Milica M. iz Banjaluke dobila mašinu za proizvodnju svijeća zahvaljujući suradnji nevladinih organizacija: “Pokrećem biznis, ovo je vjetar u leđa”

28.11.2022.

Jedan od najvažnijih pokretača za sigurnost žena koje su preživjele nasilje u porodici je mogućnost da steknu ekonomsku nezavisnost, a grantovi za pokretanje samostalnih biznisa predstavljaju najvažniji segment te sigurnosti

Milica M. iz Banjaluke govori na početku razgovora da joj je od velikog značaja grant za pokretanje biznisa koji je dobila iz fondova Evropske unije kroz projekat “Ekonomske i socijalne prilike ka nezavisnosti žena žrtava nasilja u porodici”. Projekat implementiraju Fondacija INFOHOUSE i Udruženje građana “Budućnost”.

Ovo mi je veliki vjetar u leđa. U životu mi se nije desilo mnogo lijepih trenutaka. Nadam se da ću loša sjećanja ostaviti iza sebe. Trudim se svaki dan da ih potisnem, mada to je teško. Grant će mi dobro doći za novi početak – naglašava Milica.

Nove ideje za lijepe trenutke

Svoje vrijeme posvetit će u potpunosti proizvodnji svijeća, kako bi to u dogledno vrijeme postao biznis od kojeg će moći živjeti.

Jutros smo montirali stroj za proizvodnju svijeća, koji se sastoji iz dva dijela. Prvi dio služi za zagrijevanje parafina. Drugi dio stroja, koji je težak 350 kila, pravi gotov proizvod. Svaki slobodan trenutak ću posvetiti usavršavanju rada na mašini, proizvodnji i prodaji svijeća  – ističe Milica.

Biznis plan je već prvi dan obogatila novim idejama, u želji da proširi izradu svijeća i poboljša mogućnost prodaje različitim kupcima.

Prvenstveno sam mislila da proizvodim klasične žute svijeće. Međutim, danas kada smo probali proizvodnju, prvobitnu ideju sam nadogradila. Proizvodit ću ukrasne, dekorativne svijeće za  radosne trenutke, kao što je Dan zaljubljenih, Nova Godina, rođendani… To mi se više sviđa jer u životu imamo više lijepih trenutaka. Tako ću imati više različitih proizvoda za krajnje korisnike –   navodi Milica.

Milica ima mnogo ideja kako razviti svoj biznis

Osnažiti i podržati žene na ovaj način znači dati im priliku za osamostaljenje. Tada svi njihovi kvaliteti i kreacije dolaze do izražaja. Žene tako osjećaju da nisu same i da ima onih koji brinu i bore se za bolji i kvalitetniji život bez nasilja.

Za žene koje su preživjele nasilje u porodici donacije koje idu u smjeru pokretanja samostalnog biznisa su od presudne važnosti za ekonomsku i finansijsku samostalnost i siguran put ka nastavku samostalnog života bez nasilja – ističe Dragana Miljević Miljković, socijalna radnica iz Fondacije Udružene žene.

Početak novog života

Navodi kako su korisnice Sigurne kuće iz Banjaluke, čija je ideja realizovana kroz bespovratna sredstva, imale priliku da svoju biznis strategiju kroje baš po mjeri.

Za njih je to bio početak novog života u kojem su dobile priliku da rade, da im se vjeruje i da budu produktivne i korisne za sebe i svoju djecu – poručuje Miljević Miljković.

Kroz zajednički doprinos Fondacija INFOHOUSE, Udruženje građana “Budućnost” i Fondacija Udružene žene iz Banjaluke, a uz podršku Evropske unije, omogućili su Milici da ostvari svoj san o kupovini mašine za proizvodnju svijeća.

Iako je Milica dobila grant vrijedan 5.000 EUR uz podršku Evropske unije, za mašinu je trebalo dodatnih novčanih sredstava.  Fondacija “Udružene žene” izdvojila je preostala sredstva kako bi se mašina mogla nabaviti i uvesti iz Hrvatske, pošto takvih mašina nema na tržištu BiH – kaže PR menadžer Fondacije INFOHOUSE Adin Šabić.

Fondacija INFOHOUSE iz Sarajeva u suradnji s Udruženjem građana „Budućnost“ iz Modriče provodi projekta “Ekonomske i socijalne prilike ka nezavisnosti žena, žrtava nasilja u porodici od početka 2021. godine.

Opći cilj projekta je doprinijeti eliminaciji nasilja i diskriminacije žena, koje su preživjele nasilje u porodici, kao jedne od najranjivijih skupina, kako promicanjem njihovih ekonomskih, tako i socijalnih prava.

“Biznis anđeli”

Kroz projekat, 18 žena koje su preživjele nasilje u porodici, dobile su finansijsku podršku u vrijednosti od 100.000 KM za pokretanje vlastitih biznisa.

Trenutno su biznisi pokrenuti, a žene prolaze mentorski program „Biznis anđeli“.

U okviru ovog programa više od 9 uspješnih poduzetnika i poduzetnica prenijet će ženama svoja znanja i iskustva iz domena biznisa. Uspješni poduzetnici i poduzetnice na volonterskoj bazi provest će 120 sati rada sa korisnicama projekta.

 

 

 

 

Idi naVrh

Don't Miss