Vico Zeljković i Opština Pale daju 1,6 miliona KM za pomoćni stadion FK „Romanija“

20.10.2023.

U pomoćni teren FK „Romanija“ sa Pala, inače 17. na tabeli Prve lige RS, biće uloženo 1.609.888 KM. Predsjednik fudbalskih saveza BiH i RS Vico Zeljković zadužen je za vještačku travu – 500.000 KM za „final touch“. Zemljište je za 650.000 KM kupila Opština Pale na čelu sa SNSD-ovim Boškom Jugovićem, a za pripremne radove zadužena je dežurna građevinska firma „Stanišić“ u porodičnom vlasništvu DEMOS-ovog narodnog poslanika i direktora paljanske „Elektrodistribucije“ Ace Stanišića. Budžet kluba je 360.000 KM, fudbaleri na minimalcu, bh. fudbal pred ambisom.

Piše: Žana KARIĆ GAUK

Od 18 fudbalskih klubova koji se takmiče u Prvoj ligi Republike Srpske, jedan, onaj 17. po uspjehu na tabeli, izuzetno je bitan vladajućoj SNSD strukturi i predsjedniku fudbalskih saveza Bosne i Hercegovine i RS, inače sestriću predsjednika RS Milorada Dodika, Vici Zeljkoviću. FK „Romanija“ sa Pala neće dati ni fening, a čini se, ni ostvariti rezultat, ali će u njenu infrastrukturu, tačnije, pomoćni teren biti uloženo minimalno 1.609.888 KM. Predsjednik dva saveza Vico zadužen je za vještačku travu – 500.000 KM za „final touch“.

Dok fudbal u Bosni i Hercegovini u totalni ambis gura aktuelni sastav Saveza, uprava FK „Romanija“, čiji budžet iznosi 360.000 KM, a igrači su prijavljeni na minimalni iznos plate od oko 700 KM, ima ozbiljne ambicije. Na čelu kluba sada je nekadašnji portir/šef voznog parka „Elektrodistribucije Pale“ Marko Blagojević. U finansijskoj zavrzlami, osim Zeljkovića, pomaže mu i firma „Stanišić d.o.o“ u porodičnom vlasništvu direktora te iste „Elektrodistribucije“ Ace Stanišića, kao i opštinski SNSD načelnik Boško Jugović, koji je porodično povezan sa Stanišićem.

 

Tender za Stanišića 

S proljeća, 19. aprila, Opština Pale raspisala je tender „priprema terena za izgradnju vještačke podloge za pomoćni teren“. Bez prethodne procjene vrijednosti radova, bez bilo kakve stručne analize, vrijednost tendera bila je 460.000 KM sa uračunatim PDV-om(393.162 KM bez poreza). U predmjeru radova prikazane su samo količine, ne i procijenjene vrijednosti.

Zanimljivo, ni tehnički uslovi za ponuđača nisu bili propisani, iako je uredno navedeno da je rok za završetak radova 30 dana od dana uvođenja izvođača u posao. Kamioni, bageri, ostale građevinske mašine opštinskoj upravi nisu bili uslov, a ponuđač je jedino morao da joj dostavi spisak radnika.

Takođe, na popisu privrednih subjekata s kojima je ugovorni organ u sukobu interesa nije bilo firme „Stanišić d.o.o“, iako su Jugovići i Stanišići rodbinski povezani. Naime, kako je Žurnal ranije pisao, sin SNSD-ovog načelnika Opštine oženjen je kćerkom narodnog poslanika DEMOS-a i direktora paljanske „Elektrodistribucije“ Ace Stanišića. Vlasništvo nad firmom od Ace Stanišića preuzeo je njegov brat Mladen.

 

Zanimljivo, i obilazak terena, pisalo je u, očigledno, reda radi objavljenom tenderu, zakazan je za 1. maj, državni praznik i neradni dan.

