7bb33973bd13749a719acda573606d07
7bb33973bd13749a719acda573606d07

Sve veći broj zaraženih koronavirusom u KS-u je srednje životne dobi

29.06.2020.

U Kantonu Sarajevo je sve veći broj osoba zaraženih koronavirusom srednje životne dobi, poručila je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednica Kriznog štaba ministarstva zdravstva KS-a Aida Pilav. Apelovala je i na sve građane koji imaju lagano povišenu temperaturu i suhi kašalj da ne dolaze na posao, kao što je do sada bio slučaj jer su, kako kaže, oni uzroci prenosa zaraze u svojim sredinama.

Kada je riječ o aktivnim slučajevima, u ovom kantonu taj broj iznosi 265, a u junu je došlo do porasta broja novozaraženih.

Pilav je napomenula da je epidemološka situacija pod nadzorom, ali i da se pogoršava. Dobra vijest je da nema aktivnih žarišta.

Trenutni broj pacijenata koji su zaraženi ovim virusom i smješteni u KCUS-u je 21, oni su srednje životne dobi i imaju srdnje tešku kliničku sliku. Iz ove bolnice ih je u posljednja 24 sata otpišteno petero sa liječenja.

Pojasnila je i kako, srećom, smrtnih ishoda u ovom kantonu nije bilo od aprila, a testirana je ukupno 12.341 osoba do sada.

Pilav je napomenula kako dosta sugrađana u ovom kantonu ponaša se neodgovorno, te nastavljaju dolaziti na posao i pored simptoma, kao što su lagano povišena temperatura i suhi kašalj, te kako su upravo oni bili prenosnici zaraza u svojim sredinama.

Krizni štabovi su poslali i poslodavcima preporuke.

Apelovala je na sve sa ovakvim simptomima (akutno respiratornim) da ostanu kući i jave se porodičnim doktorima.

(I.S., Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss