2647d8b5932d8d677db2df3ead411fa2
2647d8b5932d8d677db2df3ead411fa2

Novih 59 zaraženih u RS-u

29.04.2020.

U Institutu za javno zdravstvo i Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske (RS) u protekla 24 sata testirano je ukupno 677 uzoraka, a novi virus korona je utvrđen kod još 59 osoba koje žive u RS i jedne osobe iz Brčko, koja se liječi u banjalučkoj bolnici.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić jutros je na pres-konferenciji u Banjoj Luci naglasio da je to nepovoljnija situacija nego ranijih dana kada je u pitanju broj zaraženih te da disciplina popušta kod građana.

– Ovo je nešto više od osam posto, u odnosu na dosadašnji period kada je uglavnom bilo pet posto osoba koje su pozitivne u odnosu na ukupan broj uzoraka, što govori o određenom popuštanju pojedinaca u ponašanju u vrijeme koronavirusa – upozorio je Šeranić.

Može se primjetiti, kaže, da se pojedinci i cijela zajednica ponašaju opuštenije u odnosu na prethodni period, što nije dobro.

Rekao je da je sada drugačiji odnos zaraženih i oporavljenih te pozvao da se građani pridržavaju mjera zaštite od Covida-19.

Ukupan broj zaraženih u tom bh. entitetu sada je povećan na 767, a preminulo je njih 30.

– Kada je riječ o novozaraženim, 32 su muškaraci i 28 je žena – rekao je Šeranić i precizirao  da su zaražena i tri doktora medicine i jedna medicinska sestra iz banjalučke bolnice.

Iz Banje Luke su 22 novoevidentirane osobe s oboljenjem Covid-19, sedamje  iz Laktaša, pet iz Doboja, četiri iz Kotor-Varoši, po tri iz Čelinca, Oštre Luke i Prijedora te po dvije iz Prnjavora, Kozarske Dubice, Gradiške i Kneževa i po jedna iz Šipova, Dervente, Nevesinja, Trebinja i  Brčko distrikta.

-Od ukupog broja zaraženih, 34 ne mogu da navedu konatakt s pozitivnom osobom, dvije su putovale, dok su ostale imale blizak ili porodični kontatkat s nekim ko je prethodno bio pozitivan – rekao je Šeranić.

Tri pacijenata su priključena na respiratore u UKC-u Banja Luka.

U RS je do sada izvršeno 12.081 laboratorijsko testiranjea na koronavirus.

(Fena, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss