FANTOMSKA TERMOELEKTRANA: Kako je u Banovićima propao veliki projekat na kineski pogon i posredovanje Vuka Hamovića

Putem međunarodnog javnog tendera izabrana je kompanija „Dongfang Electric Corporation Limited“, kao najpovoljniji ponuđač (kojoj se pogodovalo) te je imenovana za strateškog partnera za finansiranje i izgradnju bloka od 350 MW. U novembru 2015. potpisan je Sporazum o saradnji te Ugovor o inženjeringu, nabavci i izgradnji po sistemu “ključ u ruke”, vrijedan čak 405,3 miliona eura, no tu je bio kraj

Autor: Info radar

Ovaj nacrt nikad realiziranog projekta TE Banovići Blok 1-350 MW urađen je prije skoro 15 godina. Termoelektrana je zamišljena da se gradi u centralnom dijelu ugljenog bazena, smještena na samo četiri kilometra od izvora svih potrebnih resursa i tako je izolovana od gradske zone Banovića. Realizacija projekta najavljivana je svake dvije godine.

Posljednje obećanje bilo je krajem 2021. godine. Treba li podsjećati da još uvijek nije udaren ni kamen temeljac. Potrošeno je mnogo novca, ali i dalje politika, skoro deceniju i po, održava istu mantru.

Još prije gotovo devet godina (2014. godine) predsjednik SDA Bakir Izetbegović je na centralnom predizbornom skupu SDA, pred oko 20.000 prisutnih građana, obećao da će „Banovići dobiti najsavremeniju termoelektranu i da osjeća veliki dug prema Banovićima“. Isto je ponovio i 2015. godine, te je pri tom obećao milijardu dolara investicija u Banoviće.

POGODOVANO KINESKOJ KOMPANIJI

Gotovo osam godina kasnije, po ko zna koji „pročišćavaju“ se svi do sada potpisani ugovori, pri čemu je ugovor u vezi s 85 postotnog finansiranja trebao da bude parafiran u Kini sa kompanijom Dongfang Electric Corporation Limited do kraja prošle godine, kao i ugovor vezan za domaće banke. Ugovori bi išli na odobrenje Vladi FBiH i parlamentu.

Međutim, sve već debelo kasni – kao što kasni godinama, kao što je kasnilo i u startu, pri čemu su bivše općinske vlasti, a i sadašnje na čelu s načelnikom Begom Gutićem, favorizirale ovu kinesku kompaniju.

Podsjećamo da je, kako bi pronašao strateškog partnera za realizaciju projekta, RMU Banovići d.d. Banovići morao da provede proceduru međunarodnog javnog tendera kroz četiri faze te u tom postupku izabrao favoriziranu kompaniju Dongfang Electric Corporation Limited, kao najpovoljnijeg ponuđača (kojoj se očito pogodovalo) i imenovao je za strateškog partnera za finansiranje i izgradnju bloka od 350 MW. U novembru 2015. godine potpisan je Sporazum o strateškoj saradnji te Ugovor o inženjeringu, nabavci i izgradnji (EPC Ugovor) po sistemu “ključ u ruke”, u vrijednosti čak oko 405,3 miliona eura. 

 

RMU i Banovići danas: Mjesec dana iz rudnika izbjegavaju susret s našom ekipom, dok iz Općine ne odgovaraju na mailove

Nakon svega, ponovo je 2019. godine projekat reaktiviran te je najavljeno otvaranje TE Banovići za kraj 2021. godine. No, već smo skoro u drugom mjesecu 2023. ali se i dalje čeka parafiranje ugovora u Kini, kao i ugovora vezanog za domaće banke, te odobrenje tih ugovora od strane institucija FBiH.

Predsjednik Općinske organizacije SDP-a Banovići Kadrija Modrić bio je zastupnik u Federalnom parlamentu od 2010. do 2014. Podsjeća da je upravo u tom periodu Vlada FBiH (2010. godine) donijela Odluku o proglašenju javnog interesa i pristupanju pripremi i izgradnji elektroenergetskih objekta u FBiH.

Tom odlukom RMU Banovići je određen za nosioca aktivnosti realizacije projekta izgradnje TE Banovići, snage 350 MW. Na listi kvalifikovanih ponuđača bilo je 11 kompanija, osam kineskih, po jedna iz Španije i Rusije te poljsko-kineski konzorcij. Od izabranog partnera očekivalo se da osigura finansiranje i izgradnju objekta termoelektrane Banovići koja će biti 100 posto u vlasništvu RMU Banovići, a rudnik bi vraćao kredit po uslovima koji bi bili određeni ugovorom.

