27.07.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Konferencija za medije Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Amna Popovac: Nametnuto do pola, a od pola kad će, ne zna se

02.08.2022.

Evo opet izbora i predizbornog trubljenja u ratne trube. Jedni bi da se odmeću, drugi da se nameće, treći da se ne nameće, a narod trpa djecu u autobuse i šalje u inostranstvo. Niko plana i programa za budućnost nema.

Svaki put kada nacional-stranke i njihove vođe dođu do provalije, naiđe neko iz međunarodne zajednice i pruži im izlaz iz, za njih, bezizlazne situacije.
Narod, po inerciji, upadne u tu virtuelnu provaliju i sve se teže izvlači odatle, do slijedeće predizborne kampanje.

Visoki predstavnik, iz dobre namjere, da smanji mogućnost i namjeru izborne prevare, par sedmica prije službenog početka kampanje, je donio odluke o kaznama za one koji namjerno promijene izbornu volju birača ili utiču na izborni proces. Na žalost, time je samo dosuo gorivo u mašinerije onih koji sebe nazivaju zaštitnicima naroda, a u stvari zaštitnicima svog privatnog bogatstva.

Ne znam šta je gore, da je nametnuo ili da nije. Svi su iskoristili Schmidtove odluke da do kraja odglume svoje već davno naučene uloge, zaštitnika naroda. Jer, kada se zagrebe ispod površine, nemaju oni ništa drugo ponuditi.

Jeste li ikada čuli da iko od vladajućih u predizbornom vremenu priča o ekonomiji, zaštiti domaće proizvodnje, potrošača, adekvatnoj zdravstvenoj usluzi, 0brazovanju?! Nisam ni ja. Time se bavi par političkih entuzijasta, koji onima koji žele da ih čuju daju bar malo nade u opstanak na ovim prostorima. Trebaće još nekoliko izbornih krugova, da naše društvo postane politički zrelo pa da se predizbornim programima dobijaju glasovi. Do tada, narodom se godinama i decenijama vlada strahom. A strah je najjača emocija, znaju to dobro ovi na vlasti.

Jadni su narodi koje štite SDA, HDZ i SNSD

Upravo zbog tog straha, svaki dan puni autobusi pametnih, mladih i obrazovanih ljudi napušta BiH. Odlaze jer ne žele više da podnose psihičke torture vladajućih. Ne žele da plaćaju radno mjesto koje bi trebali prema svom znanju dobiti, niti da „podmazuju“ doktore i službenike na raznim nivoima vlasti. Narodu je dosta i samo slijepac to ne vidi. Ne vidi se to iz rezidencija nacional-vođa, jer oni žive u svojoj stvarnosti. Uvjeravaju nas da nikada bolje nismo živjeli i da smo toliko ugroženi jedni od drugih da nas samo oni mogu spasiti.

A nas treba spašavati od nas samih. Davno smo sami sebi stavili omče oko vrata i nadamo se da će nas neko izbaviti iz ove situacije. Neće, a i zašto bi?!

Ima gospođa Evropa i svojih problema. Ona dobije godišnji izvještaj da je šansa za rat na ovim prostorima ravna nuli i ostavlja nas da se kuhamo u svojoj kaši.
Dok mi čekamo da neko nešto nametne i oslobodi nas od nas samih, prođe život. Boj se ovna, boj se g*vna, kad ćeš živjeti?!

Nametnuto, prokleto

A i taj što nameće, nije siguran dokle treba nametnuti, pa stade na pola. Kaže i drugu će polu, samo kad će, ne zna se. A Đekna, tj, narod…Moj narode, nema potrebe da nam neko nešto nameće. Trebamo mi skupiti hrabrosti, pogledati sebe u facu i priznati da nas niko od komšija ili susjeda iz zgrade ili dvorišta konkretno ne ugrožava.

Ono što je trenutno ugroženo je imovina koju su od naših para nametnule sebi nacional-vođe. I ne daju da im to iko odmetne.

Ako dotekne pameti narodu, mogla bi im se odmetnuti ta imovina u naredne četiri godine. Jer borba protiv korupcije nema alternativu u našem društvu.

Živimo u zarobljenom društvu, to već i ptice na grani znaju. I neće nas niko osloboditi osim nas samih.

Zato narode, pamet u glavu i dobro razmisli kuda te vode ovi što sebe nazivaju zaštitnicima naroda i glasaj za nadu, za bolje dane, jer takvi će sigurno doći. Ali nam ih niko neće nametnuti, osim mi sami sebi.

Idi naVrh

Don't Miss