dza
dza

Dženana Alađuz: Ovo je zemlja zombija, i zato živjela insomnia!

15.01.2021.

Dok svijet bez daha prati hoće li američki predsjednik Trump biti opozvan ili ne, a bizoni upadaju u Kongres, gdje EU preživljava Brexit, a dva miliona ljudi nije preživjelo COVID 19, u zemlji s one strane ogledala…

Vladaju tri crvena kralja nad 2,7 miliona Alisa. Jedan kralj voli lagati, ali s obrazom. Drugi kralj cijeni umjetnost ali ukradenu. Treći kralj se oženio sa Lady Magbet.

Za razliku od originalne priče gdje se Alisa malo prepadne ali puno više zabavlja, ova priča zvana Bosna nimalo nije smiješna. Jedan Ludi Šeširdžija je zabavan ali stotine po vladama… malo previše.

Ne postoji ta pandemija koja se može mjeriti sa pandemijom bezobrazluka i beščašća u zemlji s one strane ogledala gdje se…

-degradacija pravosuđa i dobrog ukusa čašćava putem na Maldive,

-odsustvo odgovornosti, stila pa i elementarne ljudske pristojnosti nagrađuje drugim tehničkim mandatom,

-osrednja reality karijera i široka ramena oplode sa 10,5 miliona za “Novi Reality: Potemkinovi respiratori u BiH! Samo danas- akcija!”

Mislim, “Odsijecite joj glavu! “citat originalne Crvene kraljice već dugo nije morbidan već vrlo, vrlo realan. Bar svima nama koji smo prisiljeni doći na liječenje u dvor Lady Magbet. Osim ako imamo koronu. Tad ne smijemo prići vanjskoj kapiji a kamoli dvoru.

A i kad nam odsjeku glavu, tu nije kraj.

Uvijek mogu tužiti naše roditelje minimalno za 6.000 maraka.

Ali hej haj migranti su problem, ljude u pokretu treba protjerati oni nam ne daju živjeti!

“Kako su migranti za tri godine podigli 5,8 miliona KM u BiH ukoliko nemaju dokumente?” pita Knjiginjica (ne iz Bajke već s Aneksa).

Tako je, to je pravo pitanje, a ne odakle njenom Kralju crnogorski raj vrijedan više od 11 miliona maraka.

Dok trčimo u mjestu, kako bi to rekli likovi iz ove bajke jer “svi moramo trčati najbrže što možemo da bismo stajali u mjestu” vojnici i skutonoše Crvenih kraljeva ne miruju.

Novinarki, humanistici piši kazne jer daje hljeba migrantima.

Djevojci sa srednjim prstom prijetiš kantonalnim policijskim aparatom, dok federalnim obezbjeđuješ svjetskom narko bosu miran i ugodan sightseeing.

Cijelih, velikih, ogromnih 40 maraka mjesečno daš majci i djetetu u teškoj bijedi, a gomili lezihljebovića koji nisu u stanju ni 4 sjednice godišnje održati MILION maraka na plate.

-A gdje mogu naći nekog normalnog?

– Nigdje – reče mačka – nema normalnih. Svi su tako različiti i nenalik jedan drugome.

I stoga,

kao prava ikona zvana JK možemo samo da pjevamo:

“Ja više ne pijem ništa da zaspim.

jer i kad zaspim, ja budna sam sasvim,

i osećam se jos umornija,

i zato, živela insomnia.”

Očito.

Idi naVrh

Don't Miss