c0d5adeeff21a597b8c037620c64ae3a
c0d5adeeff21a597b8c037620c64ae3a

Švedska strategija protiv korona virusa uspjeh ili ne?

24.07.2020.

Više od 5.500 ljudi preminulo je od Covid-19 u Švedskoj koja broji samo 10 miliona stanovnika. To je jedna od najviših stopa smrtnosti u odnosu na broj stanovnika u Evropi, i daleko je najviša među nordijskim zemljama. Za razliku od Švedske, ostale nordijske zemlje izabrale su restriktivne mjere u ranim fazama pandemije.

Posljednje brojke sugeriraju da se Švedska bolje snalazi u borbi protiv virusa. Prijavljeni smrtni slučajevi mjere se u jednocifrenim brojkama veći dio jula, u suprotnosti s vrhuncem pandemije u aprilu kada je u nekoliko navrata javljeno o više od stotinu preminulih u jednom danu.

Također je zabilježen značajan pad broja teških slučajeva, dok nove brojke prijema u jedinice intenzivne njege opadaju tek na nekolicinu svakog dana. Iako te cifre još nisu tako niske kao u drugim skandinavskim zemljama, to predstavlja značajno poboljšanje.

–  To zvuči dobro, konačno smo tamo gdje smo se nadali da ćemo biti mnogo ranije – izjavio je Anders Tegnell, državni epidemiolog koji predvodi švedsku strategiju. Priznao je da je mnogo preminulih, posebno u švedskim staračkim domovima. On, međutim, vjeruje da još „nema snažnih dokaza da bi restriktivne mjere  mogle stvoriti toliku razliku“.         

Švedska se uglavnom oslanjala na propise o fizičkoj distanci od početka pandemije, uključujući i rad od kuće tamo gdje je to moguće i izbjegavanje javnog saobraćaja.

Također su uvedeni zabrana okupljanja 50 i više ljudi, restrikcije na posjete staračkim domovima, i posluživanju samo za stolovina u restoranima. Vlada je u više navrata opisala pandemiju kao „maraton, a ne kao sprint“, tvrdeći kako mjere imaju za cilj da budu dugoročne, prenosi BBC.

(FENA, Interview.ba) 

Idi naVrh

Don't Miss