MOSTAR: Novi napad na redakciju portala Hercegovina. info

28.02.2023.

Na ponovni napad reagirale su članice Udruženja Umbrella, koje okuplja 13 istraživačkih nezavisnih medija

Privatni automobil vlasnika portala Hercegovina.info noćas se po treći puta našao na putu plaćenika koji žele uznemiriti redakciju portala. Ponovno su, u mostarskom naselju Bijeli Brijeg nožem izrezane gume na osobnom automobilu Marija Ćosića. Na drugim automobilima u okruženju nije bilo štete, što govori da se ovdje radi o jasnim porukama vlasnicima i redakciji. Ponovno je o svemu obaviještena policija, koja je obavila očevid, baš kao i ranije.

Izrezane gume

Prethodni napad na imovinu vlasnika portala dogodilo se 10. siječnja ove godine, kada su također na istom vozilu izrezane sve četiri gume. Na istom vozilu razbijano je i zadnje staklo, a uporedo s člancima o urbicidu u Mostaru. O svakom fizičkom i verbalnom napadu na redakciju obaviještena je policija. Sama činjenica da se dogodila repriza, govori da su kvaliteta života i sigurnost u Mostaru upitni.

Portal očito smeta krimogenim elitama, koje su navikle da sigurno godinamama pljačkaju bez ikakvih posljedica. Međutim, kako smo naveli i nakon prethodnog incidenta, naš rad nije i neće biti upitan, premda nerad onih koji bi morali brinuti o sigurnosti građana, pa i redakcija, već sad ostavlja gorak okus u ustima, naveli su iz Hercegovina.info.

Na ponovni napad reagirale su članice Udruženja Umbrella, koje okuplja 13 istraživačkih nezavisnih medija.

Udruženje Umrella osuđuje napad na redakciju portala Hercegovina.info, te zahtijeva od MUP-a, Tužilaštva i Suda Hercegovačko-neretvanske županije, da hitno istraže i sankcionišu slučajeve zastrašivanja vlasnika ovog portala, ali i  cijele redakcije –  navedeno je u saopćenju.

Zastrašivanje i ućutkivanje redakcije

Oni podsjećaju da je privatni automobil vlasnika portala Hercegovina.info Marija Ćosića noćas  po treći put bio na meti „nepoznatih osoba“, te da ovaj vandalski čin rezanja guma nožem predstavlja očigledan pokušaj zastrašivanja i ućutkivanja redakcije portala.

Podsjećamo javnost, ali i nadležne policijske i pravosudne organe Hercegovačko-neretvanske županije da je ovo jedan u nizu napada, pritisaka, ali i otvorenih prijetnji prema redakciji portala Hercegovina.info u poslednjih nekoliko mjeseci, na koje još uvijek nema adekvatne reakcije, niti procesuiranja napadača. Jasno je da atmosfera nekažnjivosti napada na novinare, nedovoljna efikasnost i posvećenost pravosuđa u procesuiranju prijetnji i napada na novinare, te neadekvatne kazne za počinioce ohrabruju napadače na novinare i šalju poruku javnosti da je to prihvatljiv način ponašanja. Pozivamo istražne organe, tužilaštva i sudove u BiH da prihvate dio odgovornosti za stvorenu atmosferu i percepciju da je dozvoljeno udariti, vrijeđati i prijetiti novinarima, te da ovakve postupke sankcionišu po hitnom postupku – navedeno je u saopćenju.

Napadi sve agresivniji

Udruženje Umbrella navodi da sve češći agresivniji i direktniji napadi i pritisci na novinare/ke u BiH, posebno na one koji se bave istraživačkim novinarstvom, predstavljaju ozbiljnu prijetnju slobodi mediji, sa nesagledivim posljedicama po sigurnost medijskih djelatnika, kao i potkopavanjem temeljenih  vrijednosti demokratije.

Udruženje Umbrella sa svojim članicama daje punu podršku redakciji portala Hercegovina.info u borbi za nezavisno istraživačko novinarstvo, te poziva nadležne institucije HNK-a da zaštite novinare i procesuiraju napadače, navedeno je u saopćenju koje potpisuju redakcije: Inforadar.ba, Interview.ba, Impulsportal.net, Spin-portal.info, eTrafika.net, Gerila.info, Direkt-portal.com, Capital.ba, Hercegovina.info, Infoveza.com, Tačno.net, Fokus.ba, Žurnal.

 

Idi naVrh

Don't Miss