Zastupnici u Domu naroda PSBiH ukazali na problem nacionalne i spolne zastupljenosti

11.06.2020.

Zastupnici u Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine tokom razmatranja Specijalnog izvještaja o nacionalnoj i spolnoj strukturi zaposlenih u policijsko-sigurnosnim agencijama u Bosni i Hercegovini ukazali na nezakonitosti.

Izvještaj je pripremila Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH, a delegati su ga na današnjoj sjednici Doma naroda razmatrali kada su i predložili na usvajanje nekoliko zaključaka kojim se traži pravična zastupljenost.

Delegat Kluba Bošnjaka Asim Sarajlić (SDA) predložio je zaključak kojim se traži da svi odgovorni u policijskim strukturama poštuju Ustav i Zakon o policijskim službenicima BiH, posebno član četiri koji govori upravo o nacionalnoj zastupljenosti prema popisu stanovništva iz 1991. godine.

To nije prihvaćeno, ali je podržan zaključak delegata Kluba Srba Sredoja Novića (SNSD) kojim traži od Vijeća ministara da razmotri spolnu i nacionalnu strukturu u policijskim strukturama po zvanjima, radnim mjestima, odjeljenjima i sektorima, te da se u roku od šest mjeseci to uskladi sa zakonskim odredbama.

Usvojen je i zaključak delegatkinje Kluba Hrvata Doma naroda PSBiH Marine Pendeš (HDZ) kojim su zatražene izmjene zakona u cilju reguliranja tog pitanja u organizacionim jedinicama na način da se osigura najmanje 10 posto zastupljenosti manje zastupljenog i spola i nacionalnosti.

Delegati nisu usvojili Specijalni izvještaj o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini, ali su upozorili na tu problematiku i zatražili da naredni izvještaj uključi i broj graničnih policajaca, budući da se zna da postoji nedostatak tog kadra za adekvatan odgovor na migrantsku krizu.

Nisu usvojeni brojni izvještaji među kojima su o zaštiti ličnih podataka, zbrinjavanju izbjeglica i stranaca pod supsidijarnom zaštitom, stanju u oblasti migracija kao ni nekoliko izvještaja o provedenoj reviziji učinka o različitim temama, ali ni izvještaji Kolegija o postizanju saglasnosti za nekoliko zakona i izvještaja.

Nakon što su delegati u Klubu Srba bili suzdržani u drugom krugu glasanja podržani su izvještaji o stanju prava osoba s intelektualnim i mentalnim poteškoćama te zabrani fizičkog kažnjavanja djeteta koje je pripremila Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH.

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH Dragan Čović (HDZ) proglasio je jednosatnu pauzu u zasjedanju, nakon čega će delegati nastaviti razmatranje preostalih tačaka dnevnog reda.

(Fena, N1)

Idi naVrh

Don't Miss