312ca2a3f799c801ec1fa340ace404c0
312ca2a3f799c801ec1fa340ace404c0

Četiri mjeseca nakon šokantnih fotografija u Zavodu Pazarić: Bez osumnjičenih i boljih uslova

17.03.2020.

„Ne mogu više šutjeti. Djeca i štićenici žive u lošim uvjetima, radnici rade u nemogućim uvjetima“, bile su riječi sada već bivšeg direktora Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba ”Pazarić” Redžepa Salića na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Iznio je zastrašujuće detalje o uslovima u kojoj djeca žive, poput nepromijenjenog menija 15 godina, te je ukazao i na ogromne cifre koje se izdvajaju za nadzorni odbor. Zastupnica Naše stranke u Parlamentu FBiH Sabina Ćudić je u novembru zatim javnosti predočila fotografije koje su šokirale ne samo BiH, nego i zemlje regije, o načinima postupanja sa djecom u Zavodu, poput vezivanja za radijatore. Četiri mjeseca kasnije, istraga o krivcima o postupanju sa djecom i počinjenom kriminalu i dalje traje, dok se djeca i dalje ne školuju te im uslovi nisu poboljšani.

Predstavnik roditelja djece s poteškoćama u razvoju Edo Čelebić za Interview.ba potvrdio je da su određeni  procesi započeti, ali da to nije ni izdaleka tempo kakav bi trebao da bude, kao ni da su bliže rješenjima nego što su to bili nakon objava snimaka. On je bio jedan od inicijatora održanih protesta u Sarajevu povodom ovih događaja na kojem su iznijeti zahtjevi za Vladu FBiH.

– Kao roditelji, imamo predstavnika u Upravnom odboru Zavoda. Međutim, pozvan je samo na jednu sednicu, a informacije koje dobivamo iz Zavoda o trenutnom stanju nas ne čine spokojnijim u smislu da ta deca imaju bolji tretman, da se sa njima bolje postupa i da su uslovi bolji, da ima više uposlenika. Koliko znam, određen broj odgajatelja jeste uposlen, ali ni blizu koliko je potrebno – navodi on.

Kada je riječ o formiranju radne grupe za izradu zakona o jedinstvenom registru djece sa poteškoćama u razvoju u FBiH, kaže da je Federalna vlada obavijestila javnost da radi na izradi zakona.

Čime je javnost obmanuta jer, kao neko ko bi trebao da bude ispred roditelja predstavnika u toj radnoj grupi, osim neformalnog sastanka sa predstavnikom Ministarstva socijalne zaštite, nismo imali daljih aktivnosti, a prošlo je više od mesec dana. Nemamo čak ni rješenje o formiranju radne grupe, nešto što je trebalo davno da bude urađeno. Ne želim ni razmišljati o razlozima ni motivima zašto tako nešto nije urađeno, bili smo više nego korektni i strpljivi, pokazali razumevanje da su to određeni politički procesi, da je jako teško zakone menjati u kratkom roku. Međutim, trenutno se dešava pokušaj zaobilaženja ispunjavanja naših zahteva, nešto što su se obavezali odlukom Predstavničkog doma FBiH, tako da ova situacija nije nimalo dobra – pojašnjava.

Foto: N1

S obzirom na trenutne političke probleme u kantonalnoj i federalnoj vladi, kaže da su roditelji djece u vrlo teškoj situaciji.

– Mislim da se tu vodi interes o mnogo čemu, ali ne o našoj deci i da je interes naše dece apsolutno  na posljednjem mestu onima koji su plaćeni da brinu o njihovim interesima. Kao roditelji, prepušteni smo sami sebi i dođemo im kao nužno zlo – tvrdi Čelebić.

Tužilaštvo saslušava svjedoke

Iz Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo potvrdili su da se o ovom predmetu svakodnevno poduzimaju mjere.

– Provode se vještačenja, saslušavaju svjedoci i izuzima dokumentacija. S obzirom na fazu, ne možemo davati više informacija. Kada bude donesena konačna tužilačka odluka, obavijestit ćemo javnost – naveli su.

Čelebić kaže da je iz medija saznao da je kantonalni tužilac rekao da je u pitanju jako kompleksna stvar i da im je potrebno vrijeme.

– Zaista ne znam da li je ta osoba ozbiljna kada govori o ovakvim stvarima jer im nije potrebno dugo za neke slučajeve, a iz razloga u kakvom stanju nam se nalazi pravosuđe, ja apsolutno nemam poverenja niti su ga ičim zaslužili. Nama ostaje da čekamo. Mene samo brine činjenica da, kada na nešto tako čekate duže od tri meseca, onda je pitanje šta se dešava sa dokazima, sa svedocima, iskazima – pojašnjava on.

