rek
rek

KORUPCIJA NA UNIVERZITETU U TUZLI: Potvrđena optužnica protiv rektorice za zloupotrebu položaja

23.02.2022.

Uprkos očigledne neregularnosti, Rektorat Univerziteta odabrao kandidata koji ne zadovoljava kriterije i dao prijedlog za procedure njegovog imenovanja u docenta. Od januara 2021., kada je donesena pravnosnažna presuda o poništavanju izbora kandidata (profesora Besima Salkića) on radi protuzakonito, a rektorica ne želi da provede odluku suda

Piše: Adis ŠUŠNJAR

Općinski sud Tuzla potvrdio je optužnicu Tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv rektorice Univerziteta u Tuzli Nermine Hadžigrahić koja je tereti za zloupotrebu položaja i ovlašćenja, saznaje Inforadar.

Hadžigrahić je, kako je navedeno u optužnici, zloupotrijebila položaj kako bi nezakonski zaposlila jednog od kandidata na mjesto docenta na Tehnološkom fakultetu.

Rektorica iznad zakona 

Podignuta optužnica protiv rektorice rezultat je četvorogodišnje borbe Mehe Majdančića, asistenta na Tehnološkom fakultetu u Tuzli, nakon što je zbog korupcije na ovom univerzitetu odbijen za poziciju docenta iako je bio jedini kandidat koji je ispunjavao sve uslove za ovaj javni poziv. Na raspisani konkurs na Univerzitetu u Tuzli “za poziv docenta sa mogućnošću zaposlenja” prijavili su se Majdančić i još dva kandidata koji, prema njegovim riječima, nisu imali pravo učešća na konkursu.

Međutim, i pored očigledne neregularnosti, Rektorat Univerziteta odabrao je kandidata koji ne zadovoljava kriterije i dao prijedlog da se ide u proceduru imenovanja u docenta. Majdančić je nakon toga uložio žalbu koja je odbijena, a nakon toga prijavio je nezakonitosti nadležnom sudu.

Uprkos sudskim odlukama da je imenovanje nezakonito, u Rektoratu Univerziteta su nastavili ignorisati ove odluke te se tako postavili iznad zakona.

Majdančić je tvrdio da iza svih ovih dešavanja stoji rektorica Univerziteta u Tuzli Nermina Hadžigrahić, a što je na kraju potvrđeno i optužnicom.

Foto: Faksimil odgovora Tužilaštva TK o podizanju optužnice protiv rektorice nakon krivične prijave Majdančića

“Nakon što sam prijavio nezakonitosti Sudu, Sud je donio odluku da su ove radnje nezakonite i da trebaju biti poništene. Nakon što su u Rektoratu Univerziteta izignorisali ovu sudsku odluku, podnio sam krivičnu prijavu protiv rektorice univerziteta Nermine Hadžigrahić koja je i potpisnica ovih odluka”, kaže Majdančić. Smatra da je eliminiran zbog političkih veza rektorice i kandidata kojem je pogodovano da dobije ovu poziciju.

“Na mjesto docenta izabran je Besim Salkić, kandidat SDA za Skupštinu Kantona Tuzla na prošlim izborima. Odluke u Rektoratu su donešene u korist Salkića zbog političkih-jaranskih odnosa jer je Hadžigrahić bliska PDA i SDA”, ističe Majdančić.

Foto: Iz Tužilaštva TK dostavili odgovor Inforadaru da je sud potvrdio optužnicu protiv rektorice

U optužnici protiv rektorice je navedeno da, “iako je bila svjesna da se u vezi sa raspisanim javnim konkursom za izbor kandidata za docenta u naučno-nastavnoj oblasti „Biljna proizvodnja, šumarstvo i ribarstvo“ na Tehnološkom fakultetu vodi sudski spor nakon izbora kandidata i da je pravosnažnom presudom nadležnog suda u januaru 2021. poništena odluka o izboru kandidata za navedeno naučno-nastavno zvanje iz januara 2018. godine, nije poduzela potrebne radnje u cilju provođenja pravosnažne presude.”

Dvanaest mjeseci nezakonitog rada

U optužnici je nadležnom sudu predloženo da se za Hadžigrahić izrekne sigurnosna mjera zabrane obavljanja dužnosti rektora JU Univerzitet u Tuzli u trajanju od najmanje pet godina te da se, kao imovinsko-pravni zahtjev oštećenog, poništi ugovor o radu između Univerziteta i profesora Salkića, koji radi kao docent.

“Hadžigrahić nije donijela odluku o prestanku radnog odnosa, kao ni odluku o nastavku vođenja procedure po ranije raspisanom konkursu, čime je ovoj osobi omogućila korist u vidu nastavka radnog odnosa i svih drugih prava iz radnog odnosa u periodu od prijema pismenog otpravka pravosnažne presude suda u februaru 2021. godine do danas. Dakle, kao službena osoba u Federaciji BiH neobavljanjem svojih dužnosti je drugome pribavila korist”, navedeno je u optužnici.

Foto: Odgovor Tužilaštva TK

Inforadar se obratio pitanjima i rektorici Hadžigrahić kako bismo čuli njenu stranu priče, ali nam na pitanja nije odgovoreno.

Podsjećamo da ovo nije jedini slučaj korupcije na Univerzitetu u Tuzli. Dijeljenje bitnih pozicija mimo zakona veže se za još neka imena na ovom univerzitetu. Također, profesor Feriz Adrović sa PMF-a najavljuje da će pravdu potražiti na sudu. On je nakon 40 godina rada spriječen da završi ranije započeti projekat istraživanja. Iako ima pravo da mu se produži ugovor da dovrši značajan projekat, on je poslan u penziju i zabranjen mu je ulazak na PMF. Profesor Adrović je nedavno javno upozorio na sporna kadriranja na Univerzitetu u Tuzli, kao što već godinama upozorava na korupciju i sporna kadriranja na Univerzitetu u Tuzli zbog čega trpi pritiske.

“Politika kontroliše Univerzitet u Tuzli i sve se rješava kao na pijaci. Partije postavljaju na pozicije, a istinski profesori šute jer se boje. Svi na Univerzitetu u Tuzli ćute, a Univerzitet se svakim danom urušava, razvoj i život na njemu zavisi od male grupe istomišljenika. Moj sin ima doktorat iz rijetke oblasti genetike, a 12 godina je na birou. Ne može da se zaposli jer mi se osvećuju zbog mog stava i javne kritike ovog univerziteta”, kaže Adrović. On je nedavno i javno upozorio da je Univerzitet u Tuzli bio i ostao partijski plijen, “poligon partijskog iživljavanja, na kojem je autonomija sahranjena rigidnom tendencijom partijskog terora i nezajažljive karijerističke opsesije pojedinaca.”

“Na Univerzitetu u Tuzli egzistira dosta dostojanstvenih i sposobnih profesora iz raznih naučnih oblasti, ali su očito ciljano potisnuti, podcijenjeni i diskriminisani”, naglašava Adrović.

Visoka korupcija u visokom obrazovanju 

Ironično je da je Univerzitet u Tuzli usvojio Akcioni plan za borbu protiv korupcije za period 2018-2019. godina. U Akcionom planu detaljno su opisane aktivnosti koje će spriječiti korupciju i doprinijeti povećanju svijesti o ovom problem. Naglašena je odgovornost Univerziteta i značaj njegovog primjera drugim institucijama i pojedincima. Trebao je biti oformljen Radni tim za sprovođenje Akcionog plana, a godišnje o svim aktivnostima je trebalo informisati rektoricu Univerziteta.

 

Optužnica protiv rektorice potvrđena je svega nekoliko dana prije Karton revolucije koju provode studenti Univerziteta u Tuzli, zahtijevajući bolje obrazovanje i sprječavanje korupcije na univerzitetu.

Foto: Studenti Univerziteta Tuzla

U znak podrške studentima podsjećamo čitaoce, studente i zaposlene na svim univerzitetima u BiH na definiciju pojma korupcije preuzetu iz Plana borbe protiv korupcije Univerziteta u Tuzli:

Slučajevi korupcije u obrazovanju raspostranjena je pojava u BiH. Inforadar je krajem oktobra prošle godine objavio priču o stranačkom štancanju diploma na privatnim fakultetima, od kojih je jedan i Evropski Univerzitet Kallos, lociran u samom centru Tuzle, u poslovnoj zgradi, u kojoj – osim što možete studirati – možete se i kockati te obaljvati šoping.

Prema našim saznanjima iz Ministarstva obrazovanja TK, nakon posljednjeg teksta Inforadara i reakcije FUP-a te zaplijene dokumentacije za Kallos, predsjednik Komisije za akreditaciju Bernadin Ibrahimpašić je podnio ostavku.

Idi naVrh

Don't Miss