7e8ad40a92f8b3a1a7ec2636aec88da7
7e8ad40a92f8b3a1a7ec2636aec88da7

Poruka Kriznog štaba Ministarstva zdravstva stanovnicima Kantona Sarajevo

11.06.2020.

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje i analizu situacije izazvane novim koronavirusom uputio je apel stanovnicima Kantona Sarajevo zbog iznenadnog povećanja broja zaraženih koronavirusom. Apel se odnosi na primjenu svih propisanih mjera i preporuka navedenih u Naredbi Federalnog kriznog štaba koja je donesena 29. maja ove godine, a koja je i dalje na snazi.

Posebno potcrtavaju kako je neophodno primjenjivati tačku 11. ove naredbe kojom se nalaže obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru, ali i na otvorenom javnom prostoru, ukoliko na njemu nije moguće održavati propisanu fizičku distancu od dva metra između osoba.

Ponovno pozivaju nadležne inspekcijske organe da u svrhu zaštite zdravlja stanovništva Kantona Sarajevo intenziviraju inspekcijske nadzore nad provođenjem svih propisanih mjera iz pomenute naredbe, posebno onih koji se tiču obaveznog nošenja zaštitnih maski i održavanja propisane distance u zatvorenom prostoru kao što su ugostiteljski objekti, trgovine, i sl.

I ovoga puta, upućuju snažan apel na stanovnike KS da obavezno nose zaštitne maske, poštuju fizičku distancu, izbjegavaju rukovanja i grljenja, učestalo i detaljno peru ruke toplom vodom i sapunom ili koriste dezinficijense na bazi alkohola, intenzivno provode ličnu higijenu, te čiste, dezinficiraju i provjetravaju prostor u kojim boravi i rade.

Članovi Štaba ponavljaju poziv stanovnicima da izbjegavaju mjesta većih okupljanja. Pozivaju ih i da budu maksimalno oprezni, kako bi spriječili i preduprijedili zarazu još uvijek nepoznatim i novim koronavirusom.

Podsjećaju kako je i u slučaju potrebe za organizacijom većih sastanaka obavezno primjenjivati sve epidemiološke preporuke, posebno one vezane za osiguranje distance prilikom njihove organizacije.

(N1, Interview.ba)

 

Idi naVrh

Don't Miss