Nadamo se konkretnim rezultatima sastanka u Bijeloj kući

16.06.2020.

Za sastanak u Washingtonu, koji je za 27. juni zakazao američki savjetnik Richard Grenell, predsjednik Kosova Hashim Thaci izrazio je uvjerenje i optimizam da će biti uspješan za Kosovo.

 

Thaci je na konferenciji za novinare istakao da je Kosovo pozitivno odgovorilo na poziv specijalnog izaslanika američkog predsjednika za dijalog Kosova i Srbije Richarda Grenella i da pozdravlja taj “važan, odlučujući i ispravan korak Sjedinjenih Američkih Država”.

 

Naglasio je da niko i ni pod kojim okolnostima neće ugroziti teritorijalni integritet i suverenitet Kosova, te je pozvao sve da ne šire dezinformacije o mogućoj razmeni teritorija.

 

Thaci je kazao da stav Sjedinjenih Američkih Država i poziv za sastanak 27. juna u Bijeloj kući povećava nadu, optimizam i povjerenje da će ovaj proces biti uspješan i da će dati konkretne rezultate.

– Ovaj proces ima jasnu podršku Sjedinjenih Država, samog predsjednika Trumpa, te upornost i viziju ambasadora Grenella. Kosovo je uvijek vjerovalo u Sjedinjene Države i izlazilo kao pobjednik. Washington je bio jasan i to je jasno i iz pisama koje je poslao predsjednik Trump da je ovaj proces za uzajamno priznavanje Kosova i Srbije, ali i da se istovremeno nastavi angažovanje za učlanjenje u međunarodnim organizacijama, posebno u Ujedinjenim nacijama – , naglasio je Thaci.

 

Thaci je istakao da Kosovo nema vremena za gubljenje i stagnaciju, jer mora što pre da se kreće ka članstvu u Ujedinjenim nacijama, NATO-u i Evropskoj uniji, a taj cilj može ostvariti samo u partnerstvu sa Sjedinjenim Državama i zemljama NATO-a i Evropske unije.

 

 

Istovremeno, svoju trodnevnu posjetu Kosovu danas započinje specijalni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak, a još uvijek nije poznato da li će ga primiti i predsjednik Thaci. Odgovorajući na pitanja novinara u vezi s mogućim susretom sa Lajčakom, Thaci je kazao da nema razloga da se ne sastanu ukoliko Lajčak dolazi s nečim konkretnim.

 

 

        Lajčak mora biti jasan u dvije stvari. Prvo, u vezi liberalizacije viza, kakav je stav država članica, jer pre svega je to što građani Kosova zaslužuju, više nego predavanja o beskonačnim procesima koji se mogu odvijati, a sa druge strane kako će se odnositi prema Kosovu. Ukoliko ga tretira kao nezavisnu i suverenu državu onakvu kakva jeste, a demokratski svijet ju je prepoznao, tada će proces biti lakši, ukoliko ne, tada to definitivno nije njegova uspješna misija – naglasio je Thaci.

 

 

Ambasador Grenell je u ponedeljak na svom Twitter nalogu napisao da je dobio potvrdu vlasti Kosova i Srbije da će privremeno zaustaviti kampanju za povlačenje priznanja i traženje članstva Kosova u međunarodnim organizacijama, kako bi se omogućio sastanak u Bijeloj kući o dijalogu.

 

Grenell je naveo da će se, ako svaka od strana ne bude zadovoljna razgovorima 27. juna, vratiti na status kvo nakon što napuste Washington.

(Anadolija, N1)

 

Idi naVrh

Don't Miss