Donesene nove naredbe za FBiH

29.04.2020.

Održana je 18. vanredna sjednica Federalnog štaba Civilne zaštite, gdje su donesene nove naredbe, a postojeće produžene do 15. maja za područje Federacije BiH.

Donosimo najbitnije naredbe i dopune naredbi: 

– Na današnjoj proširenoj sjednici FŠCZ naređeno je FUCZ da 80 invazivnih respiratora čiju je nabavku izvršila Vlada FBiH, isporuči kliničkim centrima i kantonima na području FBiH.

 

– FUCZ treba da izvrši novu raspodjelu testova na korona virus (Covid-19), Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, Kantonalnoj bolnici Zenica i Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

 

– Naređeno je FUCZ da stavi na raspolaganje zaštitna sredstva i opremu (rukavice, zaštitne maske, dezinfekciono sredstvo) federalnim ministarstvima, upravama, upravnim organizacijama i socijalnim ustanovama na području FBiH, da svim kantonalnim zavodima za javno zdravstvo isporuči 90 hiljada transportnih medija i isto toliko briseva, te da ustupi na korištenje 14 kamera za mjerenje tjelesne temperature Federalnoj upravi za inspekcijske poslove radi instaliranja na graničnim prijelazima.

 

– Na osnovu preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva naređuje se obustava rada svih djelatnosti u shopping – tržnim centrima na području FBiH, izuzimajući trgovine prehrambenih i higijenskih proizvoda, apoteke i veledrogerije.

 

– Dozvoljava se rad trgovina na veliko i malo koje vrše promet svih vrsta proizvoda, uslužnih djelatnosti, malih obrta u smislu Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima, i izvan shopping – tržnih centara. Ove trgovine kojima se dozvoljava rad obavezne su osigurati ličnu zaštitnu opremu (maske i rukavice), te, ako je to moguće, potrebnu socijalnu distancu od najmanje dva metra između osoba, uz poštivanje ostalih higijensko-epidemioloških mjera.

 

– Novom dopunjenom naredbom sa rokom primjene do 15. maja osobama starijim od 65 i mlađim od 18 godina, osim ponedeljkom, srijedom i petkom, odnosno utorkom, četvrtkom i subotom u određenim vremenskim terminima, dozvoljeno je svakodnevno kretanje u automobilu.

 

– Tokom prvomajskih praznika, 1., 2. i 3. maja, zabranjeno je okupljanje više od pet osoba na jednom mjestu, a u ova tri dana zabranjuje se kretanje na području Federacije BiH od 22 do 5 sati ujutro.

 

Sjednicom je predsjedavala zapovjednica Jelka Milićević, a sjednici su prisustvovali i Sanjin Musa, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH, a, putem video linka i Fahrudin Solak, načelnik FŠCZ.

(N1/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss