b3bb5cd09b92c03fe64c55d2bcc7e46e
b3bb5cd09b92c03fe64c55d2bcc7e46e

SDA: Otklonjene sve dileme da je Tužilaštvo pokrenulo politički motiviran proces

Nakon odluke Suda Bosne i Hercegovine kojom je odbijen zahtjev Tužilaštva za određivanje pritvora premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću, uklonjene su sve dileme da je Tužilaštvo pokrenulo politički motiviran proces, navodi se u prvoj reakciji SDABiH na odluku Suda BiH.

– Cilj Tužilaštva očigledno nije bio utvrditi činjenice, već po svaku cijenu diskreditirati premijera Novalića i što duže ga zadržati u pritvoru, kako bi bila dovedena u pitanje njegova funkcija i kako bi bio oslabljen bošnjački faktor unutar Vlade Federacije. Odbijanje pritvora predstavlja profesionalnu sramotu Gordane Tadić i tužilaca koje je mimo propisanih procedura ovlastila da vode ovaj slučaj. Ovo je i čvrst dokaz da je pritvaranje premijera bilo isključivo politički motivisano, što je prvorazredni pravosudni skandal, dodaju u saopćenju. 

Također, pozivaju članove Visokog sudskog i tužilačkog vijeća da pokrenu proceduru smjene Gordane Tadić s pozicije glavne tužiteljice, zbog pokušaja, kako tvrde, izmjene ustavnopravnog poretka u Federaciji i zbog permanentnog narušavanja ugleda samog Tužilaštva i gubitka povjerenja javnosti u nezavisnost ove institucije. 

(FENA, Interview.ba) 

Prethodna vijest

Postignuta saglasnost za spomenik ubijenoj djeci Prijedora

Naredna vijest

Novalić, Solak i Hodžić napustili prostorije Suda BiH u Sarajevu