55fa46bca7ac67bb0f48301ef9fd0314
55fa46bca7ac67bb0f48301ef9fd0314

Vjerojatnost smrtnosti za muškarca u Hrvatskoj koji boluje od raka duplo veća nego u Danskoj

25.06.2020.

Svaki drugi građanin Hrvatske smatra da su kraće liste čekanja i veća dostupnost učinkovitih metoda liječenja ključne za smanjenje smrtnosti od raka, po čemu je ta zemlja trenutno druga u Europskoj Uniji (EU).

Ovo su samo neki od rezultata istraživanja koje je Ipsos sproveo i predstavio na konferenciji “Zdravstvo temeljeno na praćenju ishoda liječenja” u Hrvatskoj.

Profesor Eduard Vrdoljak, koordinator Nacionalnog plana za borbu protiv raka (NPPR) i predsjednik Hrvatskog onkološkog društva na konferenciji je istaknuo da je vjerojatnost smrti u muškarca s dijagnozom raka u Hrvatskoj  danas 60 posto, dok je ta vjerojatnost u Danskoj svega 31 posto, tj. dvostruko manja.

– Ishodi mogu biti krivi ili loši zato što su bolesnici starije dobi, lošijeg kognitivnog statusa, socioekonomskog statusa i slično. Što činimo da bismo poboljšali ishode? Kad je riječ o raku, definiramo nacionalne planove za borbu protiv raka. Svaka zemlja mora imati takav plan kojim bi se rješavali specifični problemi. Prema WHO-u, nacionalni plan za borbu protiv raka je program smanjenja incidencije i mortaliteta od raka, uz dobru kvalitetu života, kroz sistematsku i pravednu primjenu mjera ili strategija utemeljenih na dokazima, uz najbolju upotrebu dostupnih resursa. Desetogodišnjim planom spasili bismo 5300 osoba od toga da uopće razviju rak, a 7.000 bolesnika neće umrijeti od raka jer će se ranije dijagnosticirati i bolje liječiti. Ukupno gledajući, spasit ćemo 113 tisuća godina života – rekao je Vrdoljak.

Devet od 10 građana smatra kako podaci o uspješnosti liječenja moraju biti javno dostupni i mora se znati koje bolnice imaju najbolje ishode liječenja, kako bi ih mogli sami odabrati, kažu rezultati istraživanja koje je početkom lipnja proveo Ipsos.

 

Također, kad bi mogli birati, pacijenti bi uvjerljivom većinom otišli u bolnicu koja im garantuje bolje rezultate liječenja.

Praćenje ishoda liječenja omogućuje formiranje centara izvrsnosti i uvid čega nam u sustavu nedostaje. U Hrvatskoj se ishodi liječenja za sada ne pratesistemski, čime se otežava utvrđivanje pravih rezultata.

(24sata.hr, interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss