a80af7687ccd8836cd8869b67b9910ae
a80af7687ccd8836cd8869b67b9910ae

Protesti u Makarskoj: Građani protiv betonizacije stabala u gradu, vijećnici bez sluha

10.07.2020.

U Makarskoj se trenutno održava sjednica Gradskog vijeća, dok se ispred Vatrogasnog doma nalaze građani koji protestuju. Na sjednici će vijećnici glasati za ili protiv pretvaranja posljednjih zelenih površina u građevinske zone.

Bude li odluka u skladu s praksom ovog Gradskog vijeća, Makarani bi mogli ostati i bez dijela zaštićene park-šume Osejava. Na zadnjem velikom protestu prikupili su oko 5000 potpisa protiv betonizacije tih posljednjih stabala u gradu, ali izgleda da vijećnici nemaju previše sluha za volju građana koji ih plaćaju.

Zato su iz Udruge za održivi razvoj Osejava, osnovane upravo s ciljem zaštite park-šume, po društvenim mrežama podijelili popis imena vijećnika na koje apeliraju, a među njima je i ono Hloverke Novak Srzić, direktorice Turističke zajednice.

Kada se kandidirala za gradonačelnicu, tada je davala predizborno obećanje da će spriječiti devastaciju prirode. Tu su izjavu Makarani uredno izvukli i pozivaju je da se drži svojih riječi, sada kada je u Gradskom vijeću. 

Velika podrška stigla je sa svih strana. Iz Splita, Dubrovnika, otoka i Zagreba. 

Ivana Miočević Franić, jedna od organizatorica, održala je govor u kojem je rekla da je ovakvo stanje grada nedopustivo s obzirom na količinu novca koji građani daju za komunalne naknade: 

– S postojećim prostornim planom može se graditi još deset godina! Istovremeno, ovaj prostorni plan, koji sada pokušavaju izglasati, nije napravio ama baš ništa da bi se poboljšala prometna infrastruktura ni problemi s oborinskim vodama ni sa strujom ni s parkiralištima ni s nedostatkom parkova! Gradonačelnik Jure Brkan ne govori istinu. Na mjestu gdje smo trebali imati javne sadržaje sada su privatne zgrade. Mi Osejavu ne damo – povikala je Ivana na što se zaorilo “Ne damoooo!” 

(24sata.hr, interview.ba)

 

Idi naVrh

Don't Miss