Stigle su dvije ponude. Prihvatljive. Vrijednost skuplje – 459.947 KM, ona firme „Stanišić d.o.o“ – 459.888 KM. „Stanišić“ je tako pobijedio na još jednom opštinskom pozivu za posao. Kako nije bilo žalbe, tako je ugovor potpisan 28. juna.

Ipak, načelniku se žurilo da FK „Romanija“ uđe u Prvu ligu RS pa je više od mjesec dana ranije (17. maja) ugovor o postavljanju vještačke podloge, pred novinarima, potpisao sa upravom kluba i predsjednikom entitetskog i državnog fudbalskog saveza Vicom Zeljkovićem vrijedan 500.000 KM. Tada se pohvalio i da je Opština odmah do glavnog terena kupila zemljište vrijedno 650.000 KM. Zeljković, koji novac dijeli uz posredstvo Fudbalskog saveza BiH, UEFA i FIFA, bio je ponosan na „operativu“:

Velike su potrebe za izgradnju terena sa vještačkom travom širom RS, jer je to značajan infrastrukturni projekat za Fudbalski savez RS. Načelnik Jugović je obezbijedio lokaciju za teren i omogućiće građevinske radove, a kada imate takvu operativnu upravu, nama je olakšano da druge stvari uradimo.

Prostor za tribine nije ostavljen. Praktično, riječ je o livadi uz livadu, terenu uz teren. Takođe, niko nije pominjao ni višestruko skuplje plaćene golove od one realne tržišne cijene. Mnogo dječaka iz omladinskog pogona je, tvrde dobro upućeni izvori Žurnala, napustio klub. „Stanišić“ je bio debelo probio rokove za završetak radova.

Prema pisanju portala Spin.info, Paljani su od 2009. godine, kada je FK “Romanija”, takođe, ušao u Prvu ligu RS, čekali izgradnju pomoćnog stadiona i adekvatne uslove za sportiste u ovoj opštini. Još tada se govorilo o izgradnji pomoćnog stadiona, međutim, na tom prostoru sada stoji dvorana, čiju su gradnju pratile brojne malverzacije. Tadašnji članovi skupštine FK „Romanija“ tvrdili su da klub za oduzimanje terena nikada nije dobio ni marku.

Jasno je, političke i sportske ambicije tada nisu bile usaglašene.

U FK „Romanija“ potvrdili su da su primili dopis Žurnala, ali su komunikaciju obustavili kada su ga pročitali:

– Koje procedure je FK „Romanija“ morao da ispoštuje da bi dobio 500.000 KM za postavljanje trave na pomoćni teren?

– Da li ste zadovoljni sportskim rezultatima u ovoj sezoni?

– Koliki je budžet kluba?

– Da li je istina da su igrači prijavljeni na minimalni iznos plate?

– Da li je predsjednik FK „Romanija“ Marko Blagojević ranije bio zaposlen kao šef voznog parka/portir u „Elektrodistribuciji Pale“?

Na pitanja nisu odgovorili ni u F/NS BiH:

– Zbog čega je Savez odobrio 500.000 KM za postavljanje trave na pomoćnom terenu FK „Romanija“ na Palama? Zašto je odabran upravo ovaj klub?

– Zašto pomoć u otklanjanju tehničkih problema na stadionu nije dobio FK „Krupa“, kako bi konačno ušao u Premijer ligu BiH za koju se izborio na terenu? Koji su tehnički problem spriječili ovaj klub da zaigra u PL BiH?

Ne tako raspoložen za razgovor bio je član Izvršnog odbora F/NS BiH Fuad Čolpa. Ipak, u jednoj rečenici objasnio je vrlo jednostavnu proceduru, zapravo, diskreciono pravo predsjednika Zeljkovića:

„Klubovi apliciraju. Sve se pripremi i ide pred Izvršni odbor F/NS BiH.“

Ostatak priče je poznat.

Za FK „Krupa“ nije bilo pomoći iz dva Saveza 

Dva dana prije potpisivanja ugovora za pripremne radove između Opštine Pale i firme „Stanišić d.o.o“ mediji su objavili da će FK „Krupa“, inače dvostruki uzastopni šampion RS, morati u najniži rang takmičenja. Licencu za nastup u Premijer ligi BiH nisu dobili zbog tehničkih problema sa stadionom.

U podužem saopštenju predsjednik kluba Draško Ilić, inače stric Mladena Ilića, poslanika SNSD u Narodnoj skupštini RS, podsjetio je na sportske uspjehe, potom za propast optužio Fudbalski savez BiH, uz asistenciju FS RS, a na kraju i Fudbalski klub “Borac”, koji je na vrhu državne fudbalske tabele, prema priznanju predsjednika Milana Tegeltije, zahvaljujući Miloradu Dodiku.

– Uspjeli smo da riješimo sve složene preduslove za dobijanje licence, osim jednog. Mimo propozicija i pravilnika, u petak, 2. juna, dobili smo uputstvo FS BiH da klub treba da ima alternativni teren sa reflektorskom rasvjetom od osamsto luksa, što ima jedino Gradski stadion u Banjaluci. To nije poslato, u ranijim sezonama, ni Leotaru, ni Rudar Prijedoru, jer se podrazumijevalo da taj teren imaš u svom području, kao što ga je imala Sloga iz Doboja prošle sezone. Taj papir koji je trebalo da potpiše FK ‘Borac’ nismo dobili i iz svega se jasno vidi da se FK Krupa mora zaustaviti. Iz toga proizilazi da je svako buduće takmičenje u Prvoj ligi Republike Srpske besmisleno, jer biti šampion tog takmičenja i prvenstva ne znači ništa. Tako FS BiH, uz asistenciju FSRS, omalovažava i zaustavlja istinski rad i entuzijazam u fudbalu, ne mareći za dobrobit fudbala i opšti napredak, pokazujući jednu mračnu stranu gašenja jednog uzornog kluba i sportskog entuzijazma. Krivo nam je za taj jedan potpis, jednog parčeta papira koji neće da stavi naš, kako nam se predstavljao, bratski klub ‘Borac’. Izgleda da se sada sve razotkrilo. Ako FK Krupa, napaćen i izmrcvaren, ponižen svih ovih godina, odluči da ode u najniži rang takmičenja, najodgovorniji za to biće FK ‘Borac’ koji nam nije izašao u susret, kao što je Sloboda pružila ruku Tuzla sitiju i Fudbalski savez Republike Srpske koji sistemski radi na degradaciji svog šampiona – stajalo je, između ostalog, u saopštenju.

Tegeltija upravlja stadionom

Potom je, Tegeltija dao sebi za pravo da upravlja Gradskim stadionom Banjaluka:

FK ‘Borac’ nedavno je potpisao ugovor o tehničko-poslovnoj saradnji sa FK BSK, koji će ove sezone nastupati u Prvoj ligi Republike Sprske, a koji planira da krene u rekonstrukciju svog terena. Shodno potpisanoj saradnji, fudbaleri BSK-a svoje utakmice igraće na Gradskom stadionu u Banjaluci tokom izvođenja radova na zamjeni travnate podloge na stadionu FK BSK i izgradnji prateće infrastrukture. S tim u vezi, nismo mogli pristati na zahtjev FK Krupa da im se odobri korišćenje Gradskog stadiona u Banjaluci, a nauštrb kluba sa kojim imamo potpisan ugovor o zvaničnoj saradnji. Smatramo, da Gradski stadion u Banjaluci ne može da bude domaćin za tri kluba tokom takmičarske sezone, te da bi preveliki broj odigranih utakmica u malom vremenskom periodu naškodio planiranom održavanju terena.

FK Krupa bio je prinuđen da raskine ugovore sa igračima, FK BSK u posljednjem kolu Prve lige RS 14. oktobra, rezultatom 2:1 izgubio je od paljanskog FK „Romanija“.

Idi naVrh

Don't Miss