Na UKC RS zaraženo 50 zdravstvenih radnika na nekoliko odjela

03.05.2020.

U Univerzitetsko Kliničkom centru Republike srpske (UKCRS) zaraženo je oko 50 zdravstvenih radnika i ne može se govoriti da je to novo žarište koronavirusa – rekao je danas generalni direktor te zdravstvene ustanove Vlado Đajić.

Istakao je da je objava takvih, kako ih je nazvao, lažnih informacija uznemirila i pacijente i njihove porodice te da šteti radu UKC-a, koji ima dovoljan broj zaštitne opreme.

Načelnica Klinike za infektivne bolesti UKC-a Antonija Verhaz precizirala je da je na amdominalnoj hirurgiji i internoj klinici po 10 zaraženih, te na klinici za plućne bolesti 11 inficiranih medicinara virusom korona.

– Na internoj klinici, pulmologiji i na abdominalnoj hirugiji zaražen je veći broj ljekara i sestara, a na ostalim organizacionim jedinicama imamo po jedno ili dvoje zaraženih – rekla je Verhaz i dodala da na Infektivnoj klinici nijedan radnik nije zaražen, niti je na bolovanju.

U UKC-u se liječi 150 pacijenata oboljelih ili se sumnja da imaju tu infekciju. Nа Оdјеljеnju COVID-19 hоspitаlizоvаnо је 49 pаciјеnаtа s tеžоm kliničkоm slikоm, a šest je na respiratorima.

– Jednim testom ili pregledom ne možemo reći da pacijent zaražen ili nije koronavirusom i zato radimo retestiranje – dodala je ona podsjetivši da oko 80 posto osoba ima blage simptome ili su asiptomatski pacijenti.

Ona je dodala da se ne može govoriti o UKC-u kao klasteru, te da što epidemija duže traje veća je izloženost medicinara asiptomatskim pacijentima ili onim s blagim simptomima koronavirusa.

Šef Tima za praćenje preporuka i mjera Štaba za vanredne situacije u RS-u Nenad Stevandić rekao je da su pojedine medijske informacije o “iseljavanju” pacijenata iz pojedinih klinika UKC-a „izazvale histeriju“.

-Nije bilo iseljavanje, nego je u pitanju reorganizacija. Ovo nije reality kuća da sve prenosimo uživo i ne možemo reagovati na svaku stvar. Nemate pojma šta smo jučer doživjeli od pacijenata, od njihovih familija. Svima smo morali objašnjavati – kazao je Stevandić i dodao da niko nije pošteđen odgovornosti, ukoliko se utvrde nepravilnosti.

Pomoćnik generalnog direktora UKC-a Slobodan Hajder je kazao da su pacijenti izmješteni zbog dezinfekcije.

– Na hirurgiji smo imali pozitivne pacijente, računajući da se radi o slabim pacijentima, trebali su biti izmješteni dok se uradi dezinfekcija. Pacijente smo izmjestili u cilju njihove zaštite, a da bi se mogla provesti dezinfekcija Klinike za hirurgiju – dodao je Hajder.

(Fena, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss