PROTEST U JABLANICI Nisi sama – poruka Enisi i ženama koje su žrtve nasilja

09.08.2023.

Zajedno pošaljimo poruku da nasilje nad ženama nema mjesto u našem društvo, te da nasilni poslodavci trebaju biti kažnjeni u skladu sa Zakonom, poručili su organizatori večerašnjih protesta

Piše: S.K.

U Jablanici je za večeras najavljen protest, nakon što je vlasnik hotela Jablanica pretukao radnicu koja je tražila platu.

Nekoliko organizacija iz Jablanice, Mostara, Konjica, Sarajeva… ovim poručuju Enisi Klepo, pretučenoj radnici da nije sama.

Ovo je neviđeni čin da poslodavac ispolji silu prema djevojci koja traži platu. Ovo je poziv cijelom društvu da vidimo u kakvom se stanju nalazimo. Enisa je hrabra djevojka koja je sve rekla i pristala da se slika i da javno progovori. Isto tako, za sve one koji nemaju hrabrost da prijave nasilje da imaju podršku i tlačitelji i počinioci ovih djela moraju biti procesuirani. Nasilje neće biti tolerisano i mora biti sankcionisano, jer svi mi zaslužujemo sigurno porodično i radno okruženje – naveli su.

Kazna za nasilnike

Iz udruženja ističu kako  žele iskazati punu podršku Enisi Klepo, ali i svim drugim ženama koje su žrtve nasilja.

Nasilje izvršeno nad jednom ženom, ugrožavanje radničkih prava, zajedno nas je kao društvo zgrozilo i ujedinilo s ciljem zaustavljanja nasilja nad ženama i zaštite radničkih prava, posebno u Jablanici, gdje nažalost nije prvi put da se krše radnička prava– navodi se u saopćenju.

Iz Udruženja su pozvali građanke i građane, predstavnike vladinog i nevladinog sektora, predstavnike poslodavaca da im se pridruže kako bi zajedno izrazili podršku ženama žrtvama nasilja.

–  Zajedno pošaljimo poruku da nasilje nad ženama nema mjesto u našem društvo, te da nasilni poslodavci trebaju biti kažnjeni u skladu sa Zakonom – istakli su.

Borba protiv nasilja

Protest organizira Udruženje žena Nere u saradnji sa Udruženjem žena Most Jablanica, Udruženjem Dignitet Mostar, Udruženjem Inicijativa građanki i građana Mostar, Udruženjem žena Univerzum Mostar i Udruženjem Ja bih u EU iz Sarajeva.

Naši ciljevi su jasni – želimo zaustaviti nasilje nad ženama, pružiti podršku onima koji su pretrpjeli nasilje i istaknuti nužnost borbe protiv nasilja kao ozbiljnog problema u našem društvu i pokrenuti sankcije za poslodavce koji ne poštuju radnička prava! Kroz mirne protest, želimo osnažiti glasove žrtava i poslati snažnu poruku da nasilje nad ženom ne može proći nekažnjeno – naveli su.

Protesti biti održani večera u 18, a okupljanje je u ulici Doljanka ispred stare kasarne.

Nasilnik na slobodi

Enisa Klepo, dojučerašnja radnica hotela Jablanica, je pretučena prošle sedmice nakon što je tražila posljednju platu s obzirom na to da je planirala dati otkaz.

Međutim, umjesto plate dobila je batine kojima je prethodio verbalni sukob sa vlasnikom Amirom Džafićem i njegovom suprugom. U incidentu je zadobila teške povrede glave.

No, Amir Džafić je nakon 48-satnog zadržavanja u policiji pušten na slobodu jer Tužilaštvo HNK “nije imalo zakonske razloge za predlaganje pritvora”.

Načelnik Jablanice Damir Šabanović je osudio ovaj incident i rekao da će Općina Jablanica u narednom periodu preispitati bilo kakvu saradnju sa hotelom Jablanica, odnosno njegovim vlasnikom koji pored nipodaštavanja radnika i njihovih prava provode i fizičko nasilje nad njima.

Bh. stvarnost i statistike

Agencija za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH  ponovo je skrenula pažnju bh.  javnosti da nasilje prema ženama i nasilje u porodici još uvijek predstavlja jednu od najtežih i najrasprostranjenijih oblika neravnopravnosti spolova i diskriminacije u našem društvu.

Iz Agencije podsjećaju da je, prema istraživanjima, čak 48 % žena u Bosni i Hercegovini doživjelo neki oblik nasilja na osnovu spola nakon što su navršile 15. godina.

Dodaju da korijenski uzrok nasilja prema ženama leži u neravnopravnosti spolova u društvu.

Korijenski uzrok nasilja prema ženama leži u neravnopravnosti spolova u društvu. Štaviše, kriza u društvu, ekonomska nejednakost, uključujući i ekonomsku ovisnost, povećavaju ranjivost žena na sve oblike nasilja u njihovom privatnom i profesionalnom životu. U takvim uslovima, radni odnosi i borba za prava koja proističu iz radnog odnosa lako mogu postati prostor za ispoljavanje spolne nadmoći i neravnopravnosti, koje je u slučaju Enise Klepo poprimilo oblike brutalnog nasilja kao ekstremne forme diskriminacije na osnovu spola – navedeno je.

Dodaju da je slučaj iz Jablanice opomena da je pred nama još uvijek ultimativni zadatak ravnopravnosti.

Međutim, ovaj slučaj nasilja na osnovu spola u Jablanici nas opominje da je još uvijek pred nama ultimativni zadatak ravnopravnosti, koji je i preduslov našeg društvenog i ekonomskog progresa, a to je – da učinimo i dom i radno mjesto sigurnim mjestima za žene! Stoga, provedbu Zakona o ravnopravnosti spolova u Bosni i Hercegovini moramo učiniti još efikasnijom a uspostavljene mehanizme zaštite i prevencije nasilja na osnovu spola moramo dalje jačati, posebno kada je u pitanju efikasnost procesuiranja predmeta rodno zasnovanog nasilja, provedbe zaštitnih mjera, kao i kaznene politike – ističu iz Agencije za ravnopravnost spolova BiH.

Ženska mreža BiH je izrazila svoju punu podršku i solidarnost sa Enisom Klepo, te zahtijeva od institucija zaštite i nadzora da po službenoj dužnosti postupaju u ovom, ali i svim slučajevima nasilja, posebno nasilja nad ženama.

Nadležne osobe i institucije moraju da zaštite osnovna ljudska prava i da konačno počnu sa realizacijom i implementacijom zakona čiji su sami potpisnici i da moć koju imaju u društvu konačno počnu koristiti za dobrobit i sigurnost svih građana/ki – navode iz Ženske mreže BiH.

Idi naVrh

Don't Miss