ŠTA GORI U BREZI: Stanovnici Podžupča zabrinuti za zdravlje zbog spaljivanja kompanije Wood Team

01.09.2022.

Mještani brezanskog naselja Podžupča nedavno su organizirali proteste zbog spaljivanja koja se vrše u objektima kompanije Wood Team.  Strahuju da se ugrožava njihovo zdravlje i životna sredina. Uz to, protive se izgradnji proizvodne hale jer imaju informacije da će se tu raditi prerada kože. Potpisali su peticiju kojom traže zaustavljanje gradnje te angažirali advokata. Većinski vlasnik poručuje da nema razloga za brigu i da su zadovoljeni svi ekološki propisi

Piše: S. KARAICA

Više od pola godine mještani Podžupča, kaže njihov predstavnik Emir Omerhodžić nisu se obazirali na crni dim koji je izlazio iz dimnjaka kompanije Wood Team.

Kažu, na krovovima kuća i automobilima počela se pojavljivati prašina i pepeo, a neki mještani osjetili su zdravstvene probleme.

Naši problem su počeli kada se ovdje pojavila firma Wood Team. U ovoj kompaniji kažu da se spaljuje drvo, ali to nije tačno, jer vidimo crni dim. Ne znamo šta izlazi iz tih dimnjaka. Istina, ne dimi se 24 sata, nego na početku loženja, desetak minuta tokom svakog sata. Upozoravali smo vlasnika, ali on tvrdi da je riječ samo o drvetu. Nismo budale i nismo djeca da povjerujemo. Prijavljivali smo općinskom komunalno-sanitarnom inspektoru i oni su proslijedili naš upit kantonu, jer kažu da nisu nadležni. I iz kantona su odgovorili da nisu nadležni. Vrte se u krug  – priča Omerhodžić.

Inspekcija nema vozilo

Nakon pritiska advokata, zaustavljena su spaljivanja, ali je stala i izgradnja nove hale za koju građani tvrde da ne postoje potrebne dozvole. Kažu da im ne smeta poslovanje ove kompanije u Brezi, ali smatraju da je zdravlje najpreče.

Inspekcija poslala nevjerovatan odgovor

Nije problem što prave halu, ali imamo informaciju da će tu prebaciti pogon prerade kože iz Visokog, koji su im mještani zatvorili. Znate kako smrdi ta prerada kože. Prijavljivali smo početkom jula građevinskom inspektoru u Brezi i rečeno nam je da nemaju vozilo da izađu na teren. To je bilo šokantno. Udaljeno je svega 4,3 kilometra. Očito se radi na tome da se pusti vlasniku Adnanu Smailbegoviću da prvo napravi halu pa da onda legalizira. Na jednom sastanku sa predstavnicima mjesne zajednice i načelnikom otvoreno nam je priznao da nema nijedan papir ali da će dobiti dozvole – kaže Omerhodžić.

Jedna mještanka ispričala je za Interview da su joj se simptomi bolesti koju ima od ranije pojačali u posljednjih godinu dana.

Imam psorijazu koju sam držala pod kontrolom. Međutim, sada ne mogu sanirati promjene na koži ni pomoću sistemske terapije kortikosteroidima, što baš i nije zahvalno. Starije komšije imaju problema sa disajnim organima. Manja djeca imaju češće upale grla i kašljanje. Mi samo želimo da se ugrade filteri i da se loži samo otpad od drveta – kazala je naša sagovornica.

Spaljivanja u objektu i izgradnja hale trenutno su zaustavljeni. Čekaju se rezultati analiza. Većinski vlasnik kompanije Adnan Smailbegović tvrdi da nema razloga za zabrinutost.

Smailbegović: Pokrenuli smo dodatna ispitivanja da provjerimo navode mještana

Pokrenuli smo dodatna ispitivanja da provjerimo navode mještana. Ugasio sam kotlovnicu i vrlo brzo ćemo dobiti rezultate postoje li aerozagađenja. Osim toga, inspekciji smo prezentirali da za svaku mašinu imamo upotrebnu dozvolu, Dali smo i da se ispita utjecaj buke na okoliš, iako to nismo po zakonu obavezni. Nalaze ćemo prezentirati svima koji budu zainteresirani. Nadam se da će svi ti problemi biti iza nas vrlo brzo – kaže Smailbegović.

U vezi sa spaljivanjima, tvrdi da se loži isključivo drveni otpad i piljevina, te da inspekcija nije našla ništa sporno. Crni dim koji se povremeno pojavi vjerovatno je uzrokovan režimom loženja, kada se kotao ohladi.

Taj crni dim koji se pojavljuje nema štetne sastojke, ali vizuelno je ružan.  Radimo na tome kako da to minimiziramo promjenom režima loženja. Kotao je relativno nov i ima neophodne filtere koje smo mi dodatno dogradili – pojašnjava Smailbegović.

Čekaju se dozvole

Dozvole za izgradnju hale, potvrdio je još se čekaju, postupak je u toku. Smailbegović se nada da će ubrzo biti okončan. Priznaje da se zbog hitnosti odlučio na izvjestan rizik. Tvrdi da je bio ugrožen opstanak kompanije koja zapošljava oko 400 osoba.

Čekaju se dozvole za izgradnju hale

Planirano je da se tu proizvodi furnir koji nam je neophodan za proizvodnju stolica. Početkom rata u Ukrajini ostali smo bez dobavljača furnira i tako se našli u problemu koji smo morali hitno riješiti. Sada čekamo dozvole i nadamo se da će sve biti po planu. Nikada nismo imali namjeru prerađivati kožu. Proces proizvodnje furnira je mehanički i bez ikakvih nusprodukata – rekao je Smailbegović.

S druge strane, mještani poručuju da predajom zahtjeva za legalizaciju objekta Smailbegović samo kupuje vrijeme i da ne nema elemenata za dobijanje dozvola.

Idi naVrh

Don't Miss