Glumci iz grupe ReACT u Milanu organizovali radionicu na temu teatra potlačenih

06.05.2022.
Glumačka organizacija ReACT imala je u Milanu uspješan nastup i svoje dramske radionice nastavljaju i u Sarajevu.
ReACT je glumačka organizacija koja se bavi primjenjenim teatrom unutar formalnog i neformalnog obrazovanja koristeći kreativni dramski proces i teatar potlačenih. Sa radom su počeli u septembru 2020. godine i aktivno  su uključeni u dramsko obrazovanje mladih u Sarajevu.

Dramske radionice vodi prof. Ida Karahasanović Avdibegović, profesor engleskog jezika i književnosti i apsolvent master studija primjenjeno pozorište na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu.

Teatar potlačenih je forma interaktivnog teatra koja korijene vuče iz Brazila kada ga je javnosti predstavio Augusto Boal. Bavi se socijalnim problemima gdje publika postaje aktivna i ima mogućnost da učestvuje i promjeni radnju. Ova tehnika dozvoljava članovima publike da dođu u direktan sa aktivnim društvenim konfliktima. Tada preuzimaju odgovornost za njihove probleme i zajedno istražuju moguća rješenja istih.

ReACT je u Milanu, u sklopu Sedmice mira prošloga vikenda u saradnji sa kampusom mira Campus de la Pace organizovao radionicu u upravo na temu teatra potlačenih.

Na radionici u Milanu je učestvovalo preko 100 srednjoškolaca, studenata, društvenih radnika i umjetnika iz BiH, Italije, Francuske i mnogih drugih zemalja. Radionica je za cilj imala da poveže teatar potlačenih i migrantsku krizu aktivno uključujući sve prisutne.

Ova glumačka radionica aktivna je već skoro 2 godine, a javnosti su se predstavili i kratkometražnim film “Voices of Youth” u saradni sa EFCR na temu 25 godina od Daytona.

Trenutno rade i na mirovnom projektu u suradnji sa ZFD Forumom, a možete ih u nedjelju 8. maja, gledati i u Historijskom muzeju na festivalu Garden of Dreams sa forum teatar preformansom “How Far is Peace” koja se radi u saradnji sa EU info centrom u BiH. Nastup počinje u 15 sati.
Koncert Garden of Youth, povodom Dana Europe donosi nastupe Frenkija, Muhe, BlackBeriza, StoPosto, Danze, Bogija, Baskjata i Venoma

Povodom obilježavanja Dana Europe u Bosni i Hercegovini, Ured E uropske unije u BiH organizuje brojne aktivnosti širom zemlje kako bi se zajedno sa građanima obilježio evropski praznik proslave mira i jedinstva s posebnim fokusom na mlade ljude u Bosni i Hercegovini u sklopu Evropske godine mladih.

Koncert Garden of Youth, s početkom u 19 sati, donosi nastupe Frenkija, Muhe, BlackBeriza, StoPosto, Danze, Bogija, Baskjata i Venoma.

Garden of Youth istražuje glas mladih i njihovo viđenje budućnosti kroz četiri umjetnička paviljona : ART, THEATRE, FILM and MUSIC. Umjetnički paviljoni predstavljaju ostvarenja mladih talenata, a kroz radionice sa mladima omogućuju diskusije o ulozi mladih u izgradnji njihove budućnosti i prenošenje novih vještina.

Idi naVrh

Don't Miss