9745aa04e634c9b48cccde0b8d8cdac8
9745aa04e634c9b48cccde0b8d8cdac8

Savjeti za roditelje u doba izolacije: Fizička aktivnost, šareni tanjiri i društvene igre

06.04.2020.

Imajući u vidu da su škole zatvorene, da djeca ostaju u stanovima i kućama sa roditeljima odakle učestvuju u online nastavi, Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica poručuje da je pravo vrijeme za uvođenje zdravih životnih stilova.

Povodom Svjetskog dana zdravlja ali i izbjegavanja širenja virusa Covid-19, INZ je pripremio set preporuka za očuvanje zdravlja djece u uvjetima kućne izolacije.

Prioritet svih prioriteta je naučiti djecu zdravstvenim preventivnim mjerama koje su operativne i praktične (pranje ruku, briga o sebi).  

Potrebno je s djecom razgovarati o njihovim strahovima, jer će im to dati makar i mali, osjećaj preuzimanja kontrole u neizvjesnim vremenima i situacijama.

Pomozite djetetu u obaveznom planiranju dana i određivanju vremena učenja, ali nemojte da vaše planiranje s djetetom i dogovaranje bude usmjereno samo na školske obaveze, nego vodite računa o provođenju zdravih navika, vježbanju, pravilnoj prehrani, odmoru i spavanju, navode iz Odjeljenja za promociju zdravlja INZ-a.

Također, provođenje previše vremena pred ekranima ima negativan uticaj na zdravlje, kako fizičko tako i psihičko, a prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije djeca u dobi do dvije godine ne bi uopće trebala provoditi vrijeme pred ekranima, djeci u dobi od dvije do četiri godine trebalo bi ograničiti vrijeme provedeno pred ekranima na najviše 60 minuta dnevno, ali što manje to bolje.

Školska djeca su sada zbog organizacije škole na daljinu (online) primorana određeno vrijeme provesti pred ekranom i monitorima, pa bi baš zbog toga slobodno vrijeme pred ekranom trebalo svesti na što manju mjeru.

Adolescentima trenutno ekran predstavlja osim materijala za praćenje online nastave, izvor komunikacije s vršnjacima koja im je trenutno ograničena, te će kod njih biti teže ograničiti vrijeme provedeno pred ekranom.

Iz INZ-a preporučuju da se napravi raspored dnevnih aktivnosti i  jasno naznačiti količinu vremena provedenog pred ekranom.

Također. Treba iskoristiti dugotrajni boravak u kući kako bi dijete usvojilo zdrave životne stilove – dan mora da počinje doručkom!

Dijete treba da nauči važnost doručka, kao prvog obroka u danu, treba dijete uključiti u pripremu obroka, postavljanje stola i pri tome ga usmjeravati na zdravi izbor namirnica za doručak. 

Fizička aktivnost neophodna je za očuvanje zdravlja – djecu treba upoznati sa procesima koji se događaju u tijelu tokom fizičke aktivnosti, važnosti odmora i prednosti fizičke aktivnosti za zdravlje, te svaki dan osigurati preporučene količine fizičke aktivnosti (ples, zumba, kućni poslovi, twister, preskakanje konopca, vježbe preko interneta…)

Raznolikost i umjerenost su ključ našeg zdravlja, a kako bi svaki dan unijeli preporučenu količinu hranjivih tvari, važno je da su tanjiri “šareni” – zato treba uključiti dijete u kreativno osmišljavanje “šarenih” tanjira, unošenje dovoljnih količina voća i povrća.

Voda je najzdravije piće  – neophodna je za održavanje higijene i zaštitu od bolesti, pa i u ovom slučaju od širenja zaraze koronavirusom, zato je važno često i dobro prati ruke, prati namirnice, ali i piti dovoljnu količinu vode tokom dana. Djeci se preporučuje najmanje pet čaša vode dnevno.

San za zdravi rast i razvoj – zato će pripremi za spavanje najbolje doprinijeti svakodnevni rituali, te jedna lijepa priča za laku noć, uoči samog odlaska na počinak.

– Svakodnevno osigurajte vrijeme za porodične aktivnosti (igrajte društvene igre, odglumite likove iz bajke sa najmlađom djecom, uključite adolescente u kućne poslove, crtajte, plešite ili vježbajte zajedno) – preporuka je IZN-a.

Na kraju, stručnjaci INZ-a poručuju da roditelji budu pozitivan primjer i sami ograniče svoje vrijeme provedeno pred ekranom. Svojim primjerom će najbolje utjecati da djeca poprime zdrave životne navike.

(Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss