58f14916e1175b211485fb0588d03440
58f14916e1175b211485fb0588d03440

CIK upozorava – Rok za prijavu za glasanje izvan BiH ističe danas u ponoć

01.09.2020.

Danas, 1.9.2020. u ponoć ističe rok za podnošenje prijava za glasanje izvan BiH, napomenula je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine birače izvan BiH koji žele da glasaju na izborima 15. novembra. U toku je pregled prijava birača za glasanje izvan BiH, nakon čega će biti sačinjen detaljan izvještaj na osnovu kojeg će Centralna izborna komisija BiH donijeti odluku o zaključenju Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz CIK-a BiH.

Za prošle lokalne izbore u oktobru 2016. godine  u BiH je bilo formirano ukupno 5469 biračkih mjesta i 318 mobilnih timova, a po jedno biračko mjesto bilo je otvoreno 2.10.2016. u Ambasadi BiH u Beču, Počasnom konzulatu BiH u Gracu, Generalnom konzulatu BiH u Minhenu, Generalnom konzulatu BiH u Štutgartu i Ambasadi BiH u Beogradu.

Tad je u Centralnom biračkom spisku bilo upisano ukupno 3.263.906 birača. Na izvodu iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan BiH nalazilo se ukupno 65.398 birača, od čega 65.111 birača koji su glasali putem pošte i 287 birača koji su glasali u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH.

Najčešći problemi i zloupotrebe na Izborima 2016

CIK je odlukom odbila upis 6.650 birača za glasanje izvan BiH, na što je uloženo188 žalbi Sudu BiH. CIK je 10 žalbi uvažila, a Apelacijski odjel Suda BiH odbio je 178 žalbi. Prilikom slanja prijavnih obrazaca putem e-maila građani su se susretali sa problemima oko dostave kao i osiguranja važeće dokumentacije, navodi se u CIK-ovom “Izvještaju o provođenju Lokalnih izbora 2016” Problemi su se uznatnoj mjeri odnosili na problematiku prebivališta, odnosno nemogućnost pronalaska osoba na Popisu stanovništva iz 1991. godine (greške na podacima popisa iz 1991. godine u smislu pogrešno upisanih datuma rođenja, tehničkiproblemi – slova č, ž, š, imena roditelja i sl.). Također znatan broj dokumenata koji se dostavljao putem telefaksa su bili u najvećem broju slučajeva nečitki, što jeonemogućilo obradu dostavljenih prijava i usložnilo postupak obavještavanja onedostacima.

Određen broj građana, navodi se dalje u Izvještaju, i pored datih uputa o načinu popunjavanja i slanja prijavnog materijala, nije adekvatno popunio i dostavio prijavne obrasce saprilozima (nepotpisani obrasci, istekli i nevažeći dokumenti, nepotpune adrese,adrese u BiH, adrese bez naziva države i sl.), što je također bio jedan od razloga zbog kojeg jedan broj građana nije upisan u Centralni birački spisak za glasanjeza izvan BiH, odnosno ostali su upisani u Centralni birački spisak za glasanje na redovnom biračkom mjestu prema mjestu prebivališta.

Tokom perioda registracije za glasanje izvan BiH za Lokalne izbore 2016. godine u Centralnoj izbornoj komisiji BiH zaprimljeno je oko 300 izjava i obavještenja od osoba sa područja više općina  koje se odnose na registraciju ovih birača za glasanje putem pošte za Lokalne izbore 2016. godine bez njihovog znanja. Također CIK je zaprimila više prijava političkih subjekata kao i drugih tijela i pojedinaca kojima se ukazuje na moguće nepravilnosti u procesu prijave birača za glasanje izvan BiH. A odbijen je upis 408 podnosilaca prijava za koje je utvrđeno da je kao adresa za dostavu glasačkog materijala izvan BiH navedena identična adresa za 10 ili više osoba.

Gdje će moći glasati birači izvan BiH?

Glasanje se planira organizovati u DKP-ima u 22 zemlje i to Austriji (Beč i Grac), Australiji (Kanbera), Belgiji (Brisel), Crna Gora (Podgorica) Češka Republika (Prag), Danska (Kopengagen), Francuska (Pariz), Hrvatska (Zagreb), Italija (Rim i Milano), Kanada (Otava), Mađarska (Budimpešta), Norveška (Oslo), Njemačka (Minhen, Štutgart i Frankfurt), SAD (Vašington i Čikago), Slovenija (Ljubljana), Srbija (Beograd), Španija (Madrid), Švicarska (Bern), Švedska (Štokholm), Turska (Istanbul) te Velika Britanija (London).

 

Idi naVrh

Don't Miss