Ćudić spremna prihvatiti eventualnu kaznu

Zastupnica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Sabina Ćudić je javnosti predstavila fotografije i pravo stanje u Zavodu Pazarić, dok je Savez za bolju budućnost (SBB) nedavno podnio prijavu  Etičkoj komisiji Parlamenta FBiH. Spornim smatraju jer nije obavijestila nadležne institucije prije objavljivanja fotografija.

– Naša pritužba se odnosi na taj postupak, za koji smatramo da, ne samo da je narušio kodeks, već i da postoje indicije da je počinjeno krivično djelo. Neprijavljivanje krivičnog djela je krivično djelo – izjavila je Sanela Prašović, poslanica SBB-a u Parlamentu Federacije BiH.

Ipak, Ćudić za Interview.ba je rekla da ne želi da skreće pažnju sa ovog „za mene i dalje beskrajnog važnog pitanja“, njenim slučajem.

Dodaje kako još uvijek nije zvanično dobila poziv Komisije da se oglasi.

– Kakvu god odluku da donesu, ja ću i kaznu koju eventualno komisija izrekne, sa ponosom prihvatiti i nemam problem sa tim. Ne znam kada će se sastajati niti  koje odluke će donositi. Kolegice i kolege imaju pravo da podnese prijave i rekla bih, jedini tragičan segment svega toga, nisam ni na koji način nisam ni ja niti moj status, već odvlačenje pažnje sa stvarnog problema – pojasnila je.

Konkurs za novu upravu

Vlada Federacije BiH je u decembru prošle godine dala saglasnost za razrješenje Upravnog odbora i direktora Zavoda, dok je imenovala Mevlidu Bandić za v.d. direktoricu. Ipak, protiv nje je pokrenut  disciplinski postupak u Zavodu, zbog “vrijeđanja i omalovažavanja štićenika Zavoda”.

– Poštovat ćemo predukciju nevinosti i da kažemo da apriori nije kriva, što bi bilo logično, ali činjenica da osobu osumnjičenu za takvu stvar stavljate na čelo Upravnog odbora, govori koliko vi neozbiljno pristupate, kao da ste nam gurnuli prst u oko. Na svu reakaciju javnosti i strah roditelja za decu, vi uradite takvu stvar. Pritom, poslovanje i rad od trenutka kada je afera izbila, nije nimalo transparentiji u odnosu kakav je bio – rekao je Čelebić.

Ćudić je pojasnila da se kadar „koji je zapošljavan u ovom periodu zaposlio bez konkursa i po starom, ustaljenom sistemu zapošljavanja podobnih, a ne adekvatnih“.

Odgovor Zavoda i Bandić o eventualnim novostima u načinu rada Zavoda nismo dobili do zaključenja članka.

Iz Ministarstva rada i socijalne politike FBiH su za Interview.ba, između ostalog, rekli da je objavljen javni oglas 11. marta 2020. godine o imenovanju predsjednika i članova upravnog i nadzornog odbora Zavoda.

Nema odustajanja

Ćudić navodi kako postoje pozitivne i negativne posljedice iznošenja i dostavljanja materijala tužilaštvu koji nedvojbeno dokazuju zlostavljanje štićenika u Zavodu.

– Pozitivna stvar da se radi istraga u dva segmenta: finansijskih zloupotreba, rekla bih da su i povezani, kao i teških kršenja ljudskih prava štićenika. Povezani su jer su finansijske zloupotrebe sredstava dovele i do ključnih problematičnih efekata – dodaje ona.

Kaže da je i sam sistem rada Zavoda iznošenjem podataka stavljen pod lupu.

– Činjenica za mene i dalje tragična i poražavajuća je da i dalje niti jedno dijete iz Zavoda ne pohađa školu. Među njima su i visoko funkcionalna djeca, verbalna djeca, sa lakim poteškoćama u razvoju… tako da sasvim sigurno toj djeci je mjesto u školi, a ne izolovani i sa oduzetim osnovnim pravom na obrazovanje – pojašnjava.

Kaže i kako je pozitivna stvar jer je istraga u toku, te će sasvim sigurno završiti sudskim slučajevima, te poručuje da je sam ishod, koji je nezahvalno i nemoguće iz njene pozicije predviđati, sigurno biti pod lupom ne samo nje, nego i svih građana.

– Informacije koje dobivamo od pojedinih roditelja nisu ohrabrujuće tako da je ovo jedna stvar koja pokazuje da ne postoji moralni prag koji je potrebno dostići da podvučete crtu i kažete sad je stvarno dosta. Očigledno je i da kada su deca i ranjive kategorije u pitanju, da se ponašaju onako kako im se ponaša u određenom trenutku – zaključuje Čelebić.

Poručuje da roditelji, uprkos svemu, nastavljaju borbu svim mogućim sredstvima.

(Ines Sandžaktarević, Interview.ba)

 

Idi naVrh

Don't Miss