„Danas, kada smo već zakoračili u 2023. godinu, svjesni smo činjenice da od tog projekta nema ništa. Pitanje je zašto i zbog čega su odabrani Kinezi u to doba kada je Bosna i Hercegovina projekat mogla realizovati u okviru Evropske unije, putem najeminentnijih ponuđača. Međutim, ušli su u priču s Kinezima preko takozvanog srbijanskog lobija Vuka Hamovića i velikih trgovaca električnom energijom po uzoru na Rudnik u Stanarima. Tako da iz ove tačke gledišta to je bio projekat da se ovlada energetskim sistemom Bosne i Hercegovine“, kaže za Inforadar Modrić, s kojim smo razgovarali tokom naše posjete Banovićima.

Modrić: U pozadini je bio plan da se RMU Banovići potpuno privatizuje i dođe u ruke raznih trgovaca i mešetara poput Hvlada

Naglašava da od početka to nije bio državni, već isključivo privatni politički interes, te lokalni a ne državni projekat.

„U to vrijeme, neprikosnoveni vladar RMU bio je Mirsad Kukić, koji je bio među čelnicima SDA BiH i mogao je preko RMU Banovići da ostvari sve što bi zamislio. Naime, u pozadini svega stajalo je da se na mala vrata, kasnijim donošenjem Zakona o javnom i privatnom partnerstvu, RMU Banovići potpuno privatizuje i dođe u ruke raznih trgovaca i mešetara poput Hamovića“, zaključuje Modrić.

HAMOVIĆEV PLAN ZA BANOVIĆE

A Hamovićevim kompanijama, koje sarađuju sa Kinom i kineskim bankama, osim evropskih bavili su se i američki istražni organi. Poznat je kao korisnik javnog dobra u korist vlastite dobiti, a na štetu države u kojoj posluje. Njegove kompanije u entitetu Republika Srpska za desetak godina poslovanja i korištenja koncesija zaradile su više od milijardu KM. Samo u 2019. godini zabilježena je zarada od 200 miliona prihoda u Stanarima, za šta je izdvojio tek 8,4 miliona KM naknada u budžet RS.

Naši izvori kažu da je u Banovićima postojao isti plan kao za Stanare, gdje je termoelektranu gradila upravo kineska kompanija Dongfang Electric Corporation. Podsjećamo na Odluku Vlade RS iz 2008. godine da dodjeli koncesije na 30 godina za rudnik i izgradnju Termoelektrane Stanari kompaniji EFT Vuka Hamovića.

Kineska razvojna banka odobrila je EFT-u kredit u vrijednosti 350 miliona eura za izgradnju termoelektrane, a oko 30 posto svojih sredstava uložila je EFT koja se nije morala brinuti o vraćanju kredita, jer je napravljen sporazum da ukoliko EFT ne mogne vraćati kredit – banka bi uzela sve: termoelektranu, koncesije, vode i dr.

A cijela priča oko propalog projekta kulminirala je krajem 2016. godine, kada je tadašnji direktor Rudnika mrkog uglja (RMU) Banovići Munever Čergić najavio da će izgradnja TE Banovići početi 2017., a da će biti puštena u rad krajem 2019. godine.

Vlada FBiH dala je saglasnost na prijedlog teksta Pisma namjere koje je, u ime Vijeća ministara BiH, trebala uputiti bankama Industrial and Comercial Bank of China (ICBC) i China Export&Credit Insurance Corporation – SINOSURE.

Foto: Čergić i kineski partneri

Zaduženo je Federalno ministarstvo finansija da u ime Vlade Federacije pripremi Pismo namjere, u kojem će nedvojbeno istaći namjeru Vlade za izdavanje garancije na ukupan iznos zaduženja za projekat izgradnje TE Banovići kada za to budu stečeni svi neophodni uslovi, te da ga uputi bankamaIndustrial and Comercial Bank of China (ICBC), China Export & Credit Insurance Corporation – SINOSURE i drugim finansijskim institucijama s kojima RMU “Banovići” uđe u razgovore s ciljem zatvaranja konstrukcije finansiranja.

Zvanično je 2018. godine objavljeno da je u ovaj projekt utrošeno 12 miliona KM, a da do tada još nije dobio građevinske dozvole, niti je realizacija započela.

Uprkos tome, urađena je kompletna investiciono–tehnička i okolinska dokumentacija na nivou idejnog projekta te niz drugih projekata, elaborata i studija za sve tehnološke cjeline (mikrolokacija termoelektrane, šljačište, akumulacija tehnološke vode). Na osnovu ove dokumentacije pribavljene su pravosnažne okolinske dozvole za sve tehnološke cjeline. Pribavljena je urbanistička saglasnost i energetska dozvola.

PRIVATNI INTERESI, KLIJETELIZAM I KORUPCIJA

Kadrija Modrić za Inforadar kaže da su i iz kineskih banaka u početku bili skeptični po kojem modelu će se projekat sufinansirati. Međutim, odluka da se traži kredit od kineskih banaka je zaustavljena jer nije bilo definisano čije će to biti vlasništvo.

„Taj model sa današnje tačke gledišta totalno je nerazumljiv. Ja sam još dok sam bio u sazivu Paralmenta FBiH upozoravao da se ne ulazi u nikakve mutne radnje bez osnova, još sam i tada govorio da je ključ bio u izgradnji Bloka 7 TE Tuzla, a ne dva ‘mega projekta’, koji teže četiri milijarde, a uz to država mora dati garanciju za njeno iniciranje. Naravno da iza svega toga, kao i sve u ovoj zemlji, postoji sistem korupcije, podmićivanja, potkupljivanja. Međutim, kada se došlo do te završne tačke, onda je zapelo te se nije moglo nastaviti dalje u realizaciju, zato su oba ta projekta, i Blok 7 TE Tuzla, i TE Banovići Blok 1-350 MW, nažalost propala“, ističe Modrić.

Aktuelna Vlada Federacije BiH odbacuje svaku odgovornost kada je u pitanju izgradnja TE BanovićiKrajem 2019. ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić najavio je da će se ova TE u Banovićima ipak graditi. Istakao je da Vlada donijela 13 akata na osnovu kojih je pokrenut određeni broj aktivnosti te pribavila 40 različitih dozvola, a da među njima ima i nekih koje su istekle i koje treba obnoviti.

Dodao je da je Vlada FBiH u tom procesu donijela i usvojila 11 dokumenata, odluka i zaključaka, a Parlament Federacije BiH devet dokumenata. Također je naglasio da je Vijeće ministara BiHdonijelo dva pisma podrške za gradnju tog bloka.

Po ko zna koji put Vlada Federacije na svojoj sjednici 21. jula 2022. godine usvojila je Informaciju o statusu realizacije ovog projekta i dala nove saglasnosti za dozvole i odobrenja. Tu isti informaciju, sedam dana kasnije, prihvatio je i Parlament Federacije. Sve ovo govori da u našem enetgetskom sektoru odlučuju privatni interesi, nekompetencije te osobe bez kontinuiteta u radu.

Foto: Faksimil Vladine Informacije o “statusu” propalog projekta

Krajem prošle godine najavljen je i odlazak delegacije iz Banovića u Kinu. Da li je delegacija tamo bila i da li je bilo šta su dogovorila – nisu htjeli ni u RMU Banovići, kao ni u Općini, odgovarati na naše upite. U RMU trideset dana odugovlače s dogovorom oko termina razgovora i dolaska naše ekipe na mjesto koje odrede. Sve to baca sumnju na skoru realizaciju projekta i upućuje na teški klijetnelizam i korupciju. Koliko u svemu ima pokušaja ugrađivanja i ličnih interesa – pokazaće vrijeme pred nama.

U oblasti struke, u tehničkom, ekonomskom i ekološkom smislu TE Banovići je tretiran kao jedan od najperspektivnijih projekta u BiH. Da se punih 15 godina nije gledao lični i stranački interes, već isključivo državni, ovaj nova TE danas bi radila.

Naši izvori, pak, tvrde da kineska kompanija, uz posredovanje Vuka Hamovića, neće odustati od gradnje i preuzimanja kontrole nad ovom TE kao bitnim dijelom elektroenergetskog sektora u tuzlanskom bazenu i Federaciji BiH. Čeka se samo pogodan trenutak.

 

Prethodna vijest

The criminogenic background of the establishment of GEOLP, a company of Elektroprivreda BiH: SIPA is investigating the case

Naredna vijest

PHANTOM THERMAL POWER PLANT: How a large Chinese-driven project failed in Banovići and was mediated by Vuk Hamović