24f83bb44d0bf0691922885c1cbfece5
24f83bb44d0bf0691922885c1cbfece5

CARE International domovima zdravlja u BiH donirao medicinsku i zaštitnu opremu vrijednu 130000 KM

15.10.2020.

CARE International danas je uz financijsku podršku Ministarstva vanjskih poslova Češke, a u okviru projekta „Inovativni pristup odgovoru na COVID-19 u ranjivim zajednicama u Bosni i Hercegovini“, donirao medicinsku i zaštitnu opremu u vrijednost od 130000 KM domovima zdravlja u deset bosanskohercegovačkih gradova.

Direktorica CARE International Balkans Sumka Bučan kazala je kako se većina donacija u BiH upućuje velikim kliničkim centrima, iako su domovi zdravlja na prvoj liniji odbrane, te da je to bio jedan od glavnih razloga da se pokrene jedan ovakav projekat.

Kada smo imali priliku da predložimo aktivnosti Češkoj vladi, vodili smo se time šta je potreba. Pacijenti se prvo javljaju domovima zdravlja zato smo odlučili da im pružimo pomoć u vidu medicinske i zaštitne opreme. U izboru domova zdravlja vodili smo se time u kojim zajednicama radimo, odnosno koje su nam zajednice s marginaliziranim skupinama – Romi/kinje, žene koje su ranjive na nasilje, nezaposlene žene, osobe s invaliditetom. Uz pomoć partnerskih organizacija u tim zajednicama uradili smo jednu ekonomsku analizu i vidjeli smo šta je potrebno kada je riječ o ekonomskoj pomoći koja će im biti pružena, a također smo podijelili i higijenske pakete – istakla je Bučan.

Projeka Inovativni pristup odgovoru na COVID-19 u ranjivim zajednicama u Bosni i Hercegovini“ CARE International Balkans implementira s organizacijom CARE Češka, ali i u suradnji s lokalnim organizacijama kao što su Žuralipe iz Viteza, Romska djevojka iz Prnjavora, Otaharin iz Bijeljine, Budućnost iz Modriče, Luna iz Rudog, Maja iz Bratunac, Udruženje oboljelih od cerebralne paralize i distrofije iz Goražda.

Jana Zelingerová, konzularka i šefica odjela za razvojnu saradnju u Češkoj ambasadi u BiH, navela je kako je vrijednost projekta 200 hiljada eura, te da se sastoji iz više komponenti.

Kao što je osiguranje hiljadu higijenskih paketa za hiljadu ugroženih porodica ili pružanje grantova, paketa ekonomske pomoći pojedincima koji su izgubili posao, a žele pokrenuti biznis ili čije su male inicijative bile pogođene COVID-19 pandemijom. Danas smo predali dezinfikciona sredstva i zaštitnu opremu predstavnicima 10 domova zdravlja u BiH. Smatramo da će dobro obavljenja dezinfekcija pomoći sprječavanju širenja pandemije, ali i da ćemo omogućiti svim ljudima iz ugroženih zajednica da imaju sigurniji pristup uslugama zdravstvene zaštite. Jako sam sretna što je Češka u prilici da pomogne ugrožene skupine u BiH – kazala je Zelingerová.

Zamjenk direktora Doma zdravlja Bijeljina Igor Novaković ističe kako su ovakve donacije u vremenu pandemije od iznimnog značaja.

Korona je nanijela veliku štetu. U jednoj fazi smo imali i interventne nabavke  maski i ostale zaštitne opreme tako da je sve to izazvalo jedan poremećaj u redovnom radu. Dom zdravlja Bijeljina je jedan od najstabilnijih, međutim, suočili smo s poteškoćama, ali smo srećni da smo ih prevazišli zahvaljujući organizacijama kao što je CARE International Balkans – kazao je.

Da je ova donacija za domove zdravlja od velikog značaja potvrđuje i bivši direktor Doma zdravlja Visoko Alem Omanović, dr. porodične medicine.

Nažalost, veći broj prijavljenih zaraženih zahtijeva veću potrošnju zaštitnog materijala. U Visokom imate dvije COVID-19 ambulante gdje ljudi dolaze na preglede. Neki od njih su potvrđeni na COVID-19 ili sumnjaju ili su asimptomatski pa je kasnije potvrđeno da su pozitivni. U takvim uvjetima morate mijenjati konstantno zaštitnu opremu, a to iziskuje velika sredstva. Iz tih razloga svaka donacija koja dođe u bilo koji dom zdravlja, obzirom na našu državu koja je nemoćna da veliki dio novca izdvaja u te svrhe, je značajna. Ohrabreni smo i ovom donacijom dobijamo veću motivaciju da radimo i sebe zaštitimo – zaključio je Omanović.

 

Idi naVrh

Don't Miss