UPITNE DOZVOLE I KONCESIJE Kako je livanjski kamen ilegalno kopan za kinesku tvrtku sa sjedištem u Hrvatskoj

18.04.2023.

Više od pola vrijednosti ukupnog izvoza arhitektonskog kamena, odnosno mramora i granita iz BiH posljednjih pet godina odlazi u Kinu

Piše: Hercegovina.info

Ima kamenoloma u koje su kineske tvrtke ušle tako da su koncesiju za eksploataciju određenog kamena dobile prvo neke bh. tvrtke, a onda se kao vlasnik većinskog kapitala te tvrtke naknadno upisala neka kineska tvrtka, a ima slučajeva potpuno ilegalnog kopanja kamena iz bh. kamenoloma, kao što je bilo u kamenolomu na lokalitetu Vaganj kod Livna, kaže naš izvor

Više od pola vrijednosti ukupnog izvoza arhitektonskog kamena, odnosno mramora i granita iz BiH posljednjih pet godina odlazi u Kinu. Pokazuju to podaci Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNO BiH), prema kojima je u tom razdoblju iz naše zemlje u Kinu otišlo kamena u vrijednosti oko sedam milijuna KM, od ukupno izvezenog ovog proizvoda vrijednog oko 12 milijuna KM.

Riječ je o desetinama tisuća tona kamena čija je cijena pri izvozu dosta niža od one koju ima cijena kamena uvezenog u BiH. Glavni razlog zbog kojeg jeftino izvozimo domaći, a skupo uvozimo strani kamen jest taj što je, kako tvrde naši izvori, značajan broj kamenoloma orijentiranih ka izvozu pod kontrolom kineskih tvrtki.



Upitne dozvole i koncesije

”Ima kamenoloma u koje su kineske tvrtke ušle tako da su koncesiju za eksploataciju određenog kamena dobile prvo neke bh. tvrtke, a onda se kao vlasnik većinskog kapitala te tvrtke naknadno upisala neka kineska tvrtka. Ima slučajeva potpuno ilegalnog kopanja kamena iz bh. kamenoloma, što je bilo u kamenolomu na lokalitetu Vaganj kod Livna gdje je službena istraživanja u kamenolomu počela tvrtka “Silit natural stone”, u vlasništvu Ilije Čečure, bliskog HDZ-u.

Čečura je kasnije preko članova obitelji otvorio i tvrtku “Kik stone”. Prema našim saznanjima, oni su radili s tvrtkom “Ana kamen projekt” iz Hrvatske čiji su većinski vlasnici Kinezi, a koja je faktički ilegalno djelovala u BiH. Javna je tajna da su u tom kamenolomu kamen kopali kineski radnici i da su iz njega izvučene ogromne količine kamena koje su posredstvom tvrtke „Ana kamen projekt“ odvezene prvo u Hrvatsku, a potom u Kinu”, priča naš sugovornik koji je želio ostati anoniman.

”Mate Šiško je glavna osoba za izdavanje tih koncesija i dozvola i ako je on to “amenovao”, onda su Kinezi mogli prekopati i čitavo Livno i nitko im ne bi ništa smio. Mi smo čuli da je čak i sin Mate Šiška uključen u taj posao s Kinezima i da je radio nešto za tu tvrtku “Ana kamen projekt“ iz Hrvatske. Ako se zna da je Ilija Čečura veoma blizak HDZ-u, onda je jasno kako se odvijao taj posao u korist kineske tvrtke iz Hrvatske. Ovaj kamenolom u kojem su radili kineski radnici jedno vrijeme je radio punom parom, a kamen se i kopao i izvozio nekontrolirano.

Najveću korist od toga imali su Kinezi jer su usprkos tomu što nemaju dozvole da rudare u Livnu, naš kamen dobili bez problema”, priča naš izvor s kojim smo nedavno i obišli lokalitet Vaganja, ali nismo mogli pristupiti terenu koji vodi do samog kamenoloma jer je taj prostor ograđen kao privatni i nezaposlenima je zabranjen pristup.

O svim navodima našeg sugovornika poslali smo pisani upit Mati Šišku, pomoćniku ministrice gospodarstva u Vladi Herceg-bosanske županije, no odgovor još nismo dobili.

Poveznica između Kineza u Hrvatskoj i talijanske tvrtke u BiH

Odgovore na naše, također pisane upite, čekamo i od tvrtki “Silit” i “Ana kamen projekt“ koje smo zamolili da prokomentiraju navode o njihovoj ulozi u rudarenju kamena na lokalitetu Vaganj kod Livna. Ako dobijemo odgovore na naša pitanja, naknadno ćemo ih objaviti.

U međuvremenu smo dobili informaciju da je talijanska kompanija „New Cis Marble“ upisana kao jedan od osnivača i Čečurine tvrtke “Kik stone”, ali i tvrtke  “Ana kamen projekt” s većinskim kineskim kapitalom u Hrvatskoj, što ide u prilog tvrdnji naših sugovornika o vezama Kineza s livanjskim kamenolomom i s Čečurom.

Uvidom u registar poslovnih subjekata i u BiH i u Hrvatskoj dobili smo potvrdu ove informacije.

Također, u jednom od ranijih medijskih istupa, Stjepan Čečura koji je trenutno upisan kao osnivač tvrtke “Kik stone”, izjave je davao u ime tvrtke “Silit”. Tako je Čečura 2017. godine na sajmu gospodarstva u Mostaru kazao kako je “tvrtka na sajmu uspostavila kontakt s kineskim gospodarstvenicima“, te najavio suradnju. No, ova suradnja nikada nije postala službena.

Inače, prema podacima koje smo dobili od UNO BiH vidljivo je kako je, od dvanaestak zemalja u koje BiH izvozi kamen, Kina najveći uvoznik ovog našeg proizvoda. No, premda je za svaku zemlju poželjno imati što veću stopu izvoza, u ovom slučaju, prema tvrdnjama naših izvora “nisu čista posla”, jer kažu puteve i način na koji Kinezi eksploatiraju naš kamen nitko ne kontrolira, a posebno je upitno što je cijena izvoznog kamena višestruko niža od onog koji uvozimo.

Idi naVrh

Don't Miss