KONAČNA PRESUDA Stanišić i Simatović osuđeni su pravosnažno na po 15 godina zatvora

31.05.2023.

Krivi za UZP i nasilno uklanjanje nesrba iz šest bh. općina

Bivši šefovi srbijanske Službe državne bezbjednosti Jovica Stanišić i Franko Simatović osuđeni su na po 15 godina zatvora, odlučilo je  Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne krivične sudove.

Predsjedavajuća petočlanog Apelacionog vijeća Graciela Gatti Santana kazala je da je ovo konačna presuda nakon postupaka započetih pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, čiji je nasljednik Mehanizam.

Apelaciono vijeće je prihvatilo žalbu tužilaštva i zaključilo da su odgovorni za udruženi zločinački poduhhvat, čiji je cilj bilo cilj imao nasilno uklanjanje nesrpskog stanovništva tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Obnovljeni postupak

Bivši šef državne službe bezbjednosti Srbije Stanišić, te Simatović, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO) dobili su po 12 godina nakon obnovljenog postupka u prvostepenoj presudi.

Bili su presuđeni krivim za pomaganje i podržavanje ubistava, deportacije, prisilnog premještanja i progona u Bosanskom Šamcu.

Ovom presudom proglašeni su krivim i za zločine u Bijeljini, Zvorniku, Doboju, Trnovu, Bosanskom Šamcu i Sanskom Mostu.

Postupak protiv Stanišića i Simatovića je bio posljednji u kojem su sudije Mehanizma, kao nasljednika Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), utvrđivati da li su bivši zvaničnici Srbije krivi za ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, i kakva je uloga susjedne države bila u ratu, te da li su optuženi odgovorni za postupanje paravojnih jedinica.

Postupak protiv ove dvojice srbijanskih zvaničnika jedan je od najdužih u povijesti Tribunala i trajao je skoro dvije decenije. Jedno suđenje, oslobađajuća presuda, ponovoljeno suđenje, prvostepeno osuđujuća.

Izmijenjena optužnica

Oni su uhapšeni u martu 2003. godine u Srbiji, nakon čega su izručeni Hagu. Suđenje je počelo nakon šest godina, po trećoj izmijenjenoj optužnici.

Nakon prvostepenog suđenja, Tribunal je 2013. godine Stanišića i Simatovića oslobodio krivice. No, dvije godine kasnijie Apelaciono vijeće usvojilo je žalbu Tužiteljstva. Zbog nepravilnosti u postupku Vijeće je naložilo ponavljanje suđenja.

Suđenje, koje je počelo u junu 2017. trajalo je pet godina.

Nakon obnovljenog postupka, MMKS je 2021. donio prvostepenu presudu kojom su Stanišić i Simatović osuđeni na po 12 godina zatvora za učešće u zločinima počinjenim u Bosanskom Šamcu u BiH.

 

Idi naVrh

Don't Miss