CIRKUS NA BJELAŠNICI (III) Berilo “ukinuo” jedinog građevinskog inspektora

10.04.2023.

Nadležni iz Općine ne znaju objasniti zašto je dosadašnji urbanističko građevinski inspektor premješten na drugo radno mjesto. Raspisan konkurs za novog. A u međuvremenu se dovršavaju davno otpočeti radovi koji su se trebali staviti pod nadzor. A nisu. I mnogo je jasnije zašto i nisu

Piše: Senka KURT

Skoro dvije sedmice pokušavali smo od općine Trnovo, načelnika Ibre Berila, ali i šefa urbanističko – građevinskog sektora saznati je li moguće da u općini nemaju urbanističko građevinskog inspektora.

Prema saznanjima Interview.ba od 16. januara ove godine dosadašnji urbanističko – građevinski insepktor općine Trnovo raspoređen je na druge poslove i zadatke. A općina nema drugog inspektora za ovu oblast.

 

Zbog nužnosti izvršavanja poslova urbanističko – građevinskog inspektora, raspisan je prijem za nedostajućeg inspektora – naveli su iz općine.

Tik pod prozorima

Rok za prijem molbi istekao je zadnjeg dana marta.

To znači da je u ovom periodu na Bjelašnici, rekli bi po već uvriježenom običaju, ko je htio mogao raditi i graditi šta hoće i gdje hoće.

Baš kako je to u slučaju nove zgrade, koja je nikla tik pod prozore apartmana na Bjalašnici.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Sarajevo nikada nije postupila po zahtjevu za inspekcijski nadzor kako su to zatražili vlasnici apartmana na Bjelašnici.

Oni su tražili kontrolu zakonitosti rada i postupanja Općine Trnovo u konkretnom slučaju – objekta koji je već gotovo i izgradio investitor GOVZA Sarajevo.

Suprotno odobrenju

Vlasnici apartmana još su se u septembru prošle godine obratili općini Trnovo tražeći  da izvrše inspekcijski nadzor izgradnje objekta kojeg gradi GOVZA.

Uvjereni da se radi o bespravnoj gradnji dijela objekata, naveli su kako novi objekat ugrožava kvalitet njihovog stanovanja. A s druge strane, da se gradi (na kraju je i izgrađen, tvrde) suprotno odobrenju za građenje.

Vlasnici apartmana predočili dokumentaciju koja je vezana za objekat koji gradi GOVZA – urbanističku suglasnost, odobrenje za građenje, izvod iz prostorno  – planske dokumentacije Zavoda za planiranje razvoja KS. Pa su uočili da postoje odstupanja u  izgradnji objekta od onoga što je dozvoljeno.

Kontrola inspekcije

No, od općine Trnovo dobili su obavijest – dokumentacija je uredna.

To nije bilo upitno. Mi se nismo žalili na dokumentaciju. Mi smo se žalili što investitor ne poštuje odobrenu dokumentaciju. Umjesto onoga što je odobreno on je izgradio veći objekat koji ne odgovara pravosnažnom odobrenju za građenje – kaže jedan od vlasnika apartmana.

Zato se s ostalim vlasnicima obratilo Upravi za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo. Zato su zatražili kontrolu rada općinske inspekcije.

Kantonalna inspekcija nije konstatirala nezakonitosti ili nepravilnosti u radu kolega iz Općine Trnovo. Pa je i tadašnji kantonalni zastupnik (danas potpredsjednik Federacije BiH) Igor Stojanović ukazao da su vlasnici apartmana jasno naveli da ne traže kontrolu valjanosti dokumentacije za građenje nego kontrolu izvedenih radova.

Jasno je da Kantonalna uprava za inspekcijski nadzor nije postupila po zahtjevu vlasnika apartmana  – konstatirao je Stojanović.

Pojasnio je da   vlasnici apartmana traže kontrolu izvedenih radova. Ili jednostavnije  – pitaju da li su radovi izvedeni sukladno s odobrenjem za građenje?

Pitao je da li je investitor odstupio od odobrenih karakteristika objekta u smislu gabarita i izgleda etaža u odnosu na gabarite i izgled izgrađenih etaža na licu mjesta.

Privatnost na nuli

A na licu mjesta, kako smo još pisali u oktobru prošle godine, vlasnici apartmana u Babinom Dolu na Bjelašnici dočekali su da im je nova zgrada bukvalno gurnuta pod prozor.

Objekat je izgrađen izvan dozvoljenih gabarita. Moja je privatnost svedena na nulu. S budućim susjedima mogu se kroz prozor bukvalno rukovati – kaže naš sugovornik.

bjela-naslovna

Ali, nije to ono što im najviše smeta. Zbog radova na novoj ispucali su zidovi starijih zgrada. Mirvad Zenuni pokazao nam je kako to izgleda u njegovom apartmanu.

Sve je ispucalo. Napravio sam fotografije, poslao na sve mailove koje sam našao na stranici Općine Trnovo više puta, upućivao zahtjeve, a oni su se oglušivali. Zato sam zajedno sa stanarima iz svoje zgrade odlučio da unajmimo advokata, jer ovi iz Općine očito sa nama ne žele razgovarati. Vjerovatno su za sve ovo što se radi dali saglasnost i sada bi željeli to da zataškaju. Advokatici su tek nakon nekoliko upućenih zahtjeva dali na uvid dokumente, građevinske i urbanističke dozvole  – kazao nam je Zenuni.

Ko je kome susjed?

Sjeća se kako je njihova advokatica pitala kako za gradnju kompanija GOVZA nije tražila  saglasnost stanara, obzirom da je objekat primaknut na manje od zakonom propisanih šest metara.

Dobila je odgovor da ne graničimo sa tim objektom, nego da ima jedan metar općinskog vlasništva između naše i nove zgrade. Tako da ispade da im je Općina prvi susjed –  priča Zenuni.

I on, kao i drugi stanari tvrde da je iz dokumenata vidljivo da je građevinska dozvola data za objekat manjih dimenzija i spratnosti.

U nacrtu je je nova zgrada propisno udaljena od naših i nije tako blizu ulice. Na crtežu je kaskadna zgrada. Na tri nivoa – kazao je tada Zenuni.

Na žalost stanara susjedne zgrade, pokazalo se tačnim sve što je rekao. Sada umjesto na vrhove planine gledaju u zidove i prozore opasno približene zgrade. Potpuno su zatvoreni.

Sve je kao nacrtano

Uz put su oštećeni i njihovi stanovi.

Što bi Zenuni rekao: Pojeo vuk magarca.

Smanjili su nam vrijednost nekretnina koje smo skupo platili. Ne smeta nam da grade, ali ako pri tome nas ne ugrožavaju. Nažalost, živimo u takvoj zemlji gdje znamo da je to nelegalno, ali nemamo načina da se izborimo protiv toga. Očito je da oni bolje poznaju zakon ili, tačnije, rupe u zakonu koje koriste na tako pokvaren način – kaže Zenuni.

A u papirima, kod investitora, u Općini Trnovo ništa nije sporno.

Razmak između zgrada je onakav kako je nacrtano urbanističkim projektom. Čovjek je u svojoj parceli i odmakao se onoliko koliko treba. Sve je to rađeno  prema tim nacrtima i ne vidim da se išta odstupilo, barem koliko se ja razumijem u to. Nije ništa ni uz trotoar. Vjerujte nije to tako kako stanari pričaju  – kazao je svojevremeno za Interview pomoćnik načelnika za urbanizam Osman Smiječanin.

Ovih dana do Smiječanina nismo uspjeli doći. Imao je privatne razloge za odsustvo s posla.

Načelnik Berilo nikad nije odgovorio ni na jedan od najmanje pet poziva.

Jedan službenik općine nam je poručio:

Svi ostali koji vam možda mogu pomoći su trenutno ili na bolovanju ili na godišnjem odmoru.

Tako se rupa iz zakona, koja je preselila Bjelašnicu proširila.

Je li inspektor namijerno smijenjen?

Zgrada je građena kaskadno. Pa je najuži dio (podrum) stvarno po pravilima. Kako se penjete u visinu razmak se sužava. Prozor uz prozor. A od trotoara samo dva metra.

Ali to nije utvrđeno, jer građevinska inspekcija nikada nije izašla na teren da usporedi ono što je dozvoljeno dokumentacijom i ono što je izgrađeno  – kažu naši sugovornici.

I otvoreno sumnjaju da je jedan inspektor smijenjen dok se ova zgrada ne završi.

Dobijaju uvijek isto objašnjenje da je Kantonalna inspekcija za nadzor utvrdila da je dozvola izdata po zakonu.

Ovo je kao začarani krug. Mi ne osporavamo dozvolu nego ono što je napravljeno. Zašto inspekcija nije izašla na zahtjev donedavnog skupštinskog zastupnika Stojanovića. Samo da konstatira stanje. I sigurno nakon toga obustavi radove – ističu stanari oštećene zgrade.

Radovi su trebali biti okončani do 15. decembra prošle godine. Nisu. Ali se, kako saznajemo pokušava provesti tehnički prijem novosagrađenog objekta.

Uklonjena i rasvjeta

Vlasnik kompanije GOVZA, koja je investitor projekta, Kenan Avdagić, tvrdio je da ne postoje bilo kakve neregularnosti i da je sve rađeno u skladu sa planskom dokumentacijom. Kazao je da su stanari susjedne zgrade pokretali postupke pred sudom. I da je sve odbijeno.

Oni imaju apartmane u zgradi koja je prva sagrađena. Godinama su bili sami i sada im je neobično da bilo ko drugi gradi – objasnio je Avdagić negodovanje susjeda kojima je zaklonio pogled.

Građevinski stručnjaci godinama upozoravaju da je Babin Do primjer bespravne, beskrupulozne, neplanske gradnje.

Tako to biva. Prvo posječeš šumu da bi Berilo i suradnici bez plana i programa, kome hoće dali suglasnost za gradnju.

Ta saznanja imaju i Tužiteljstvo KS i Ured za borbu protiv korupcije KS. Načelnik Općine Trnovo već godinama gradi, radi, sječe, uništava po Bjelašnici.

Novom objektu smeta rasvjeta, pa su je “jednostavno” sklonili

Dok nije bilo inspektora vlasnik GOVZA je iskoristio priliku i maknuo dva stuba ulične rasvjete.

Tako da će na tom dijelu sada biti mrak.

Kao što to uostalom, odavno jeste na Bjelašnici.

Idi naVrh

Don't Miss