nacelnici
nacelnici

Tužilaštvo KS halalilo Ajnadžiću “zaboravljenu” imovinu

09.02.2022.

Ajnadžić i Šišić mogu odahnuti. To što su “zaboravili” prijaviti u imovinskim kartonima, Tužiteljstvo KS im je oprostilo. Ured za borbu protiv korupcije KS ne odustaje. Istažuje se i dalje ko ima stanove, vile, avione, kamione i kako se sve to prepisuje na najbliže članove obitelji

Piše: Senka KURT

Tužiteljstvo Kantona Sarajevo utvrdilo je, nakon izvršenih provjera da nema elemenata krivičnog djela i nema osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu u predmetima Nedžad Ajnadžić i Samir Šišić.

Podnosilac prijave u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku FBiH ima pravo pritužbe na ove odluke  – saopćeno je za Interview.ba iz Tužiteljstva KS.

U  predmetima u kojima su prijavljeni Nedžad Koldžo, Abid Jusić i Ibro Berilo još nisu donesene konačne tužilačke odluke, navedeno je.

Svakako da ćemo se očitovati, uputiti prigovor na odluku Tužiteljstva – kazao nam je Erduan Kafedžić, direktor Ureda za borbu protiv korupcije, koji je u januaru prošle godine i pokrenuo ovaj slučaj.

Ured je, podsjećamo, na uzorku od svega 200 osoba uočio značajan nesrazmjer između prijavljene imovine i podataka do kojih su došli u postupku provjere, te prijavio dvojicu Nedžada, Berila, Samira Šišića, vijećnika Prve stranke u Općini Ilidža te i Abida Jusića, vijećnika SDA u Općini Centar

Prijavljeni su da su sakrili milionsku imovinu, koju nisu naveli u imovinskim kartonima.

Ured je naveo kako vjeruje da pojedini nositelji funkcija u Kantonu Sarajevo, među kojima je i prijavljena petorka, imaju neprijavljenu imovinu i u inozemstvu, zbog čega su započete provjere.

Spekuliralo se da neki od njih imaju i sefove u bankama izvan BiH.

Nisu htjeli nego nisu znali

Ubrzo su nakon što je objavljena ova vijest stigli demantiji, najprije od Ajnadžića i Koldže, koji su tvrdili da nisu sakrili imovinu, nego eto nisu znali šta trebaju prijaviti.

Tako je Nedžad Ajnadžić „zaboravio“ prijaviti pozamašnu imovinu, te dionice u  nekoliko kompanija, između ostalih u „BH Telecomu“, RMU „Banovići“, tešanjskoj „Pobjedi“.

Mediji su se dotakli i stana od 64 kvadrata, čija je vlasnica njegova supruga, ali i nekretnina na Palama, gdje je supruga suvlasnica, pa i zemljišta u Rogatici.

Ajnadžić je zaboravio također dostaviti i podatke o imovini djece – automobile Mercedes i Citroen, pa i to da je kompanija u njegovom vlasništvu „Ajnex“ povezana s predškolskom ustanovom „Osmijeh“, čiji je osnivač.

Amnezija je kod prijavljivanja imovine uhvatila i nekadašnjeg prvog čovjeka općine Novo Sarajevo, pa Koldžo nije prijavio, na primjer, vrijednosne papire u Investicijskom fondu „Bonus“, imovinu supruge i kćerki.

Da su Koldžo, Ajnadžić, a i ostali bili spremni na ovu situaciju svjedoči i činjenica da su nepunu godinu prije nego se počelo javno govoriti o njihovoj neprijavljenoj imovini Skupštini i Vladi Kantona Sarajevo uputili protestno pismo zbog usvajanja Zakona koji im nalaže da prijavljuju svoju imovinu.

Na vlasti su tada, u martu 2020. u Kantonu Sarajevo bila SDA, te i njeni načelnici, kojima je najviše zasmetalo što zakon predviđa provjeru ne samo imovine vršitelja dužnosti već i članova njihovih obitelji. Na čije se ime, poslovično i već po nepisanom pravilu, uglavnom prebacuje veliki dio imovine.

No, ni nakon Mišljenja Ustavnog suda FBiH kantonalni Zakon ostao je na snazi.

Faksimili zahtjeva načelnika da se kroz Zakon ne ispituje imovina bližih članova obitelji

U izradi zakona učestvovali su predstavnici Delegacije Evropske unije u BiH, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država i OSCE. Cilj je bio da Zakon bude usaglašen sa standardima Evropske unije – podsjetila je tadašnja ministrica pravde KS Lejla Brčić.

U saopćenju koje je promptno objavio nakon što je stigla vijest Ajnadžić je priznao je da je pri kandidaturi za načelnika Centra, kad je prijavljivao imovinu Centralnoj izbornoj komisiji i Uredu za borbu protiv koruupcije „bilo nenamjernog odstupanja“, da je protiv njega podnesen prekršajni nalog i da je „uredno platio novčanu kaznu u iznosu od 1.000 KM“. Što, prema njegovoj tvrdi, dokazuje da nije bilo namjere u činjenju prekršaja.

Četiri godine kasnije, kad se opet kandidirao, tvrdi, uredno je prijavio svu pokretnu i nepokretnu. Zato su svi navodi koji su došli iz Ureda za borbu protiv korupcije KS, prema njegovoj ocjeni, „rezultat medijske hajke na osnovu koje ga pojedini politički akteri pokušavaju diskreditovati kao bivšeg načelnika i prikupiti političke poene“.

U saopćenju se Ajnadžić pozvao na Mišljenje Ustavnog suda Federacije BiH (objavljeno u Službenim novinama br. 46/19), u kojem je navedeno da Zakon o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovinu nosioca javnih funkcija u KS u okviru kojeg se traži da politički akteri prijave i imovinu “bliskih srodnika” i “povezanih lica”, nije u skladu s Ustavom FBiH, posebno u članu II.A.2 (1)…

Inače, Ajnadžić nije zaboravljao pomenuti kako za njega Ured za borbu protiv korupcije KS nije relevantan. To je svojevremeno demonstrirao i pozivom građanima da korupciju umjesto Uredu prijavljuju općini, koja će to kasnije prosljeđivati Agenciji za borbu protiv korupcije BiH.

Tadašnji načelnik Trnova Ibro Berilo nije prijavio dvosoban stan svoga sina.

I Nedžad Koldžo tvrdio je da je funkciju načelnika Općine Novo Sarajevo od 2006. do 2020. obavljao časno i pošteno. I on je, priznaje, „pravio propuste“.

Istina je da sam napravio propust pri prijavi imovine samo iz razloga što je navedeno da se ne prijavljuje imovina u vrijednosti manjoj od 5.000 KM te samim time nisam naveo da posjedujem skuter čija je vrijednost na dan kupovine bila 3.200 KM te dionice čija je vrijednost na dan kupovine bila 15.150 KM, a čija je sadašnja procijenjena vrijednost 300 KM Privatizacijskog fonda ‘Bonus’ – naveo je Koldžo.

Nenamjernim je propustom nazvao skrivanje polovine stana u vlasništvu njegove kćerke. Kaže, nije imao informacija.

No, pribavio je prave informacije pa na završetku mandata dugog 14 godina podnio Zahtjev za ostvarivanje naknade plaće.

Kafedžić: Ne odustajemo

Erduan Kafedžić ne krije da je rezigniran zbog vijesti koje smo mu donijeli iz Tužiteljstva KS o predmetima Ajnadžić i Šišić.

Ali, ne odustajemo – ističe Kafedžić.

Ne želi govoriti o detaljima koje je Ured utvrdio, ali podsjeća da su upravo neki od potpisnika protestnog pisma protiv usvajanja Zakona o prijavljivanju imovine upravo oni o koje je razmatralo ili će tek Tužiteljstvo KS.

Ni jedna država ne može opstati, a o napretku da ne govorimo, ako počiva na kriminalu, korupciji, izigravanju zakona i pravde – kratko zaključuje Kafedžić.

Heroj mjeseca

Inače, prije dvije sedmice Ambasada SAD u BiH i veleposlanik Eric Nelson za heroja mjeseca januara izabrali su upravo Kafedžića.

Njegov Ured je pokrenuo brojne istrage o lažnim diplomama i raširenim prijevarama u vezi s okolišem i izgradnjom. Ured za borbu protiv korupcije snimio je i dokumentarni film o ovim važnim istragama. Nažalost, neaktivnost bh. pravosudnih institucija da to isprate znači da je premalo rezultata ovog napornog rada – navedeno je u saopćenju Ambasade SAD.

TI je zbog korupcije BiH rangirao na 111. mjesto od 180 država

Citiran je tada i sam Kafedžić, koji je izjavio da se ne može zanemariti politički pritisak koji trpi Ured.

Predmeti na kojima radi Ured za borbu protiv korupcije su sve složeniji, teži i raznovrsniji, a neki od njih uključuju teška krivična djela. Građani moraju shvatiti da je državni neprijatelj korupcija. Društveno i političko djelovanje građana mora biti usmjereno protiv korupcije i korumpiranih pojedinaca i grupa, jer borba protiv korupcije nema alternativu, a odustajanje i odlazak znači gubitak države – kazao je.

Odustajanje dakle nije rješenje. Pravosuđe je na redu.

Postupci protiv 569 zvaničnika

A prije toga i provedba zakona o provjeri psiholoških sposobnosti izabranih i imenovih dužnosnika. Amnezija i zaboravnost morali bi se obavezno dijagnosticirati!

Tako bi se mnogi riješili muka.

Inače, Centralna izborna komisija (CIK) BiH pokrenula je postupke protiv 569 zvaničnika koji nisu dostavili izjave o imovinskom stanju za mandatni period 2016-2020, kao i za mandatni period koji je počeo 2020, a završava 2024. godine.

U toku su postupci pokrenuti protiv zvaničnika koji nisu ispunili tu zakonsku obavezu. Nakon pokretanja postupaka, svakodnevno dobijamo veliki broj izjašnjenja o razlozima nedostavljanja Izjava o imovinskom stanju, uz koje dobijemo popunjene izjave o imovinskom stanju. Nakon što postupak bude okončan imaćemo cjelovitu informaciju o tome ko jeste, a ko nije dostavio izjavu o imovinskom stanju – naglasili su u CIK-u.

Prema njihovim riječima, sa imovinskim stanjem zvaničnika, koji su izabrani na Lokalnim izborima 2020. godine, građani bi se mogli saznati ovih dana.

Idi naVrh

Don't Miss