Džaferović i Izetbegović: Poštovati odluke CIK-a, SNSD koči sve procese

25.05.2020.

Centralna izbora BiH (CIK) komisija je legalna i legitimna i dok sud ne kaže drugačije odluke se moraju poštovati – izjavio je danas predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović komentirajući najavu da će SNSD danas uputiti zahtjev Ustavnom sudu BiH za preispitivanje odluke CIK-a od subote na osnovu koje su lokalni izbori odgođeni za sredinu novembra.

CIK je, kako je naglasio Džaferović, donio tu odluku i moramo je svi poštovati jer je CIK glavni regulator izbornog procesa u BiH.  

– Oni koji prigovaraju CIK-u ustvari na taj način iskazuju svoje nepoštovanje prema principu zakonitosti, legaliteta i svega onoga na šta se pozivaju. U ovom trenutku je bitno osigurati sredstva za finansiranje izbora i svi koji učestvuju u tom procesu moraju odmah reagirati, inače će odgovarati. Uskraćivanje sredstava za izbore podliježe odgovornosti i oni koji to rade će odgovarati – istakao je Džaferović.

Dopredsjedavajući Doma naroda PSBiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović smatra da SNSD faktički sve koči u ovoj državi.

– Mislim da generalno SNSD sve koči u državi, ne priznaje CIK, ne priznaje državu, blokira državu, neće budžet… Pravi se pritisak koji treba treba ishoditi time ili da se izbori jedna bolja pozicija entiteta ili pak da dođe do zamora u probosanskim snagama koje će reći dajte nam naš dio BiH da ga uredimo kako treba, ali mi nikada na to nećemo pristati. Niti generacije koje dolaze nikada ne smiju pristati na takvu stvar. Sloboda i domovina su prve vrijednost kod čovjeka – istakao je Izetbegović.

(FENA, Interview.ba) 

Idi naVrh

Don't Miss