Grupa mladih umjetnika React: “Dnevnik identiteta” u Srebrenici

01.09.2022.

Grupa mladih ljudi, zaljubljenika u teatar okupljenih u trupu „React“ u Srebrenici su izveli važnu predstavu, koja tematizira jedan od najtraumatičnijih događaja iz proteklog rata – genocid u gradiću u kojem od 1995. više nikad ništa neće biti isto.

Predstava „Dnevnik identiteta“ je produkt kombinacije različitih pozorišnih stilova koji uključuju fizički, ekspresivni i primjenjeni teatar.

Pod mentorstvom prof. Ide Karahasanović-Avdibegović, mladih asistenata facilitatora Đorđa Mirkovića i Vedada Čane, mladi glumci su izveli predstavu u Kulturnom centru Srebrenica u okviru Međunarodne sedmice sjećanja „Svjetla iz Sumraka“.

Moderan teatarski izraz, udružio se s ispovijednim tonom kojim je protkana predstava.

Interesantan je višemjesečni proces ovih mladih glumaca, od kojih mnogi nisu bili ni rođeni jula 1995. godine, te kako promišljaju o ovoj važnoj temi. Suočavanje s prošlošću kao gorući problem savremenog bh. društva, ovdje je propitivano kroz umjetnost, konkretno teatarski izričaj.

Još jednom se potvrdilo da je teatar važan medij koji može navesti gledaoce da promišljaju o zbilji u kojoj žive, jednako kao i o događajima iz prošlosti koji su dio pojedinačne i/ ili  kolektivne traume.

U sklopu ReACT-a mladi ljudi imaju priliku istraživati o ličnom, ali i odnosu šire društvene zajednice prema dešavanjima u Bosni i Hercegovini, ali i šire. Ovdje je to pitanje odnosa prema prošlosti i  kulturi sjećanja, koja je prvi uvjet za izgradnju zdravog društva orijentiranog ka budućnosti. Svakom mladom čovjeku u Bosni i Hercegovini Srebrenica jeste utkana u njegov/njen identitet, te predstava jeste svojevrsna unija naših ličnih identiteta, te kolektivnog identiteta onoga što se dešavalo tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Snažan umjetnički izraz heterogene grupe koju čine (Esma Fočak, Hanadi Ademović, Hana Selimović, Ema Rustemović, Ema Džanko, Nermina Hajrić, Neira Katana, Lejla Šubo) podsjetio nas je da scenska umjetnost još od antičkih vremena postavlja temeljna pitanja ljudske egzistencije.

Slušaj kako ti srce lupa u meni! To su srca svih onih koje više nema, svih onih koji su i dalje živi, svih povrijeđenih, svih okrutnih, svih nesvjesnih, svih pomirenih. To su sve emocije i pitanja za koja nikada nećemo imati potpuna obrazloženja. To je i ova predstava –  Dnevnik identiteta. Lična iskustva, ne samo nas, nego i mnogo drugih, lične percepcije i poimanja svega onoga što je bilo, svega onoga što ostaje. Ova predstava ne daje odgovore, ona iznosi doživljaje i svima poznate informacije. To je ono što se osjeti, vidi i čuje, ali što se često vješto ignoriše. Ova predstava je poziv na buđenje. Poziv da se jednom dogodjeno više nikad ne ponovi  – kazala je Lejla Šubo.

Predstava „Dnevnik identiteta“ je realizirana u partnerstvu sa forumZFD ( Forum za civilne mirovne službe).

Predstava će biti igrana i 21.septembra u Dječijoj kući na Grbavici u Sarajevu.

 

Idi naVrh

Don't Miss