a620e01ab0db7ad9d8307d7c3a6b6d74
a620e01ab0db7ad9d8307d7c3a6b6d74

Iz Kriznog štaba MZ KS apeluju da poštujemo mjere prevencije i da budemo odgovorni prema zdravlju

13.06.2020.

U Kantonu Sarajevo došlo je do povećanja broja osoba pozitivnih na virus COVID-19 u proteklih nekoliko dana. Trenutno Kanton Sarajevo bilježi 31 aktivan slučaj zaraze virusom korona.

U periodu od 06. do 12. juna potvrđeno je 29 novozaraženih osoba. U istom periodu obrađeno je 846 testova. Ukupno su u Kantonu Sarajevo testirane 9.152 osobe, a udio pozitivnih testova je 2%, uključujući retestiranja.

Analizirajući dobnu i spolnu strukturu utvrđeno je da je 15 (48,3%) zaraženih muškog spola i 16 (51,7%) ženskog spola. Ukupno promatrajući 14 (45,2%) zaraženih su osobe starosti do 35 godina, uz još devet (29%) osoba dobi od 36 do 50 godina. U dobi od 51 do 64 godine zaraženo je šest (19,4%). Zaražene su dvije (2) osobe starije od 75 godina (grafikon 1).

Sve osobe kao i njihovi kontakti su stavljeni u samoizolaciju. Trenutno je na osnovu rješenja Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, kao i rješenja Ministarstva zdravstva KS o kućnoj izolaciji u samoizolaciji ukupno 176 osoba. 

Distribucija oboljelih po općinama:

Stari Grad 3
Centar 10
Novo Sarajevo 4
Novi Grad 7
Ilidža 1
Vogošća 4
Hadžići 0
Ilijaš 0
Trnovo 2

U Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevo hospitalizirano pet (5) osoba. Sve osobe su stabilno, a ni jedan oboljeli nije na respiratoru. Svi oboljeli u Kantonu Sarajevo su pod kontinuiranim monitoringom i njihovo zdravstveno stanje se prati.
Obzirom na ovu promjenu epidemiološke situacije, građani se pozivaju da poštuju i izvršavaju preporuke nadležnih zdravstvenih institucija.

U cilju zaštite potrebno je da budemo odgovorni prema sebi, jer štiteći sebe, štitimo i osobe u svojoj okolini. Krajem prošlog mjeseca u Federaciji Bosne i Hercegovine su ukinute restriktivne mjere, ali su ostale na snazi zdravstvene preporuke za koje apelujemo na građane da ih se pridržavaju.

Mjere držanja fizičke distance od 2 metra, nošenja zaštitnih maski u zatvorenom ili na otvorenim površinama, gdje nije moguć dovoljan fizički razmak, redovnog pranja ruku, izbjegavanja većih skupova, provjetravanja prostorija je minimum što svako od nas može i treba poštovati.

Budimo odgovorni prema vlastitom zdravlju, zdravlju svoje porodice i zdravlju naročito starijih osoba i hroničnih bolesnika, jer su oni najosjetljiviji na ovu zarazu. Posebno naglašavamo odgovornost mlađih osoba da dolaskom toplijeg vremena ne budu ležerni, da nose zaštitnu opremu, da izbjegavaju veća okupljanja bez zaštite. Boravak na otvorenim površinama, uz poštivanje fizičke distance, neće smanjiti kvalitet socijalnog života, ali će zaštiti zdravlje.

Promovirajmo odgovornost za zdravlje!, naveli su jutros iz Kriznog štaba MZ KS.

(N1, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss