a7ae6a1c563036550ea1b2be65eae528
a7ae6a1c563036550ea1b2be65eae528

Branko Perić otvoreno za Interview.ba: Milan Tegeltija je moja najveća greška

12.03.2020.

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine Milan Tegeltija jučer je izjavio kako je Branko Perić, sudija Suda Bosne i Hercegovine, “poznat kao čovjek koji laže i petlja”. Naime, ovaj sudija već godinama unazad ukazuje na narušenu neovisnost VSTV-a, kao i na članove ove institucije koji prema njegovom mišljenju rade bez ikakvog kodeksa. A da je tako nisu nam trebali bolji argumenti od nedavne afere „Potkivanje“, koja se upravo vezuje za prvog čovjeka VSTV-a. Za Interview.ba Perić je govorio o tome da li je požalio što je „stvorio Tegeltiju“, šta bi se desilo kada bi se ugasio VSTV, te da li je ikada bio pozvan na sastanak sa Dodikom i Tegeltijom.

I ZAVISNO JE NEZAVISNO: „Predsjednik VSTV bi htio da se dodvori svojim političkim mentorima i da bude nezavisan, a to nije moguće. Podmetanjem teza je diskreditovao sam sebe“.

INTERVIEW.BA: Za vas se govori da ste stvorili Milana Tegeltiju. Jeste li ikada požalili?

PERIĆ: Izbor Milana Tegeltije je moja najveća greška. Olako sam povjerovao ljudima bez životnog i profesionalnog iskustva.

INTERVIEW.BA: Sinoć je predsjednik VSTV-a izjavio da ste “poznat kao čovjek koji laže i petlja”. Vaš komentar?

PERIĆ: To je slika Milana Tegeltije! Za njega sam problem ja koji ukazujem na probleme, a nisu mu problem izvještaj sudije Pribea, zaključci udruženja sudija i tužilaca, stavovi Predstavničkog doma, stalna pisma i intervencije Ureda Evropske komisije i drastičan pad povjerenja javnosti u nezavisnost pravosuđa i vladavinu prava. Tegeltija zna da sam ja za Transparensy Inernational BiH sačinio analizu stanja u pravosuđu BiH pod nazivom „Pravosuđe BiH: stanje i perspektive“ u kojoj se pozivam na oko 130 izvora kao dokazni materijal. Bilo bi dobro da je pažljivo pročita i da nešto nauči.
INTERVIEW.BA: Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine usvojio je po hitnom postupku Prijedlog zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH. Šta bi se desilo kada bi se zatvorila vrata VSTV-a?

PERIĆ: Neće se desiti! Ako bi se desilo, ne bi značilo ništa: došli bi ponovo isti ljudi, ili oni koje su oni proizveli. Problem pravosuđa su nekompetentna većina članova VSTV i upravljačka struktura koju su oni instalirali – predsjednici i glavni tužioci najvažnijih pravosudnih institucija. Ova dva problema trebalo je riješiti novim zakonom ili zakonom o izmjenama postojećeg Zakona o VSTV.

INTERVIEW.BA: Šta nam o neovisnosti VSTV-a govori činjenica da predsjednik ove državne institucije tvrdi da je predstavnik RS-a u VSTV-u, kao i to da prisustvuje sastanku sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH bez konsultacija s potpredsjednicima VSTV-a?

PERIĆ: Predsjednik VSTV podmeće tezu koja nije osnovana. VSTV nije predstavničko političko tijelo. Članove VSTV ne bira kao predstavnike koji će zastupati nečije interese. Oni se biraju kao najugledniji i najsposobniji predstavnici pravosuđa i društva sa mandatom da izgrađuju nezavisno, profesionalno i efikasno pravosuđe. To je jasno predviđeno Zakonom o VSTV-u. Na kraju, to je logika nezavisne institucije. Kakva bi to bila nezavisnost kada bi Milan Tegeltija bio predstavnik RS u VSTV? Predsjednik VSTV bi htio da se dodvori svojim političkim mentorima i da bude nezavisan, a to nije moguće. Podmetanjem teza je diskreditovao sam sebe. Priča da je išao po pozivu predsjedavajućeg Savjeta ministara je besmislica jer se iz konteksta jasno vidi da se nije radilo o pitanjima iz nadležnosti Savjet ministara. Uostalom, da je predsjednik VSTV bio Bošnjak, sigurno ne bi bio pozvan na sastanak.

INTERVIEW.BA: Da li ste Vi ikada dobili poziv da odete na sastanak s Dodikom i Tegeltijom?

PERIĆ: Ja sam četiri godine bio predsjednik VSTV i nikada nisam pozivan u Banjaluku da prisustvujem obilježavanju Dana Republike. Ja sam to cijenio kao razuman politički stav, iako znam da su političari imali druge razloge što me nisu pozivali. Mudre politike ne rade stvari koje im ne donose nikakvu korist. Na ovaj skup nije pozvan niko ko politici nije važan i kome politika nije od koristi.

INTERVIEW.BA: Na dvodnevnoj sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća – zatvorenoj za javnost, koja je održana 4. i 5. marta, govorilo se isključivo o odgovornosti predsjednika Milana Tegeltije. Članovi VSTV-a Goran Nezirović i Slavo Lakić javno su komentarisali sjednicu, iznijeli podatke drugačije nego što je to Tegeltija želio, nakon čega je on izašao s „tačnim podacima“. Da li Tegeltija provodi diktaturu u VSTV-u?

PERIĆ: To pokazuje da je VSTV pod potpunom kontrolom predsjednika i njegove glasačke većine koja ga podržava i amnestira od odgovornosti kad on to zatraži. Ne znam da li je to diktatura. Prije bih rekao da se radi od ljudima bez ličnog kodeksa i integriteta, ljudima koji su bez principa i koji su spremni da trguju. Problem odgovornosti institucija su neodgovorni ljudi. Oni su odlučili da sjednicu zatvore za javnost da bi od javnosti sakrili svoju nemoralnost. Šta je u toj priči bilo toliko važno da javnost nije smjela znati? Ni sudije i tužioci nisu smjeli znati o čemu oni razgovaraju i kako odlučuju. Kasnije se vidjelo da predsjednik Tegeltija javno tvrdi da niko nije tražio njegovu odgovornost pa su se oglasili članovi Slavo Lakić i Goran Nezirović. I javnost je vidjela kako funkcioniše VSTV i kako se manipuliše sa javnošću. I onda vidite pismo Ureda Evropske komisije u kome se članovi VSTV podsjećaju na kulturu odgovornosti i integritet. I kad ja kažem da tamo nema ljudi od integriteta i da nema odgovornosti, Milan Tegeltija javno kaže da ja lažem i podmećem. I da sam jedini koji kritikujem. Pri tome vješto koristi Slavu Lekića i Gorana Nezirovića, tvrdeći da i oni koji ga kritikuju ne traže njegovu odgovornost.

INTERVIEW.BA: Šta Vi mislite o detoksikaciji VSTV-a, odnosno ostavci svih članova i biranju novih, šta bi se time promijenilo?

PERIĆ: Ne bi promijenilo ništa. Za šest godina ovaj sastav VSTV je uništio i instituciju VSTV i pravosuđe kao sistem. Pravosuđe je postalo mreža poslušnika koje je instalirao postojeći sastav VSTV. Oni neće preduzeti ništa što bi ugrozilo strukturu koja ih je zadužila. Ali, pokazalo se da nije moguće držati pod kontrolom cio sistem. Desilo se da su počela reagovati udruženja sudija i tužilaca. I na tom prostoru se pravosuđe razgolitilo i podijelilo po etničkom principu: udruženja sudija i tužilaca iz RS podržavaju Milana Tegeltiju, dok udruženja iz Federacije traže njegovu odgovornost. Milan Tegeltija kao da to ne vidi pa mu se pričinjava da samo ja „napadam“ pravosuđe.

Idi naVrh

Don't Miss