Jedan predsjednikov poziv za presvlačenje puta

Halo, direktore, evo me u Gacku. Sad smo prošli putem do Termoelektrane, u lošem je stanju, odmah to da se radi, tako je otprilike tekao razgovor predsednika RS Milorada Dodika sa, kasnije smo saznali, direktorom Javnog preduzeća (JP) “Putevi RS”, kada je Dodik krajem marta posjetio RiTE Gacko

Piše: Milanka KOVAČEVIĆ

Dva i po mjeseca kasnije počeli su radovi na delu magistralnog puta od termoelektrane, kroz centralnu ulicu u Gacku, do stare crkve, u dužini od 1,6 kilometara.

Prema Ustavu, predsjednik RS predlaže premijera, daje pomilovanja i odlikovanja, ali se ne pominje da ima ovlaštenja da utiče na infrastrukturne radove i na promjenu planova rekonstrukcije putne mreže. 

Ipak, Ustav je jedno, a stvarnost ovde nešto sasvim drugo, pa se predsjednikova inicijativa pretočila u konkretan projekat u JP “Putevi RS”. 

U odgovoru za “Direkt” u “Putevima RS” su naveli da je u okviru projekta “Unapređenje putne infrastrukture na oblasti redovnog održavanja broj 10, 11 i 12”, početkom juna mjeseca, prema nalozima i odlukama Javnog preduzeća “Putevi RS”, pokrenuta rekonstrukcija dijela magistralog puta kroz Gacko.  U okviru radova predviđena je sanacija kolovozne konstrukcije sa obnovom horizontalne i vertikalne saobraćajne signalizacije. 

Početak rekonstrukcije puta (Foto: Direkt)

Šef svih rukovodilaca

Da li smo se već navikli da se na ovaj način rješavaju problemi i da se jednim telefonskim pozivom mogu mijenjati planovi i premještati javna sredstva, u ovom slučaju 660 hiljada maraka, pitali smo Vukotu Govedaricu, poslanika iz Gacka u NSRS.

Nije to posao predsjednika Republike. Ali ne bi bio problem da predsjednik Republike nazove i zamoli da se obrati pažnja na probleme koje imamo u društvu, nezavisno od toga  da li je put ili nešto drugo. Ali je ovdje problem u postavci stvari gdje predsjednik naredbodavno postavlja i naređuje, ne samo direktoru puteva, nego i svim ostalim rukovodiocima javih preduzeća, ministrima u Vladi. Napravljen je autokratski ambijent, da ne kažem primitivni, i u njemu predsjednik Republike postavlja stvari na takav način. On misli da je on šef svim mogućim rukovodiocima u javnim preduzećima i ustanovama, u izvršnoj, pa čak i u pravosudnoj vlasti”,  ističe Govedarica za “Direkt” ilustrujući to primjerom Krstana Simića, nekadašnjeg sudije Ustavnog suda koji se Dodiku i u javnosti obraćao sa šefe, kao i Milana Tegeltije koji je sa mesta predsjedika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) otišao u Dodikov kabinet.

Putevi: Kružni tok nije predviđen

Odbornik u SO Gacko Radoica Antunović naglašava da podržava sve što se radi u Gacku, mada bi se, kaže, moglo diskutovati o načinu na koji se ti radovi iniciraju. No, veći problem vidi u tome što će se možda propustiti šansa da se riješi skupljanje vode tokom obilnijih kiša na jednom dijelu trase. Takođe, nejasno mu je i kako će biti realizovan kružni tok koji najavljuje načelnik opštine Ognjen Milinković ako Skupština ne da saglasnost. U tom slučaju bi radovi bili mimo zakona.

Tu se mijenja sam centar grada, mijenja se regulacioni plan, izmješta se spomenik Savi Vladislaviću, za to mora Skupština donijeti odluku. Ja bih postavio pitanje da li će riješiti problem plavljenja dijela tog puta. Prilika je da se sada riješi taj problem, ali koliko vidim, taj problem neće biti riješen, jer će oni samo po postojećem asfaltu prevući pet centimetara novog”, rekao je za “Direkt” Antunović.

Radoica Antunović (Foto: Direkt)

Kada su u pitanju sami radovi, iz JP “Putevi RS” nam je odgovoreno da u okviru rekonstrukcije nije predviđena izgradnja kružnog toka. 

Predviđena je sanacija kolovozne konstrukcije sa obnovom horizontalne i vertikalne saobraćajne signalizacije. Vrijednost radova je 660 hiljada maraka, a izvodiće ga preduzeće Nevesinjeputevi koje je i zaduženo za redovno održavanje putne oblasti 11. Okvirni rok za završetak je 60 dana”, stoji u odgovoru koji nam je dostavljen iz ovog preduzeća.

Načelnik: Kružni tok u drugoj fazi

Ipak, načelnik opštine Ognjen Milinović je u izjavi za “Direkt” rekao da je ova rekonstrukcija samo prva faza i dodao da će u Gacku biti izgrađen kružni tok te da je projekat pri kraju.

Pripremamo dokumentaciju za kružni tok, ono što je do nas. To je zajednički posao opštine i Puteva RS. S tim što opština mora da riješi imovinsko-pravne poslove, što je završeno, i moramo da uradimo projekat, što je pri kraju. Urbanističko-tehnički uslovi i sva prateća dokumentacija je pri kraju. Prvi dio je presvlačenje asfalta, a drugi dio će biti kružni tok, idemo u tom pravcu”, naglasio je Milinković i dodao da je za projekat kružnog toka bitna saglasnost Puteva RS.

Ognjen Milinković

Ako bude trebala skupštinska odluka, ići ćemo i u tu proceduru”, rekao je. 

Da li će biti izmjena, kao što je pomjeranje spomenika sa trga, načelnik Gacka ističe da to zavisi od projekta. “Vidjećemo šta projektant kaže”.

Ipak, na naše pitanje kada bi mogli da počnu radovi na kružnom toku, nije mogao precizno da odgovori.

Mi smo ubrzali proceduru oko prostorno-planske dokumentacije, a sad sve zavisi od Puteva” RS, rekao je Milinković i naglasio da sve finansira Vlada RS i Putevi RS. 

Sa druge strane, Vukota Govedarica ističe da je, pošto se radi o magistralnom putu, obaveza “Puteva RS” da ga održava i da se ne radi ni o kakvoj nagradi ili poklonu Gacku.

Da su, kojim slučajem, Gacku 2008. godine, doznačena sredstva za obilaznicu od prodaje Telekoma, a radilo se o više od milion maraka, “Putevi RS” ne bi bili u obavezi da ovu trasu presvlače. Međutim, pošto je ovo i regionalni pravac, kao i put koji prolazi kroz centar grada, “Putevi” su jednim dijelom i nadležni. Hoću da kažem da ništa nismo dobili vanredno niti smo nagrađeni”, zaključuje Govedarica.

(Direkt portal)
Prethodna vijest

IZGRADNJA AUTOPUTA BANJA LUKA – PRIJEDOR Ugovor sačinjen u korist kineskih investitora, krši pravila državne pomoći

Naredna vijest

ZORAN STEVANOVIĆ’S BUSINESS VENTURES: A politician in power, a businessman with tenders