama Izetbegović nominirala u Komisiju za izbor novog generalnog direktora KCUS-a.
Bio je to još jedan pokušaj da ako već nije na čelu najveće zdravstvene institucije u BiH vuče konce iz pozadine.
Inače, Sebija Izetbegović  već je nakon smjene starog i imenovanja novog UO najavila tužbe.
Ona je iznijela niz kritika na račun Vlade FBiH. Nije još objasnila kako je nelegalno i nezakonito od maja vodila KCUS.

Osam dana roka

Naime, nakon što je izgubila mjesto profesorice na Medicinskom fakultetu, trebala je ili dati ostavku ili biti smijenjena, obzirom da je jedan od uvjeta za direktoricu KCUS-a i nastavničko zvanje.

Odluka Senata Univerziteta u Sarajevu bila je konačna, a prethodni Upravni odbor nije obavezivao nikakav sudski postupak da smijene direktoricu Izetbegović. No, do te smjene nikad nije došlo.

Nakon sjednice u ponedjeljak Sebiji Izetbegović bit će data mogućnost da se u roku od osam dana izjasni o zaključcima.

Kako saznajemo, v.d. generalnog direktora bit će torokalni hirurg dr. Alen Pilav.

 

 

Idi naVrh

Don't Miss