obn
obn

Senka Kurt na OBN: Bisera, ministrica koje nema

25.01.2022.

Niko nema pravo da bude umoran!

Niko!

Znate, svi imamo JAKO dobar život.

Onaj ko ima toplinu u domu, ko ima svjetlo u domu, ko ima nešto da pojede, ne smije biti umoran!

Znate, ja mislim da smo svi mi pomalo razmaženi.

Bez ironije i sarkazma, molim vas da ovo pamtite i zapamtite.

Ovaj bezobrazluk, brutalni nedostatak empatije, solidarnosti, odvratnu pohlepu, nezajažljivu želju za vlasti i moći koju već godinama iskazuje Bisera Turković. Sad šefica bh. diplomacije, a nekada sve što je htjela – profesorica, predavačica, veleposlanica, sposobna kolekcionarka nekretnina.

Pa ćemo redom, mada sam sigurna da ste i sami proteklih dana,od kako je dala ovu prestrašnu izjavu, provrtili po glavi šta je Turković htjela da kaže.

Sitna boranija, raja i neumorni glasači

Svi imamo jako dobar život. Osim, dodala je teških socijalnih slučajeva. Odakle sad oni u ovoj priči? Svi oni koji pod vlašću partije čija je perjanica od samog osnutka, tavore, preživljavaju, mole za sadaku, traže da im se uplati radni staž, teško zarađene plaće, socijana davanja!

Sit gladnom ne vjeruje, pa zašto bi ovoj sitnoj boraniji, raji i neumornim glasačima SDA njihova ministrica objašnjavala da ona dobro živi. Plaća, veća od pet prosječnih koje dobijaju razmaženi građani. Dvije kuće u Sarajevu, vrijednosti oko pola miliona, pa kuća u Fojnici, kuća u Stocu. Dva stana u Hrvatskoj i Austriji…

Taj stan od 120 kvadrata, istražile su kolege iz CIN-a, kupila je za samo 15.400 certifikata, prodala ga kasnije za 180 hiljada. Kad zna i umije.

Voli se voziti u skupocjenom Porsheu, troši najmanje 2 penzije mjesečno za službeni telefon, u službene posjete vodi sina, koji nije zaposlen u ministarstvu…

I toplo joj, i ima svijetlo i pun tanjir.

Bisera, žena koje nema, koja nikada ni kao ambasadorica po raznoraznim destinacijama ništa nije uradila, ministrica koja se u vrijeme najteže pandemije istakla činjenicom da je osigurala hurme iz prijateljskih islamskih zemalja.

To oni misle o nama. Da smo razmaženi kad imamo svijetlo, kad nam je toplo, kad imamo pun tanjir.

Jer, mi, obični, mali ljudi previše imamo kad to imamo. Trebali bi, valjda, po toj logici živjeti u napuštenim šupama, tokom zime grijati se kartonima, paliti fenjer u našoj udžerici, kopati po kontejnerima za koru kruha.

Oni nas vide tako. Baš kako je ministrica tokom svojih posjeta State Departmentu vidjela beskućnike ispred ove insistucije. Pa i u Australiji. U šatorima.

Ovdje ih, oko Predsjedništva, zgrade Vijeća ministara, gotovo sa žaljenjem konstatira Turković, nema. Šatora i beskućnika.

A šatora je bilo, godinama. Poljoprivrednici su dugo tražili svoja prava mrznući se na Marin Dvoru, demobilizirani borci jedno su ljeto pod tendama proveli ispred zgrade federalne Vlade.

No, ministrica je tada bila na ladanju na nekoj od svojih veleposlaničkih misija. Vozikajući se sa službenim vozačem, trošeći ono što smo joj svi odvojili od svojih plaća.

Koliko možeš biti jadna od 1 do beskonačno da nakon ovih izjava optužiš narod da nije dobro shvatio. Jer ne čujemo svojim ušima već su naše kritike populističke, sve je ovo još jedan napad na nju, sve se ovo, umišlja si ona, radi kako bi neko narušio kredibilitet kojega niti ima niti će imati.

Ministrici zato treba poručiti da u pauzama napornih sastanaka okupi suradnike, pa javnosti ponudi odgovore na nekoliko pitanja.

Samo nekoliko pitanja

Koliko je stanovnika napustilo BiH u posljednjih 10 godina?

Jesu li otišli trbuhom za kruhom zato što im je dovoljno da imaju svijetlo, toplinu i pun tanjir?

Zna li da, prema istraživanjima relevantnih svjetskih organizacija, svaki 6. građanin BiH legne gladan. Doduše u toplo!

Zna li da čak 23 posto Bosanaca i Hercegovaca živi ispod stope siromaštva? Kako kad ona tvrdi da imamo JAKO dobar život?

Zna li da je prosječna potrošačka korpa skoro tri puta veća od prosječne plaće, bez obzira idete li u nabavku službenim automobilom, kako to ona čini?

Zna li zašto našu djecu liječimo sms porukama?

Je li ikada pitala gdje su silne donacije namijenjene povratnicima?

Zanima li je zašto smo prvaci Evrope po smrtnosti od korona virusa?

Ne zna, ne zanima je, neće da zna.

I Biseru je na ovu poziciju poslao neki Asim.

Koji sjedi na tronu i s visine posmatra nas, razmaženi narod.

Lijepo nam je. Tako nam i treba!

 

 

 

 

 

Idi naVrh

Don't Miss