Studentsko naselje u Sarajevu spremno za prijem bh. državljana iz Italije

27.03.2020.

U paviljonu Dva u Studentskom naselju Bjelave bit će smješteni državljani Bosne i Hercegovine koji dolaze večeras iz Italije.

Organizator smještaja građana koji večeras stižu iz Italije Ahmed Mulaibrahimović za N1 objašnjava “da su studenti po prvoj naredbi prije deset dana otišli svojim domovima u mjesta odakle dolaze iz FBiH, RS i Brčko distrikta”.

– Neki su danas došli da uzmu svoje stvari – koji ranije nisu bili u prilici. Oni koji nisu u prilici da dođu mi smo organizovali komisiju. Komisija će izvršiti popis stvari. Stvari će biti odložene u naš magacin. To je uobičajena procedura koji smo i prije obavljali – rekao nam je.

Na pitanje šta je sa studentima koji nisu u mogućnosti otići kući, kazao nam je da će ostati u paviljonu, ali udaljeni 300 metara od novopristiglih bh. državljana.

– Studenti koji nisu otišli kućama, njih 20 su izdvojeni u odvojeni paviljon koji se nalazi 300 metara od ovih paviljona gdje će biti smještene osobe koje dolaze iz Italije. Paviljon će biti posebno odvojen, neće biti u nikakvom dodiru sa ovim paviljonima – rekao je.

Pojasnio je da “oni koji budu u karantenu u drugom i četvrtom paviljonu, biće pod posebnim režimom, neće moći izlaziti”.

– Obezbijedili smo osiguranje i dodatnu agenciju koja osigurava objekat. Tako da će svi biti bezbjedni na dovoljnoj udaljenosti – istakao je.

Mulaibrahimović nam je rekao i da smještaj pripremaju za 150 osoba. 

– Pripremamo za 150 osoba smještaj. Tačno koliko će doći, nemamo tu informaciju. Kuhinja je funkciji, imaće večeras obrok. I narednih 15 dana ovdje će imati tri obroka dnevno. Imat će uslove koji su primjereni za čovjeka – naglasio je.

Zatekli smo nekoliko osoba ispred Doma koji su nam rekli da su došli pomoći studentima koji nisu mogli doći po stvari u tako kratkom periodu.

– Drugarica je otišla prije svega ovoga kući. Dobili smo naredbu da se stvari moraju odnijeti, pa sam došao da ponesemo što možemo da pomognemo. Drugarica je iz Tešnja. Stvari ću ostaviti u Sarajevu, dok ona ne bude u mogućnosti da ih preuzme – rekao nam je jedan sagovornik.

(N1, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss