NAŠAO NAČIN Nakon arene Stanivuković bez dozvola gradi i park

15.09.2023.

 Aktuelna gradska administracija u Banjaluci ulaže milione maraka u izgradnju novog parka kod tržnog centra „Delta“ bez regulacionog plana i građevinske dozvole, a po uzoru na izgradnju teniske arene za potrebe turnira „Srpska open“

Piše: Vesna POPOVIĆ

Novi park će imati privremenu građevinsku dozvolu, koja se izdaje za objekte montažnog-demontažnog tipa. Kao i u slučaju arene, ni planirani park nije predviđen regulacionim planom, planskim dokumentom koji je osnovni uslov za izdavanje dozvole za građenje.

Izgradnja parka kod tržnog centra “Delta” je projekat za koji se zalaže administracija gradonačelnika Draška Stanivukovića od njegovog dolaska na vlast u Banjaluci, ali bez uspjeha.

“Našli način”

Kao polazna tačka za početak radova potrebna je izrada regulacionog plana, kojim bi se ucrtala izgradnja ovog sadržaja na toj lokaciji. Taj prostorno planski dokument je aktuelna administracija u raznim formama više puta slala u skupštinsku proceduru, ali plan nije dobio podršku većine u Skupštini grada Banjaluka.

Nakon više od dvije godine pokušavanja i čekanja gradonačelnik Stanivuković je nedavno najavio da je Gradska uprava „našla način da gradi novi park“.

Mi smo našli pravni način da zaobiđemo skupštinsku većinu, koja ovaj park opstruiše otkako smo predložili da se radi – kazao je nedavno Stanivuković.

Odgovor na pitanje koji je to pravni način tražili smo od v. d. načelnika Odjeljenja za komunalne poslove Boriše Mandića.

Mandić: Gradit će se na istom principu kao Arena FOTO: Grad Banjaluka

“Idemo s privremenom dozvolom”

Mandić za Capital tvrdi da je ovakav projekat moguće raditi po privremenim građevinskim dozvolama s obzirom na to da se radi o objektima parternog uređenja.

Tako da je gotovo izvjesno da ćemo ići na privremenu dozvolu, s obzirom na to da smo uradili idejni projekat za koji je moguće pribaviti lokacijske uslove za početak gradnje – rekao Mandić i dodao da je Grad Banjaluka nadležan za izdavanje građevinske dozvole za ovaj projekat.

Potvrdio je da će se novi park graditi po istom principu kao i arena, koja je izgrađena za potrebe turnira „Srpska open“, uz privremene dozvole do konačnog privođenja prostora namjeni.

Podsjećamo, Capital je u više navrata pisao da je arena izgrađena mimo važećeg regulacionog plana zbog čega je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS izdalo građevinsku dozvola za izgradnju privremenog sportskog objekta. Ta dozvola je privremenog tipa jer regulacioni plan na toj lokaciji treba da se mijenja kako bi se ucrtao taj objekat.

Mi pratimo instrukcije resornog ministarstvaIdemo sa privremenom dozvolom uz nadu da će se pitanje RP u nekom narednom periodu riješiti, kako bi se prostor priveo namjeni  – naveo je Mandić.

Zaštiti prostor od gradnje

Dodao je da ovim potezom aktuelna administracija „želi da zaštiti ovaj prostor od gradnje“.

Ideja je da se taj prostor planiranim radovima namjeni za park jer postoji mogućnost da se u nekoj budućnosti izmjeni RP i da tu dobijemo stambeno naselje. Mi želimo to da izbjegnemo i zbog toga želimo što prije da počnemo sa realizacijom jer kada se nešto izgradi onda je to teško mijenjati – naveo je on.

Objasnio je da će u skladu sa dozvolom ići sa minimalnim intervencijama koje podrazumijevaju izgradnju parkovskih površina, staza za trčanje te biciklističkih staza, drvoreda i hortikulture.

Pomjeriće se postojeći park za pse bliže univerzitetskom Kampusu, na sadašnjoj slobodnoj neuređenoj površini. Gdje je sada park za pse tu će biti ulaz u novi park. Od atraktivnijih sadržaja očekuje nas sigurno vještačko jezero koje neće biti jezero za kupanje već će biti izgrađeno da upotpuni sadržaj parka – naveo je Mandić.

Prva faza – 1,7 miliona KM

Naglasio je da je cilj da park u konačnici pokrije prostor od 20 hektara te da se radi o višemilionskoj investiciji, koja će se realizovati u fazama. Za prvu fazu je, kako je naveo Mandić, predviđeno 1,7 miliona KM, što je za 200.000 KM više od prvobitne Stanivukovićeve najave od 1,5 miliona KM.

Stanivuković je najavio i da će ubrzo biti objavljena i javna nabavka za izbor firme koja će biti zadužena za gradnju parka, ali Mandić nije mogao precizirati kada će tender biti objavljen.

Tenderska dokumentacija je na neki način spremna, ali tražimo dodatne ponude kako bi mogli procijeniti za koje radove će nam biti dovoljan budžet od 1,7 miliona KM, ali cilj je da se čim prije raspiše tender – kazao je Mandić.

Saga o novom parku počinje skoro od momenta kada je nova gradska administracija  došla na čelo Banjaluke. U početku su tražili saglasnost Skupštine grada Banjaluka za izradu RP kojim bi se kod „Delte“ ucrtao park, ali bez uspjeha.

Kada je počela izgradnja arene za potrebe teniskog turnira „Srpska open“ koji se nalazi preko puta „Delte“ došlo je do promjene plana. Naime, administracija Draška Stanivukovića je u nekoliko zadnjih navrata bezuspješno pokušala da ucrta ovaj park u RP, u paketu sa arenom o čemu je Capital pisao u više navrata.

Ni ti pokušaji nisu dobili potrebnu podršku većine u Skupštini grada Banjaluka koju predvodi SNSD, iako su obje strane bez problema sarađivale na svom ostalim poljima kada je bila u pitanju izgradnja arene. Zbog toga je za arenu resorno ministratvo izdalo privremenu građevinsku dozvolu za objekat privremenog tipa, iako je iz situacije na terenu vidljivo da se radi o trajnom objektu od betona, koji je ukopan u zemlju.

(Capital.ba) 

Idi naVrh

Don't Miss