senka2
senka2

Senka Kurt na OBN: Dodik se kukavički sklanja iza naroda

19.04.2022.

Njemačka je odlučila obustaviti četiri projekta, koja su trebala biti realizirana na području Republike Srpske. Riječ je o projektima vrijednim 105 miliona KM, a koji su ukinuti,  jer zvaničnici RS podrivaju Dejton i Ustav BiH.

No, to nije sve, njemački su ministri pozvali i svoje EU kolege da učine isto. Dok u RS ne bude promjena – dodaju.

No, Milorad Dodik i svita okupljena oko njega tvrde da se zbog toga ne nerviraju previše. Nakon američkih i britanskih sancija, veliki je vođa iz RS odgovorio salvama uvreda, poniženja, nastavio sa prijetnjama, najavio nove poteze od kojih glava može boljeti samo građane Republike Srpske. I nastavio s pjesmom, u kojoj se pominje kuća, draga i neki čovjek koji mu uze sve.

No, unatoč tome što je je upotrijebio Bonske ovlasti, očito je da Christian Schmidt nije taj čovjek kojeg je u pjesmi Dodik opjevao.

Svjestan da ga očekuje još sankcija on poput svakog raspamećenog gubitnika ima dvije opcije – da konačno stane na loptu i prizna poraz ili da nastavi još žešće. Pogađate, Dodik je izabrao ovu drugu opciju. Jer zapravo za prvu više nema ni vremena, ni prostora, a igra i na kartu žrtve.

U svojim bijesnim istupima jasno naznačava – ovo je još jedna bitka protiv Srba i Republike Srpske. Što je jedna od najvećih neistina koje se plasiraju iz Banja Luke. Prije svega, jedini krivac za sve što se može dešavati narodu, poslušnim glasačima, onima koji podržavaju Dodikovu politiku, jeste jedino Dodik.

Niko ne kažnjava cijele narode, niko ne fakturiše kaznu na račun naroda, niko narod ne pominje kao odgovorne za poigravanje sa sudbinom Bosne i Hercegovine. No, Dodik se kao i mnogobrojne kukavice prije njega za svoje greške sklanja iza naroda. U još jednom pokušaju da ga taj isti narod izbavi od zla.

U tom smislu treba gledati i najavljeno okupljanje veterana. Onih koji su preživjeli besmisleni poziv prethodnih vođa, u borbi za njihove interese. I dok ti isti veterani jedva sastavljaju kraj s krajem, oni za koje su se borili grade vile po Dedinju, školuju djecu po inozemstvu, uživaju u svim blagodetima ovozemaljskog života, računajući da će i na drugi svijet moći ponijeti ono što su nakrali, jamili, oteli od svih nas.

Za nekoliko dana na naplatu Republici Srpskoj stiže 28 miliona prve godišnje kamate od prošlogodišnjeg zaduženja RS na Londonskoj berzi u iznosu od 600 miliona KM po skandaloznoj kamati od 5 posto.

No, ni pred prvu ratu istom tom narodu u koje se zaklinju Dodik i Cvijanović  niko nije objasnio ko su kupci obveznica i ko je dobio skoro 15 miliona maraka provizija za taj posao.

Hoće li to neko upitati dvojac koji drma Republikom Srpskom? Hoće li to Dodik objasniti borcima koji su ratovali dok  on valjao cigarete? Jesu li svjesni da nam je svima jasno da je to skup sazvan samo i jedino da se zaštiti bogatstvo i moć Milorada Dodika? Je li svjesna Željka Cvijanović da će se, bude li stani pani, Dodik nekako i izvući? I da će u toj igri borbe na površini ona biti gubitnica.

To što Dodik koristi narod govori samo o tome koliko mu je zapravo stalo do naroda. I do date riječi, pustih obećanja koja je u Narodnoj skupštini sipao kao iz rukava.

I vi isto mislite da je jedini Dodikov izlaz stvaranje jačih tenzija, ne daj Bože sukoba? Jer to je jedini put koji ga može spasiti pred izbore.

I da je narod iza kojeg se zaklanja samo instrument u toj besmislenoj igri.

No, svaka igra traje dok sudac ne svira kraj.

A kad se svira onda se i pjeva.

O onom čovjeku što mu uze sve.

 

Idi naVrh

Don't Miss